25 aprilie 2024
EducațieȘcoala cu mască și multe griji. Dar și cu bucuria revederii!

Școala cu mască și multe griji. Dar și cu bucuria revederii!

De astăzi, a început școala. Altfel, în condiții speciale, în plină pandemie de COVID-19. Nu toți elevii își pot ocupa locul în bancă. Doar învățământul preșcolar și primar au intrat în sălile de clasă, și cei de clasa a VIII-a și a XII.

Asta doar în acele unități școlare în care acest lucru este posibil. Toate școlile s-au organizat după scenarii, părinții și bunicii s-au bulucit la porțile instituțiilor școlare pentru că nu au mai fost lăsați să intre în clase, elevii au fost preluați de dascăli și, pe trasee bine stabilite, au fost direcționați spre sălile lor de curs.

Peste tot la intrare s-a făcut triaj, peste tot s-a purtat mască și s-a luat temperatura. Peste tot, însă, organizarea școlilor a fost impecabilă. Distanțare fizică, mască pe față, bucuria revederii, circuite separate, dezinfectante la clasă, emoțiile inerente unui nou început. Chiar dacă a unui altfel de nou început.



Și dacă în interiorul școlilor totul a fost bine organizat, în afara ei lumea a cam uitat de măsurile de protecție. A început școala, orașul s-a aglomerat, polițiștii au ieșit și ei în stradă, în zona unităților de învățământ e superaglomerație. În parcuri copiii își povestesc vrute și nevrute, fac poze, se bucură de regăsire. Au uitat de măști, dar au scuze că sunt în aer liber.

A început școala, pe scenarii, cu bune cu rele, în condiții restrictive, fără festivisme, fără discursuri. În tot județul 34 de unități sunt în scenariu roșu – adică se învață numai online, 173 în scenariu galben – adică hibrid (jumătate acasă, jumătate la școală, cu respectarea măsurilor de protecție) și 290 în scenariul verde (cu toți elevii la școală).

Un focar la Parincea și un caz pozitiv coronavirus la Grădinița 18 Bacău au schimbat din nou scenariile în roșu

„Școala a început peste tot așa cum s-a stabilit în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, în funcție de aceste scenarii. La Parincea, încă de sâmbătă, situația s-a schimbat urmare a creșterii ratei de incidență COVID-19 în zonă, pe un focar depistat la un centrul de îngrijire persoane cu dizabilități, iar duminică seara și bucătăreasa de la Grădinița cu program prelungit nr. 18 din Bacău a anunțat că este confirmată pozitiv coronavirus, după ce toată săptămâna trecută a fost la serviciu. Acolo s-a închis grădinița, cei 165 de preșcolari din 7 grupe și 14 educatoare au trecut pe scenariu roșu, cu învățământ online, și, în funcție de ancheta epidemiologică se va stabili exact când se pot relua cursurile.” prof. Ida Vlad, inspector școlar general, la Inspectoratul Școlar Județean Bacău

„Este un an nou, cu mari provocări, cel mai greu an din toată cariera mea didactică de peste 30 de ani. Dar am început totul foarte bine, clasele a IX-a și a XII-a sunt efectiv la școală, în unele clase unde numărul elevilor este mare am pus și separatoare, diriginții au preluat elevii de la intrarea pe poarta colegiului, profesorii învață elevii să folosească platformele online. Am reorganizat totul. Și pauzele, pentru a nu se intersecta elevii de la două clase pe același palier, se fac în continuare instruiri, este o nouă provocare pentru toată lumea. Pentru elevii căminiști am stabilit ca cei care vin și fizic la școală, pentru învățământ față în față, să stea în cămin, câte 3 în cameră, față de 6 câți erau înainte, iar la finalul săptămânii să plece acasă și să vină o altă tură de elevi care vor învăța în școală. Deci și la cămin se va sta în schimburi, igienizarea și dezinfecția se va face zilnic și acolo, iar la final de săptămână când se rotesc schimburile, o altă dezinfecție generală. Avem, 110 locuri în total în cămine, dar vom funcționa cu jumătate de capacitate. Sunt și elevi, care nu stau departe de Bacău, care au ales să facă naveta zilnic și să nu mai stea în cămin. Și la cantină am organizat program de masă separat, tot pentru a respecta toate măsurile de distanțare fizică. Vrem ca totul să fie bine, iar împreună vom reuși”
Prof. Ovidiu Relu Cojocaru, directorul Colegiului Economic „Ion Ghica” Bacău

STRUCTURA ANULUI ŞCOLAR 2020-2021

• Semestrul I – 17 săptămâni de cursuri (14 septembrie – 29 ianuarie 2021)
• Semestrul al II-lea – 17 săptămâni de cursuri (8 februarie -18 iunie 2021)
– Pentru clasele terminale din învăţământul liceal, anul şcolar are 32 de săptămâni de cursuri şi se încheie la data de 4 iunie 2021.
– Pentru clasele a VIII-a, anul şcolar are 33 de săptămâni de cursuri şi se încheie la data de 11 iunie 2021, în timp ce pentru clasele din învăţământul liceal – filiera tehnologică, cu excepţia claselor terminale şi pentru clasele din învăţământul profesional, anul şcolar are 37 de săptămâni de cursuri.
•Programul naţional „Şcoala Altfel’’ se va desfăşura, la alegere, în perioada 5 octombrie 2020 – 4 iunie 2021, pe o perioadă de 5 zile consecutive lucrătoare, a căror planificare este decisă de unitatea de învăţământ.

VACANȚELE ELEVILOR

• Vacanţa intrasemestrială (învăţământ preşcolar şi primar): 26 octombrie – 1 noiembrie 2020
• Vacanţa de iarnă: 23 decembrie 2020 – 10 ianuarie 2021
• Vacanţa intersemestrială: 30 ianuarie – 7 februarie 2021)
• Vacanţa de primăvară
– Paştele Catolic (2 – 11 aprilie)
– Paştele Ortodox (30 aprilie – 9 mai)
• Vacanţa de vară: 18 iunie 2021 – data din septembrie 2021 la care vor începe cursurile anului şcolar 2021-2022.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri