27 aprilie 2024
ActualitateAbsolventii de a VIII-a au scapat de emotii

Absolventii de a VIII-a au scapat de emotii

“A fost super simplu”

Evaluarea Nationala, sesiunea 2013, s-a terminat. Emotiile absolventilor de clasa a VIII-a au luat sfârsit ieri, dupa proba la matematica. Elevii au declarat ca subiectele au fost usoare si ca oricine are sansa de a lua nota mare. Cei care au inca sufletul la gura sunt parintii, care asteapta afisarea rezultatelor.

Proba la matematica sustinuta joi de absolventii claselor a VIII-a la Evaluarea Nationala s-a dovedit a fi usoara, asa cum au spus candidatii. Acestia au avut de rezolvat Varianta 3 de subiecte emisa de Centrul National de Evaluare si Examinare. Proba a avut trei subiecte, fiecare cu mai multe cerinte. La primul subiect, elevii au avut de aflat, printre altele, rezultatul operatiilor care 4×4+10, cât este numarul “a” daca a/6=5/2, precum si perimetrul unui patrat si volumul unui cub cu laturi date. La acelasi subiect, li s-a cerut sa interpreteze datele dintr-un tabel cu notele unui examen. “a fost cel mai banal subiect. In asamblul lui. Nu cred ca cineva a gresit aici. Trebuie sa fii prost tare sa nu stii raspunsurile”, a spus sigur pe el unul dintre candidati la iesirea din examen, in timp ce alti colegi comentau rezultatele la celelalte cerinte. Subiectul II avut ca prima cerinta desenarea unei piramide triunghiulare regulate, apoi o cerinta simpla de radicali si de functii, dar si problema de aritmetica: “Ana si Bogdan au impreuna 7 mere, Ana si Calin au impreuna 8 mere. Câte mere are Ana, stiind ca toti trei au impreuna 12 mere?”. Tot la subiectul II, una dintre cerinte a fost legata de functia f(x)= x + 2, la care s-a cerut sa se calculeze f(0) + f(-2) si sa se reprezinte grafic functia. De asemenea, elevii au avut de demonstrat, pentru o expresie matematica E(x) data, ca E(x) = 1 pentru orice numar real in afara de -2 si 2.



La subiectul III a fost geometrie

Subiectul III a fost alcatuit din doua probleme de geometrie. Prima a avut in ipoteza un dreptunghi cu latura si diagonala date, iar a doua, un paralelipiped dreptunghic. Si aici au fost cerinte simple legate de arie, volum, perimetru. Afisarea primelor rezultate este programata sâmbata, 29 iuni, pâna la ora 16.00. Contestatiile se depun in aceeasi zi, iar dupa corectarea lor se vor cunoaste si rezultatele finale, pe 3 iulie. Media de admitere in liceu va fi calculata ca medie artimetica dintre media notelor de la evaluare si media generala a anilor de gimnaziu.

Pe 16 iulie va avea loc prima repartizare computerizata in invatamântul liceal de stat a absolventilor, iar afisarea rezultatelor va fi facuta pe 17 iulie. A doua etapa de admitere este programata pe 25 iunie, iar a treia se va desfasura in perioada 5 – 6 septembrie. Repartizarea candidatilor din seriile anterioare care au implinit vârsta de 18 ani pâna la data inceperii cursului anului scolar 2013 – 2014 pe locurile de la invatamântul seral si cu frecventa redusa va avea loc intre 24 si 26 iulie.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri