4 mai 2024
ActualitateCrestere alarmanta a absenteismului printre elevi

Crestere alarmanta a absenteismului printre elevi


Bilant la Inspectoratul Scolar Judetean Bacau

Pentru ca e vremea bilantului, si la Inspectoratul Scolar Judetean Bacau se intocmesc, in aceste zile, analize pe tot ce a insemnat semestrul I din acest an scolar. Se lucreaza acum si la o situatie privind absenteismul scolar care, din pacate, inregistreaza cote alarmante, in ciuda masurilor luate de directorii de institutii de invatamant pentru prevenirea si stoparea acestui fenomen. Datele arata ca elevii prefera in continuare sa chiuleasca de la scoala, iar in cifre asta inseamna o crestere de circa 10 la suta, de la o luna la alta.

Inspectoratul Scolar Judetean (SIJ) Bacau efectuaeaza in aceste zile o ampla analiza pe tot ceea ce inseamna absenteism scolar. Datele sunt centralizate, iar concluzia este una singura: fenomenul inregistreaza, in continuare, cote alarmante. S-a stabilit deja, din experienta anilor trecuti ca, in medie, un elev care invata intr-una din unitatile scolare din judetul nostru chiuleste de cel putin 30 de ori intr-un an de studiu. Numarul de absente este mult mai mare in cazul liceenilor. Si in acest an scolar, in medie, intr-o singura luna, la nivelul intregului sistem de educatie din judet, se inregistreaza in jur de 220.000 de absente. Asta la o populatie scolara 108.735 elevi. S-a finalizat analiza situatiei pe lunile septembrie, octombrie si noiembrie, iar pentru luna decembrie inca se mai asteapta datele din scoli. Din primele informatii, absenteismul deja a crescut cu 10 la suta, de la o luna la alta. "Intr-adevar, la nivelul lunii noiembrie numarul absentelor nemotivate a crescut cu 10 la suta, fata de luna octombrie. La situatia din luna decembrie inca se mai lucreaza. Astfel, daca in octombrie se inregistrau 225.000 de absente nemotivate, in luna noiembrie deja avem 242.853 de absente. Numarul de absente nemotivate este mai mare la nivelul colegiilor tehnice, in special pe clasele a IX-a si a X-a. Vorbim aici de tot ce inseamna invatamant obligatoriu", a explicat inv. Isabela Adam, inspector scolar si purtator de cuvant la ISJ Bacau.

Absenteismul duce la abandon scolar

De la an la an, cifrele sunt aceleasi, iar rata cea mai mare a numarului de absente se inregistreaza in invatamantul gimnazial si liceal (inclusiv cel profesional si an de completare pe filiera tehnologica, ruta progresiva). In anul scolar trecut, de exemplu, ca o comparatie, in invatamantul primar (clasele I-IV) cei 30.532 de elevi au inregistrat 173.677 de absente, in invatamantul gimnazial (clasele V-VIII) la 33.330 de elevi s-au identificat 1.068.054 de absente, iar la invatamantul liceal, cu 26.612 elevi, absentele au fost in total de 1.446.980. Din analize reiese ca media este de circa 6 absente/elev/an in clasele primare, de 32 absente/elev/an la gimnaziu si de 58/elev/an, la liceu. Din pacate, acest fenomen este in stransa legatura si cu abandonul scolar, numai ca acesta poate fi declarat numai la finalul anului scolar si numai in invatamantul obligatoriu.



Masuri: inspectii tematice

Pentru prevenirea acestui fenomen, Inspectoratul Scolar incearca sa gaseasca solutii pentru o mai buna eficientizare a activitatii scolare, dar si o mai buna comunicare diriginte-parinte-elev. "Se vor efectua si inspectii tematice pe aceasta problema. Vrem sa vedem care este situatia exacta in unitatile de invatamant. Vor fi inspectii in scolile cu numar mare de absente nemotivate, pentru a vedea realitatea la fata locului si care au fost cauzele care au dus la acest numar de absente nemotivate. In plus, vom urmari si ce masuri au dispus in prealabil si directorii unitatilor de invatamant in cauza, pentru prevenirea acestui fenomen", a mai precizat inspectorul scolar Isabela Adam.

"Foaia de parcurs", un prim pas

De altfel, inca de cand a inceput scoala, Ministerul Educatiei a impus schimbari radicale in ceea ce priveste programa scolara, prin asa numita "foaia de parcurs", care elaboreaza actiuni de prevenire, de interventie si masuri pentru cresterea calitatii actului educational in sistemul de invatamant preuniversitar. Actiunile prioritare sunt strans legate de reducerea absenteismului scolar, apoi de evaluarea permanenta a elevilor, cu scop de orientare, pentru a se stabili exact nivelul lor de invatare si cunoastere, si, nu in ultimul rand, imbunatatirea competentelor de lectura. In ceea ce priveste prevenirea absenteismului scolar s-a corectat in primul rand programa scolara, in sensul ca materia de studiu a fost structurata altfel. Pe parcurs se vor corecta si deficientele de predare, absentele vor fi monitorizate permanent si analizate in amanunt, pentru a se stabili cauza lor. In plus, si orele de studiu vor fi schimbate, in continutul lor, iar programul de studiu va fi mai flexibil, asa cum prevede si noua Lege a Educatie.
Roxana Neagu

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri