4 mai 2024
ActualitateBolnavi batjocoriti de functionari

Bolnavi batjocoriti de functionari

Gabriela Ticu, din Livezi, umbla de sapte luni pe drumuri ca sa demonstreze ca fiul ei, Cristi, are sechele encefalopatie, microcefalie, retard sever si nu se poate ingriji singur. Asa s-a nascut, asa a fost intotdeauna si de aceea a primit gradul I (handicap grav). “Face 3-4 crize de epilepsie pe saptamâna, uneori si mai multe, cade jos, cu spume la gura si se invineteste”, arata mama, care mai are in grija trei copii. Dupa arestarea dr. Elena Munteanu, la solicitarea Parchetului, Comisia Superioara a dispus reevaluari. Intre cei verificati a fost si Cristi. Fusese vazut in septembrie 2012 de Comisia de evaluare a copiilor cu handicap, in ianuarie 2013, de comisia pentru adulti, deoarece implinise 18 ani, iar in 12 martie, reevaluat de comisia judeteana in prezenta unui membru al Comisiei Superioare Bucuresti. In baza referatului acestui expert, a primit o noua decizie: grad accentuat, fara asistent personal. “M-am dus la Comisia Superioara, sa contest rezultatul. Stiti ce mi-au spus? «Hai sa fim sinceri, nu-i asta copilul!» Dupa ce au inteles ca au gresit, mi-au spus sa ma intorc in Bacau, sa fac «cerere de agravare» si sa aduc iar internari, acte medicale, ancheta sociala…” Ceea ce a si facut, iar  acum asteapta “decizia Bacaului”. Nu se stie care va fi aceasta, având in vedere ca o comisie judeteana nu poate trece peste hotarârea Comisiei Superioare, de la Bucuresti. In noua luni, Cristi a fost evaluat de patru ori! Mama a pierdut salariul de asistent personal, 530 lei, si indemnizatia de 290 de lei, a consumat timp si bani, fiind purtata pe drumuri de niste institutii care ar trebui sa-i ajute pe oameni, nu sa-i chinuie.

Pe Ilinca a vindecat-o “Comisia”!

Victima a excesului de zel a Comisiei Superioare este si Ilinca R., eleva in clasa a XI-a, care sufera de spina bifida si malformatii la coloana, deplasându-se in scaunul cu rotile, in cadru sau, in perioadele mai bune, in cârje, sprijinita de mama sa. “A fost operata la cap, a fost operata si la abdomen, apoi la ambele picioare, a purtat orteze, proteze si ghete de ghips… Nu are echilibru si nu poate merge singura”, explica C.R., tatal fetei. Ilinca a fost evaluata in iulie 2012 de comisia pentru copii, apoi, din nou, de comisia pentru adulti, care i-a eliberat certificat de handicap permanent. In martie, alta evaluare, in prezenta expertului de la Bucuresti: “Ne-am dus iar peste tot, la neurolog, psiholog, la ORL, s-a facut iar ancheta sociala! La evaluare, era un tânar de la Bucuresti, care nici nu s-a uitat la ea. Nu a intrebat-o nimic, nu a pus-o sa se miste, sa mearga, nimic” afirma C.R. S-au uitat in ancheta si au spus: “Nici incontinenta nu are!” Din pacate, avea, iar in raportul medical scria asta. Nu a fost, totusi, destul. Urmarea evaluarii? Fata a fost trecuta de la gradul grav la mediu. Asadar, mama nu va mai fi asistentul personal al Ilincai. Mai putem vorbi, in România, despre dreptul la educatie al copiilor cu handicap? C.R. nu s-a adresat instantei, crezând ca trebuie sa conteste decizia la Comisia Superioara, taman cea care o nedreptatise pe Ilinca: “Am considerat ca nu avea niciun rost!”



Evaluati “ca la Târgul de Fete”

“Daca expertii se uita doar la certificatele medicale, de ce-i mai cheama la comisie? Ca sa-i chinuie?” intreaba parintii tinerilor cu handicap. Evaluati “ca la Târgul de Fete de pe muntele Gaina”, 11 bacauani cu maladii grave, nevindecabile sau cu handicap dobândit au aflat ca starea lor s-a imbunatatit brusc. La suferinta provocata de boli, se vor adauga saracia, lipsa medicamentelor si a unor terapii care imbunatateau un pic viata lor. Solutia e una singura, explica si DGASPC, si Avocatul Poporului: sa conteste in instanta. Cica pe decizie e precizat acest lucru. M-am uitat si eu pe documentul trimis Gabrielei Ticu de   Comisia Superioara: “Prezenta decizie poate fi contestata potrivit prevederilor Legii contenciosului administrativ nr.554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare”. Clar, nu-i asa? Pentru Gabriela Ticu, din Balaneasa-Livezi, nu a fost clar, iar acum, când a aflat, e prea târziu sa mearga in instanta: termenul a expirat. Toate prevederile unor legi si strategii, care proclama alinierea la politica UE, nu au nicio valoare pentru cel iesit de la “Comisie”, care sta pe hol, in fata usi, citind incremenit decizia nedreapta.

Disperata, dupa ce a constatat ca nu primeste ajutor din partea Comisiei Superioare, Gabriela Ticu a sesizat Avocatul Poporului, dosarul fiind in lucru. “Acest caz intareste opinia Avocatului Poporului ca legislatia care reglementeaza activitatea comisiilor si respectarea drepturilor persoanelor cu handicap trebuie modificata si imbunatatita”, a declarat Doina Sârghie, coordonatorul Biroului Teritorial Bacau.

La solicitarea Ministerului Justitiei, au fost trimise Comisiei Superioare din cadrul Ministerului Muncii, 66 de dosare din judetul Bacau. Pentru 40 s-a mentinut incadrarea, iar pentru 26 s-a cerut reevaluarea in teren. Aceasta s-a facut de catre specialisti ai Comisiei Superioare impreuna cu specialistii din Bacau. Dupa evaluarea celor 26 de dosare, pentru 11, gradul de handicap a fost diminuat, iar pentru alte 11, s-a mentinut. Patru persoane nu s-au prezentat la reevaluare si si-au pierdut drepturile.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri