26 aprilie 2024
CulturăAuzite ori citite

Auzite ori citite

„DE NOROC I-S UMEZI OCHII“. Bănuiesc că secvenţa din „Călin (file din poveste)“, pusă sub titlul ad-hoc „Nunta în codru“, i-a fermecat pe cei chemaţi să se bucure de întâlnirea a două destine. Sâmbătă, 5 iulie, alaiul unei nunţi a ales să se pozeze în diverse combinaţii (miri, naşi, părinţi etc.) în faţa nou-nouţului bust (15 ian. 2014) al lui Mihai Eminescu din faţa Bibliotecii Judeţene „K. T. Kirileanu“ din Piatra-Neamţ. Cu certitudine le va purta noroc tututror.

AURUL SPICELOR, DE BUN AUGUR. Tot la Piatra-Neamţ şi tot în iulie, asist la nunta de argint a actriţei Tatiana Constantin, de la Teatrul Naţional din Bucureşti. Pe lângă /spici/ (rostirea pentru speech), i-am oferit un ornament din spice, garanţie a nunţii de aur ce va veni. DOOM-ul ne dă transcrierea speech-ului – /s p i č/ –, iar noi o adăugăm pe cea pentru spice: /s p i č e/.

O TREAPTĂ MAI SUS. Care să fie taina notei maxime? Adecvarea, am zice noi: la o probă semestrială, vei dovedi că stăpâneşti conţinutul operei literare, la licenţă produci o primă evaluare, iar pentru admiterea de la masterat, o a doua evaluare. Diana Focşa, care a luat nota maximă, ne-a dat titlul uneia dintre cărţile citite/citate: „Personalitatea literaturii române“, de Constantin Ciopraga.



DE LA LICEU, DIRECT LA MASTER. „Alo, domnul profesor XY? Sunt eleva dv. de la master.“ Încă o cale de ardere a etapelor, pentru o lume tot mai grăbită.

ŞIRETENIA APELOR. Cameramanul unei televiziuni ne-a făcut să sesizăm o fostă virguliţă aşezată sub prima literă de la numele râului imprevizibil: Siret. Cu atât s-au putut răzbuna bieţii sinistraţi din comuna ieşeană Al. I. Cuza.

DESIGUR, DOAMNĂ DIRECTOARE. „Sunt secretara Muzeului de Istorie şi vă invit, în numele doamnei directoare, la vernisajul expoziţiei „Saloanele Moldovei“. „Voi fi acolo măcar pentru faptul că nu sunteţi secretara doamnei director, cum spune mai toată lumea.“
CU FĂRĂ PREPOZIŢIA CU. „… Argentina a învins unu la zero Belgia…“ (TVR1, 5 iulie). Da, e aproape generalizată absenţa prepoziţiei cu înaintea scorului, dar într-o transmisiune de la un eveniment internaţional, eroarea se amplifică.

NICI MĂCAR LA CNA? „… într-un meil…“, spune preşedinta CNA, la RRA (4 aprilie), lăsându-se furată de uz. E probabil ca următoarea ediţie a DOOM-ului să legifereze moartea e-mailului, dar până atunci, să punem e-ul la locul lui… electronic.

ROMÂNA DE LA RADIO. În iarna lui 2014 am admirat prima ediţie a Zilei Mondiale a Radioului. Solicitat de Florin Filioreanu, corespondentul RRA, am lăudat acest agent al mass-mediei pentru cele câteva rubrici de cultivarea limbii, susţinute de Reluş Mureşan şi Şerban Iliescu în primul rând.

CE MAI E SUTA AZI. Admirabila doamnă profesoară Laetitia Leonte, din Târgu-Ocna, a împlinit 98 de ani. „Ne auzim la centenar, îi spun în finalul urării de ziua dumneaei. „Centenarul cui?“, întreabă fără să se alinte. „Al dv.“, precizez. „Ei bine, nu vă doresc decât să mă ajungeţi din urmă.“

O DATĂ-N VIAŢĂ? Luna august a acestui an e plină de bizarerii: are 5 zile de vineri, 5 sâmbete, 5 duminici, ceea ce se petrece la… 823 de ani. Dumnezeu ştie!

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri