27 aprilie 2024
CulturăBucurie, lumina si arta autentica la Craciunul Scriitorilor

Bucurie, lumina si arta autentica la Craciunul Scriitorilor

Ca in fiecare an, Fundatia “Georgeta si Mircea Cancicov” Bacau (presedinte poetul Victor Munteanu) a organizat, la sfârsitul saptamânii trecute, in Sala Ateneu a Filarmonicii “Mihail Jora”, Craciunul Scriitorilor, la Avangarda XXII, sub genericul “Colinde…colinde”.

A fost un priliej ca scriitori si artisti sa fie impreuna pentru a lua parte la un regal de colinde si obicieuri traditionale, pentru a petrece impreuna Magia Craciunului si a se lumina la aceasta mare sarbatoare a crestinatatii. Au fost omagiati oameni de cultura, de afaceri, ziaristi care au contribuit la afirmarea libertatii presei si a libertatii de opinie, membri ai Avangardei XXII, prozatorul Eugen Verman, care a implinit in aceeasi zi o frumoasa vârsta (Ani cu sanatate si din partea noastra), Mihai Buznea, primul redactor sef al ziarului “Desteptarea”, aparut in ziua Revolutiei, care zilele acestea implineste 25 de ani de aparitie neintrerupta, cât si Stefan Olteanu, aflat, si el, pe baricadele presei libere.

Cu un repertoriu si o interpretare demna de mari formatii corale, pe scena a evoluat Corul ARMONIA al Colegiului National “George Apostu”, dirijat de prof. Gheorghe Gozar, care a ridicat sala in picioare si a cântat impreuna unele dintre cele frumoase colinde, in limba româna si engleza. Primit cu simpatie si aplauze, cu un repertoriu de exceptie, mult diferit fata de alte aparitii de pâna acum, a incântat, cu sensibilitate si voci cristaline, Ansamblul Artistic de copii si tineri de la Liceul Podu Turcului – “Privighetorile Zeletinului”, condus de multi ani de prof. Nicolae Popa. In final, a venit pe scena Ansamblul “Plaiuri bacauane”, excelent condus de prof. Robert Costrovanu, care a adus la Craciunul Scriitorilor datini si obicieuri populare, colinde, Capra, Ursul, Caiutii, Plugusorul.



Fundatia “Georgeta si Mircea Cancicov” a acordat, in acelasi cadru, Premiile de Excelenta ale anului 2014, pentru contributia adusa la promovarea culturii autentice, pastrarii nealterate a traditiilor si obiceiurilor populare. Au fost premiati prof. Gheorghe Gozar – dirijor al Corului ARMONIA, prof. Nicolae Popa – initiatorul si dirijorul Ansamblului “Privighetorile Zeletinului”, din Podu Turcului, pr. Andrei Antal, dirijorul Coralei “Episcop Melchisedec Stefanescu” a Protopopiatului Bacau, dr. ing. Ion Melinte, deputat in Parlamentul României si Dorian Pocovnicu, prefect al judetului Bacau.
De asemenea, asa cum o face de mai multi ani, Asociatia Culturala “Familia Boerilor Lecca” din Radomiresti – Letea Veche, a acordat un Premiu de Excelenta pentru calitatea interpretarii si promovarea traditiilor populare Ansamblului Folcloric “Plaiuri bacaaune”, condus de Robert Costrovanu.

Manifestarea s-a incheiat cu un Te Deum, in memoria celor care nu mai sunt, fosti membri ai Cenaclului “Avangarda XXII” si un cokteil.

[wonderplugin_gallery id=”106″]

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri