Parintii copiilor din clasa a III-a A, de la Liceul Tehnologic „Petru Rares” sunt scandalizati de comportamentul invatatorului, profesorul Ovidiu Balan, si il acuza de o conduita neadecvata in fata elevilor sai.

„Nici nu stim ce sa mai facem. Copiii vin speriati acasa, spun ca nu vor sa mai mearga la scoala, ca le este frica de domnul invatator Ovidiu Balan. Comportamentul lui este unul ciudat. S-a schimbat foarte mult acum, de când a inceput al doilea semestru. Ii jigneste, le vorbeste urât, ii face prosti”, ne-a sesizat Daniel Taralunga.

Joi dimineata, parintii revoltati ne-au asteptat in curtea scolii pentru a-si arata nemultumirea. Cu totii erau speriati, le era frica sa ca lucrurile sa nu degenereze si, in final, tot copiii lor sa aiba de suferit.

„Noi avem intentii foarte bune, dar se pare ca nu se mai poate. Am facut sesizari peste tot – si la conducerea scolii, si la Inspectoratul Scolar, si la Politie. Nu se ia nicio masura. Eu am cinci copii in aceasta scoala, dar imi este frica sa mai trimit fetita la clasa domnului invatator Ovidiu Balan. Are un comportament ciudat, ii jigneste, ii face prosti, inculti si analfabeti pe copii, asculta muzica in clasa, e jale. Nu s-a ajuns si la agresiune fizica, Nu vrem ca acest dascal sa ne mai invete copii”, ne-a spus si Samuel Pascu. Iar declaratiile lui au fost sustinute si de ceilalti parinti (Mihaela Bivol, Violeta Mutica, Lucica Taralunga), prezenti in scoala.

liceu

Petitii peste petitii

Alaturi de acestia si alti parinti – Adrian Porcos, Irina Felegeanu, Gelu Soitu, Florina Florea, Ana Dragomir, Cristina Pricop, Oana Lacatus au semnat o sesizare trimisa la conducerea liceului, la Inspectoratul Scolar Judetean Bacau, dar si la Politie, prin care aratau toate aceste nemultumiri.

„Domnul invatator nu mai tine orele ca de obicei”.

„A plecat de la scoala cu 20 de minute inainte sa sune de iesire.”

„A inceput sa tipe la copii si ii ameninta permanent ca aduce jandarmii, ca ii lasa corigenti, ca sunt analfabeti si nimeni nu merita mai mult de nota 2. In loc sa fie preocupat sa invete copiii, in timpul orelor manânca si isi bea cafeaua, joaca jocuri si trimite mesaje. Copiii plâng si vin speriati acasa spunând ca le este frica si ca refuza sa mai mearga la scoala.

Unii parinti au ales sa-si mute copiii la alte scoli din pricina aceasta (fapt confirmat de conducerea scolii, n.r.)” – sunt o parte din nemultumirile lor scrise in adresa 533.10.02.2014 inregistrata la secretariatul scolii.

„Pe 24.02.2014 si-a batut pur si simplu joc de copii. I-a amenintat, a tipat la ei, ii face prosti, le-a spus ca inainte de a veni la scoala sa-si scuture creierii” – o parte din petitia 1031/25.02.2014, inregistrata la Inspectoratul Scolar.

„Lucrurile nu s-au indreptat deloc. Domnul invatator continua sa aiba acelasi comportament in fiecare zi, a ajuns sa-si jigneasca si colegii de breasla de fata cu copiii nostri, la ore.

Intr-o zi i-a scos la tabla si le-a spus sa joace teatru ca el sa se amuze. Le-a spus copiilor ca se inspira de la televizor. A scris pe tabla «Stanica are doi morti in fata» si a inceput sa râda. Nu discuta cu noi. La o lucrare anuntata, pe 27.02.2014, le-a spus copiilor ca nu mai are chef de evaluare si s-au pus pe dans. A dat drumul la muzica la maxim si a inceput discoteca in clasa.

caiet cu dictari

A luat fata de masa de pe catedra si a aruncat-o dupa un dulap din spatele clasei. A smuls de pe pereti plansele, i-a pus pe cei mici sa mâzgâleasca bancile cu carioca …” – sesizarea 1232 din 4.03.2014, inregistrata tot la ISJ Bacau.

Un „nu” unanim

Acuzatiile merg mai departe si au culminat luni si marti, pe 17 si 18 martie, când, sustin tot parintii, la clasa acelasi invatator i-a obligat pe elevi sa scrie dupa dictare „o compunere in care se vorbea de puscarie, haine negre, de lumânari aprinse si de biserica, de comuna Rapanoasele”. „Vi se pare normal?”, au mai intrebat revoltati parintii.

Pus in fata acestor acuzatii, invatatorul Ovidiu Balan a negat toate aceste invinuiri si chiar s-a aratat scandalizat de faptul ca parintii l-au reclamat. In fata noastra, la clasa, copiii au spus in cor ca nu isi mai doresc ca Ovidiu Balan sa fie invatatorul lor. La fel si parintii lor.

„Stim de aceste nemultumiri. Noi am mers in asistenta la orele invatatorului acuzat de parinti de comportament ciudat. Numai ca atunci totul a fost foarte bine. Stie sa se controleze in astfel de situatii. Toate acuzatiile sunt insa negate de dumnealui. Am organizat si o comisie, am chemat si medicul de medicina muncii pentru o evaluare. Sunt diferite recomandari medicale prescrise, iar in urma acestor analize vom putea si noi sa ne pronuntam. Vom mai urmari cazul. Trebuie sa mai cercetam.”
prof. Costica Vieru, director Liceul Tehnologic „Petru Rares”

„Sunt doar rautati. Iar despre acele cuvinte care apar pe dictarile de la clasa, ce sa va spun? Sunt simple cuvinte. Daca vor fi scoase din vocabularul românesc nu o sa le mai folosesc nici eu, niciodata. ”
invatator Ovidiu Balan

inspector scolar general Theodora Sotcan

„Am primit sesizarile parintilor, am luat legatura cu directorul scolii care a initiat deja procedura specifica in astfel de cazuri. In functie de rezultatele preliminare o sa actionam si noi prin pârghiile specifice legislatiei educationale. Regretam acest incident, dar asigur parintii ca vor fi efectuate toate demersurile legale, care vin in sprijinul elevilor si parintilor din colectivul respectiv.”
prof. Theodora Sotcan, inspector scolar general ISJ BacauPUBLICITATE