S-a născut la 22 august 1917 în localitatea Mărgineni, azi comună suburbană a Bacăului. Primele clase le-a urmat în satul natal, iar pe cele liceale, la „Ferdinand I”. Aici a debutat în 1935, cu un studiu despre „ideologia eminesciană”, tipărit în revista „Năzuinţi”, scoasă de el şi încă doi colegi, îndrumaţi de profesorul Ioan Alecu.

A absolvit Facultatea de Litere şi Filozofie din Iaşi, remarcat fiind de George Călinescu, al cărui strălucit discipol va deveni. Sub îndrumarea lui va susţine doctoratul (cu o teză despre opera lui Garabet Ibrăileanu), după care va urca toate treptele ierarhiei universitare. A predat literatura română la facultăţile de profil din Bucureşti şi Craiova.

A scris articole, studii şi cărţi de critică şi istorie literară, cu precădere despre literatura română veche. În 1982 a reeditat „Istoria literaturii române de la origini până în prezent”, de G. Călinescu. Ne-a lăsat câteva monografii, între care „Surâzătorul Alecsandri” (1991), cu puncte de vedere opuse faţă de mentorul său: „Poetul însuşi s-a născut, după mitrică, la 14 iunie 1818” (p. 6), iar „locul de naştere al lui Vasile Alecsandri e oraşul Bacău” (p. 7). Cunoscut ca istoricul literar „care ştie tot”, Alexandru Piru a fundamentat în literatura română modelul de seriozitate a studiului şi de asociere a detaliilor în perspectiva întregului.

Astăzi, la ora 12,30, în Sala de conferinţe a Bibliotecii Universităţii „Vasile Alecsandri” din Bacău, filiala locală a Uniunii Scriitorilor din România, revistele „Ateneu” şi „Plumb” şi Societatea Cultural-Știinţifică „Vasile Alecsandri” Bacău (organizator) vor celebra centenarul naşterii unuia dintre „cei mai credibili istorici literari români”. Vom auzi vocea lui Al. Piru dintr-un interviu pe care am avut privilegiul să-l obţin în 1981, vorbind despre Tudor Arghezi.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

  1. Era odata ca in povesti si bustul lui in fata primariei Marginei, dar acum nu au mai ramas decat zoaia de la vreme in locul bustului, cica nu ar fi avut aprobare de la ministerul inculturii, de la vreun papagal habarnist de pe acolo care sa semneze si el o fituica peste care sa se astearna praful. La nivelul culturii Bacaul este zero absolut, mai avem ceva monumente dar sunt lasate in paragina, nepasarea autoritatilor locale sunt maxime, nu fac nimic pentru promovare, nu au vrut nici macar sa cumpere conacul din comuna Stefan cel Mare, daca era sa dea unei firme de casa sa puna niste panselute la cteva sute de lei bucata prin nu stiu ce parloaga din oras, sa vedeti ce repede gaseau banii. Casa de cultura din oras a ajuns o bodega unde isi fac veacul tot felul de mate fripte pe la restaurantele respective, la etaj era o fabrica de diplome, niste agentii de turism si cam atat, la asta se reduce cultura in oras, ceva festivaluri de manele cu mici si bere, in rest nimic, platim degeaba atatia inutili prin consilii si primarii, nu stiu nici pe ce lume traiesc.

LĂSAȚI UN MESAJ