27 aprilie 2024
ActualitateAsigurații NU mai achită coplată la dispozitivele medicale

Asigurații NU mai achită coplată la dispozitivele medicale

Toate persoanele asigurate în sistemul de sănătate au dreptul la dispozitive medicale necesare recuperării unor deficiențe organice sau fiziologice – pentru corectarea văzului, auzului, protezarea membrelor, dar și la alte materiale de specialitate. Aceste aparate medicale se acordă la recomandarea medicului de specialitate și cu aprobarea Casei Județene de Asigurări de Sănătate. Ce este foarte important: asigurații nu mai plătesc nicio diferență de preț. Excepție pot face doar cristalinele și protezele auditive, dacă se dorește ceva mai de calitate.

Listele de așteptare au devenit istorie

Casa Județeană de Asigurări de Sănatate (CJAS) Bacău are, în prezent, încheiate 72 de contracte cu diferiți furnizori de dispozitive medicale. De la emiterea deciziei privind achiziționarea unui astfel de aparat și până la facturarea serviciului trece foarte puțin timp, în funcție de natura dispozitivului. Practic, cele mai vechi cereri la CJAS sunt din luna noiembrie 2016. „Este un target pe care ni l-am stabilit, deși legea nu prevede nimic în acest sens. Nu vrem să avem liste de așteptare mai mari de trei luni. Nu vorbim aici de stomii sau aparate de oxigen, considerate de maximă urgență, pentru care eliberăm facturi imediat, în maximum trei zile, după aprobarea lor de către consiliul de administrație al instituției”, a declarat Dan Stoica, director executiv relații contractuale la CJAS Bacău.



 

Legea e de partea pacientului

Și pentru a veni în sprijinul pacientului, în acest sistem al dispozitivelor medicale s-a introdus o nouă metodologie privind stabilirea prețurilor de referință pentru firmele care vin cu oferte pe aceste aparate medicale: s-a eliminat termenul de preț mai mare și preț mai mic, iar oferta se face la un preț, numit de referință, care se calculează ca medie aritmetică a trei dintre cele mai mici prețuri de vânzare, ca valoare, după eliminarea extremelor. „Odată stabilit acest preț, firmele care se află în contract cu CJAS Bacău își aliniază oferta în funcție de el. De aceea vorbim de faptul că practic dispare coplata din partea pacientului”, a mai explicat directorul Stoica.

Cereri din ce în ce mai multe

Numai anul trecut, în cifre absolute, CJAS Bacău a emis 7.148 de decizii pentru dispozitive medicale, pentru care s-au plătit peste 6.300.000 lei. Principalele tipuri de dispozitive medicale după numărul lor sunt: stomii (2.266 decizii, în valoare de circa 2.100.000 lei) și dispozitive pentru incontinență urinară (1.240 de decizii, în valoare de 1.500.000 lei), echipamente pentru oxigenoterapie (1.330 de decizii în valoare de aproape 840.000 lei), considerate urgențe (peste 60% din sumă totala alocată pe acest capitol la CJAS Bacău), la care se adaugă dispozitive auditive (862 decizii de peste 735.000 lei), orteze pentru coloana vertebrală (194 decizii), orteze pentru membrul inferior (207 decizii), cristaline (231 decizii), încălțăminte ortopedică (173 decizii), dispozitive de mers (472 decizii). Creșteri semnificative sunt la dispozitivele auditive și cristaline, unde, pentru o calitate superioară față de cele cu preț de referință, asiguratul poate să mai plătească o diferență de preț.
Toate dispozitivele medicale care sunt decontate prin CJAS Bacău sunt fabricate conform normativelor europene.

CJAS Bacău face decontări și pentru proteza de sân pentru care s-a stabilit un preț de referință de 409,44 lei/ sân. Numai în 2016 s-au emis 115 astfel de decizii, pe o sumă ce depășește 47.000 lei. Modalitatea de obținere a deciziei pentru o proteză externă de sân și accesorii (sutien special) este aceeași ca la orice dispozitiv medical. Se acordă pentru femeile care au suferit intervenții chirurgicale (mastectomie totală) și pentru ambii sâni, dacă este cazul. Termenul de înlocuire este de 3 ani. Medicii care pot emite recomandarea medicală sunt din specialitățile chirurgie, oncologie, chirurgie plastică.

„Asiguratul trebuie să înțeleagă că odată emisă recomandarea de dispozitiv medical trebuie să se adreseze Casei Județene de Asigurări de Sănătate pentru a primi decizia de decontare a aparatului respectiv. Când emitem aceste decizii, pe verso sunt scrise toate firmele, cu date de contact, care sunt în contract cu noi. Dacă i se cere coplată este bine să nu se decidă pe loc, ci să se mai intereseze, să mai verifice și la alte firme, pentru că acestea de obicei se aliniază, după ofertare, la prețul de referință pe care îl decontăm noi integral. Deci el nu mai are de plătit nimic. Doar la aparatele auditive și cristaline se poate ajunge la a mai plăti ceva, pentru că în aceste cazuri există diferențe mari de calitate. Dar dacă vorbim de orteze, stomii, proteze sau alte dispozitive, NU trebuie să se plătească nimic în plus. Deci, important este să înțeleagă că trebuie să caute pe acea listă firma care nu cere coplată. Pe de altă parte, nu există decizie emisă de CJAS Bacău care să nu poată fi decontată și pacientul să nu intre în posesia lui.”
Dan Stoica, director executiv CJAS Bacău

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri