26 aprilie 2024
ActualitateBacalaureatul 2012 este in plina desfasurare

Bacalaureatul 2012 este in plina desfasurare

Fara emotii si bine pregatiti. Asa se simt absolventii de liceu, in fata examenului maturitatii. Daca probele orale, aflate in plina desfasurare, nu le-au creat deloc probleme pâna acum, cu totii invata intens pentru problemele scrise. Toate liceele organizeaza intâlniri cu elevii care vor sa mai faca teste si diferite subiecte, fie impreuna cu ceilalti colegi de generatie, fie cu profesorii de la clasa. In sesiunea de vara a examenului de Bacalaureat s-au inscris peste 5.700 de candidati.

Examenul de Bacalaureat continua. In aceasta saptamâna, candidatii sustin probele orale de evaluare a competentelor digitale, unde nu se dau note ci doar calificative. Va urma si proba a treia orala, cea de evaluare a competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala, iar probe scrise vor incepe in data de 2 iulie. Pâna atunci, majoritatea absolventilor de liceu inca mai invata, inca mai fac pregatire in scoala alaturi de colegi si profesori. Accesul candidatilor in centrul de examen la probele scrise se face in intervalul 7:30-8:30, sustinerea tezei fiind programata pentru ora 9.00. Elevii nu trebuie sa aiba la intrarea in sala asupra lor telefoane mobile, culegeri, manuale, notite, insemnari, precum si orice mijloace electronice de calcul sau de comunicare, posete ori genti. Nerespectarea dispozitiilor referitoare la introducerea de materiale interzise duce la eliminarea din examen a candidatului, indiferent daca acestea au fost folosite sau nu. Candidatii care au fost eliminati de la o proba, pentru frauda sau tentativa de frauda, nu mai au dreptul de a participa la urmatoarele doua sesiuni ale examenului de bacalaureat. Acestia vor relua integral examenul de bacalaureat, cel mai devreme in a treia sesiune dupa cea in timpul careia au fost eliminati. Prima proba scrisa, la Limba si literatura româna este comuna pentru elevii, de la toate filierele, profilurile si specializarile. A doua proba scrisa este insa diferentiata. Absolventii de profil real vor sustine examenul la Matematica, iar cel de la profilul umanist, la Istorie. La ultima proba scrisa, elevul poate opta, in conformitate cu filiera, profilul si specializarea urmate, pentru Fizica, Biologie, Chimie sau informatica – pentru profilul real sau Geografie, Filosofie, Logica si argumentare, Economie, Psihologie si Sociologie – pentru profilul umanist. Examenul de bacalaureat se considera promovat de catre absolventii de liceu care au sustinut toate probele de evaluare a competentelor si toate probele scrise, au luat cel putin nota 5 la lucrarile scrise si au obtinut cel putin media generala 6. Absolventii care au promovat toate clasele liceale cu medii generale de minimum 9.50, iar la examenul de bacalaureat au obtinut media 10 primesc diploma de merit. Elevii au dreptul sa sustina examenul de bacalaureat, fara taxa, de cel mult doua ori. Prezentarile ulterioare la examen sunt conditionate de achitarea unor taxe.
Promovarea Bacalaureatului permite accesul in invatamântul superior, in conformitate cu toate conditiile generale si specifice stabilite in acest sens.
Roxana Neagu

„Sunt câteva emotii, dar tragem tare pe ultima 100 de metri si sunt convins ca vom face totul foarte bine. La probele orale a fost chiar usor, vom vedea ce vor fila probele scrise. E nevoie de cât mai multa pregatire pentru a face cât mai mult. Eu personal am invatat atât cât am putut de mult, pâna am simtit ca nu mai e nevoie sau ca nu mai pot. Ma incânta si ideea camerelor pentru ca o sa scada procentajul celor care copie sau iau note pe nemerit.”
Bogdan Nacu, absolvent clasa a XII-a

„M-am pregatit tot anul. Facem inca pregatiri si la clasa, pentru ca vrem sa avem rezultate bune. Subiectele sunt acceptabile, la Bacul special chiar au fost usoare. Eu lupt pentru o nota mare ca vreau sa-mi continui studiile in Danemarca. Emotii sunt, dar constructive.”
Sabina Buzoi, absolventa clasa a XII-a



„E o incercare pentru a-mi asigura viitorul. Sper sa reusesc sa iau note mari. Daca suntem bine pregatiti nu trebuie sa ai emotii, camerele au si ele scopul lor. Invat mai intens mai ales de patru luni, dar am emotii mai mari la Matematica. In rest, sper sa fie bine si la Româna si la Biologie.”
Razvan Buhosu – absolvent clasa a XII-a

Atentie la examen

„Ne asteptam ca si in acest an sa obtinem rezultate foarte bune. Facem pregatiri in fiecare zi, ei lucreaza si singuri. Sunt copii foarte buni. Sa aiba grija, sa fie atenti la exameni, sa fie pe subiect, sa citeasca foarte bine enuntul, sa recapituleze teoria. Asta le recomad. In rest, le urez tuturor mult succes”, a precizat profesorul de matematica Lucian Lazar, de la Colegiul National „Gh. Vranceanu” Bacau.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri