26 aprilie 2024
ActualitateCivilizatie prea costisitoare

Civilizatie prea costisitoare

Bacauanii sunt in marea lor majoritate proprietarii locuintelor in care isi duc traiul si care exista in fondul locativ urban sau rural, dupa cum releva datele ultimului recensamânt al populatiei. Astfel, 98,6% din totalul locuintelor (97,6% in municipii si orase, respectiv 99,5% in comune) sunt proprietate privata si doar 1,2% sunt proprietate de stat.

In privinta dotarilor de minima civilizatie, daca este sa facem media pe judet intre urban si rural, peste jumatate din locuinte (55%) sunt dotate cu instalatii de alimentare cu apa, instalatii de canalizare, 95% au curent electric si 39 sunt incalzite in sistem centralizat. In plus, 80% au bucatarie in interiorul locuintei si doar 51% au si baie in interiorul locuintei. Daca, insa, analizam situatia doar in mediul rural, situatia devine „urât mirositoare”, pentru ca numai una din cinci locuinte are baie in interior, iar restul au ramas cu toaleta in fundul curtii si spalatul la lighean, pe prispa casei. Spre comparatie, 94,7% dintre locuintele din municipiul Bacau au baie in interior.

Aceste amanunte situeaza Bacaul pe un loc fruntas in tara intr-un top rusinos, al renuntarii la unele dintre conditiile minime de civilizatie, adica apa curenta si canalizare. Din totalul de 42 de judete, numarul locuitorilor care s-au conectat la reteaua de canalizare a crescut, in intervalul mentionat (2008 si pâna in 2012), in 32 de judete. In schimb, in alte judete, printre care si Bacaul, numarul celor care s-au legat la sistemul de apa a scazut.



Primarii, dar si locuitorii spun ca principalul motiv este pretul apei, pe care multi il considera prea mare in conditiile in care au fântâni la indemâna. In foarte multe comune s-au facut investitii importante in retelele de apa si canalizare, dar multi sunt cei care nu isi permit racordarea, chiar daca teava le trece prin fata portii, din cauza pretului apei. Prin urmare, prefera in continuare sa scoata apa din fântâna.

“Sunt oameni care au apa trasa in fata curtii, dar nu au bani sa se racordeze. Si la gaze e la fel. Iar asta e pentru ca oamenii de la tara nu au serviciu. Pamântul pe care il au in spatele casei abia le ajunge sa traiasca. Nu este o problema de civilizatie, fiindca le-ar conveni sa se racordeze la retelele de apa, dar nu au bani, pur si simplu”.
Viorel Cantau

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri