2 mai 2024
Top StoryAvariati de natura. Masini distruse de avalansele urbane

Avariati de natura. Masini distruse de avalansele urbane

Incalzirea vremii din ultimele zile si topirea zapezii a adus necazuri mari câtorva posesori de masini din Bacau. Autoturismele lor, parcate pe sub stresini de blocuri in diferite cartiere, au suferit grave avarii dupa ce gramezi de zapada, gheata si turturi au cazut de pe copertine direct pe ele.

Numai doi dintre proprietarii afectati au solicitat la Politie dovezi in baza carora isi vor repara masinile, dar problema lor este ca nu stiu impotriva cui sa isi indrepte reclamatiile si eventualele cereri de despagubiri.

Victor Anchidin este bacauanul care probabil a fost cel mai afectat. Masina sa, un Volvo 740, a fost distrusa in mare proportie de un munte de zapada cazuta de pe un bloc de pe strada Digu Bârnat.



Greutatea a cazut ca o lovitura de baros direct pe mijlocul cupolei, a spart parbrizul, a deformat portierele si stâlpii, a distrus bordul si a infundat capota motorului.

„Va dati seama ca daca zapada cadea pe un copil il putea omori. Bine ca nu am fost si eu in masina când s-a intâmplat asta. Masina mea e una cu tabla solida si iata in ce hal a fost distrusa. Mai si platesc opt milioane pe an taxe pentru masina, fiindca are motor de mare capacitate. A cui este vina ca s-a intâmplat asa ceva? Cine poarta raspunderea?

De la cine as putea sa revendic eventuale despagubiri”, se intreaba acum bacauanul. Singurul demers pe care l-a facut pâna acum a fost o reclamatie la Politie. Cu asigurarea obligatorie nu poate rezolva nimic, astfel ca isi considera masina pierduta, mai ales ca si reparatia l-ar costa o avere, iar piese de schimb gaseste greu.

Doar politia CASCO ii poate salva

Teoretic, situatiile de acest gen au fost reglementate de Consiliul Local Bacau, prin hotarârea 223/201, care se refera la obligatia tuturor locatarilor de indeparta zapada si gheata de pe aleile de acces in imobile si a zapezii si turturilor de pe sarpante.

„Neindeplinirea acestor obligatii se anctioneaza cu amenda intre 600-1200 lei”, se mai arata in hotarârea mentionata. O eventuala actiune in instanta pentru recuperarea unor daune provocate de nerespectarea hotarârii se face impotriva asociatiei de proprietari, dupa cum recunoaste chiar administratorul unei asociatii din Bacau. Situatia daunelor ar putea fi rezolvata altfel daca pagubasul ar avea asigurare CASCO, pe care insa destul de putini o fac, din cauza costurilor mai ridicate. O asigurare obligatorie nu acopera si riscul de avarii provocate inclusiv de intemperii sau caderi de zapada, pe când una facultativa include si aceste riscuri, insa cu oarecare diferente de la firma la firma.

m2

m3

m4

„In polita CASCO intra cam ceea ce isi doreste clientul, pâna la varianta de polita CASCO full, care acopera cam totul. Preturile si categoriile de riscuri difera de la firma la firma. Pentru o masina, calculul tine cont in primul rând de valoarea masinii de noua si de gradul de uzura, in functie de vechime. De exemplu, pentru un Renault Clio din 2006, o clienta plateste 349 euro pe an, pentru o polita cu riscuri de avarie si furt, iar suma asigurata este de 2.381 euro. Pentru un jeep Mercedes din 2005, un alt client plateste insa 2.100 euro pe an, iar suma asigurata este de 13.914 euro, la aceleasi riscuri”
broker de asigurari din Bacau

In caz de pericol, pot interveni pompierii

O solutie la care au apelat unii bacauani a fost sa sune la 112.

„De doua ori am cerut sprijinul pompierilor la 112, fiindca de pe bloc statea sa cada un maldar de zapada si gheata direct pe masinile parcate lânga imobil. Erau in pericol si oamenii care trec pe acolo. Dar am fost sfatuit sa incerc sa indepartez singur zapada. Am anuntat si Asociatia de Proprietari, am pus si bilete de avertizare in parbrizele masinilor parcate si am anuntat pericolul. Pâna la urma, incalzirea vremii a provocat caderea zapezii, dar a fost un mare noroc ca nu s-a aflat nimeni prin preajma”, a declarat Alex Vlad, din cartierul Cornisa, locatar al unui bloc turn.

Conform reglementarilor in vigoare, locatarii au intr-adevar obligatia sa indeparteze pericolele de acest gen, dar numai daca nu isi pun viata in pericol. Altfel, asa cum a fost cazul si din Cornisa, este necesara interventia pompierilor.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri