19 aprilie 2024
ActualitateTensiuni intre medicii de familie si Casa de Sanatate

Tensiuni intre medicii de familie si Casa de Sanatate

In aceste zile, la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) se semneaza actele aditionale ce vor fi integrate in contractele cadru, pentru urmatorii doi ani, 2016 – 2017, cu toti furnizorii de servicii medicale. Desi sunt prevederi legale in acest sens, medicii de familie sunt impotriva acestui acord si afirma ca procedura este ilegala.

Notificarea medicilor

In acest sens, Asociatia Medicilor de Familie (AMF) din judetul Bacau a notificat CJAS cu privire la nelegalitatea actelor aditionale incheiate cu furnizorii de servicii medicale pentru luna iulie, prin care sustine ca medicii „sunt invitati sa semneze acte aditionale, cu aplicabilitate din 1 iulie, la vechiul contract de prestari servicii medicale, conform HG 400/2014 (ce reglementeaza vechiul contract cadru pe 2014 – 2015), dar ca acest act este abrogat de la data de 01.07.2016”.

In atare conditii, mai spune Asociatia Medicilor de Familie, „actele aditionale cu aplicabilitate de la data de 1 iulie, pe actualul contract (HG 400/ 2014) nu pot fi semnate decât daca ar exista o noua hotarâre care sa proroge HG 161 / 2016 (ce reglementeaza noul contract cadru 2016 – 2016), pâna la data de 31.07.2016”.



Medicii de familie cer, astfel, ca cei de la Ministerul Sanatatii si de la Casa Nationala de Sanatate sa actioneze pentru aducerea in legalitate a acestor prevederi prin prorogarea pâna la 1 august a termenului de intrare in vigoare a noului contract cadru si a normelor metodologice aprobate. In caz contrar, „consideram ca intreaga responsabilitate a legalitatii actului aditional apartine CJAS Bacau.

 

Vom solicita cabinetelor medicilor de familie care au contract de furnizare de servicii medicale in asistenta medicala primara incheiat cu CJAS Bacau sa semneze actele aditionale având inserata in discutie si clauza:

«CJAS Bacau renunta la orice drept de a i se returna de catre furnizorul de servicii medicale contravaloarea serviciilor ce vor fi prestate in luna iulie si platite de CJAS Bacau, in situatia in care ulterior se va dovedi nelegalitatea actelor aditionale ce se doresc a fi incheiate in aceasta perioada»”, dupa cum a mai precizat dr. Catalin Andriescu, presedintele Asociatiei Medicilor de Familie Bacau.

Alte nemultumiri

Medicii de familie sunt nemultumiti si de faptul ca la intocmirea noului contract cadru nu au fost consultati. Asta in conditiile in care, spun tot ei, subfinantarea sistemului se cronicizeaza, sistemele informatice nu functioneaza „si de câte ori sunt probleme, acestea sunt numai in defavoarea medicului prescriptor si niciodata in defavoarea Casei de Sanatate” (dr. Catalin Andriescu), iar prin toate normele si actele legale se limiteaza dreptul de a avea grija de pacienti. „Ca sa nu mai vorbim de sanctiunile impuse si de imputarile de sume”, a mai spus presedintele AMF Bacau.

Ce spune Casa

„Ca sa se inteleaga bine: in aceste zile, pâna la sfârsitul lunii iunie, semnam actele aditionale de prelungire a contractelor in vigoare pentru inca o luna. Contractarea pe 2016 – 2017 va fi pe tot parcursul lunii iulie, iar noile contracte vor intra in vigoare de la 1 august. Dupa ce semnam si contractele, aceste acte aditionale vor fi parte integranta in contract”, a explicat Dan Stoica, director executiv relatii contractuale CJAS Bacau.

Practic, in HG 161 / 2016, la art. 169, se prevede clar urmatoarele: contractele incheiate cu furnizorii de servicii medicale, de medicamente si de dispozitive medicale pentru anii 2014 – 2015 se prelungesc prin acte aditionale pâna la incheierea noilor contracte. Suma inscrisa in actul aditional va fi consemnata distinct ca suma inclusa in valoarea totala in contract pe anii 2016 – 2017. Conditiile acordarii asistentei medicale in baza actului aditional sunt cele prevazute in actele normative pe perioada derularii actelor aditionale.

Tot de la 1 iulie este marita si valoarea punctului in baza caruia este platit medicul de familie prin contractul cu CJAS: de la 4 la 4,3 lei punctul per capita, si de la 1,9 la 2 lei, punctul per serviciu.
In prezent, sunt in contract cu CJAS Bacau 294 de medici de familie. Ieri, 28 iunie, in prima zi de semnare a actelor aditionale, deja erau inregistrate 10 astfel de cereri.

„Nu este prima oara când aceasta forma juridica este utilizata. Pâna in acest an nu s-au inregistrat situatii prin care vreo institutie de control sa consemneze ca un articol legiferat de Guvern sa nu fie recunoscut ca atare. Prin urmare, atâta timp cât vorbim de o hotarâre de guvern care intra in vigoare de la 1 iulie, nu intelegem de ce medicii de familie ar refuza semnarea acestor acte aditionale. Practic, prin aceasta nemultumire ei refuza sa punem in aplicare de la 1 iulie si cresterea valorii punctelor per capita si per serviciu, atâta vreme cât noi le garantam faptul ca nimic nu este ilegal.”
Dan Stoica, director executiv CJAS Bacau

„Noi ar trebui sa semnam o prelungire pe un contract vechi, dar pe norme de aplicare de la un contract nou. Contractul vechi este legiferat de HG 400/ 2014, iar cel nou, pe HG 161/2016. Insa, atâta timp cât Casa (CJAS, n.r.) isi asuma aceasta neconcordanta, noi vom semna actele aditionale. In ceea ce priveste cresterea valorii punctelor per capita si per serviciu, vorbim de o crestere falsa, pentru ca banii alocati sunt aceiasi. O sa se ajunga la nevalidari de servicii, pentru a ne incadra in buget. Dar asta deja e o alta discutie. ”
dr. Catalin Andriescu, presedinte AMF Bacau

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri