S-a stins, la numai 66 de ani, scriitorul bacauan Ion Lupu, membru din 2011 al Uniunii Scriitorilor, filiala Bacau.

Nascut in 1949 si rezident in Comanesti, Ion Lupu este autorul mai multor volume, printre care amintim „Din neamul lupilor”, „Capitanii domnesti”, „Voievodul martir”, „Înstrainata noastra Basarabie”; „Vremuri zbuciumate”, „Dureri neostoite” sau cele doua romane de dragoste: „Sub puterea destinului” si „Teofana”.

A debutat ca scriitor in 2003 cu volumul istoric „Stefan Voda al Moldovei”, consacrându-se în genul cartii de evocare a trecutului Moldovei sale dragi.

Despre acest lucru, criticul literar Grigore Codrescu spunea: „Cititorul mai initiat în literatura de inspiratie istorica va fi fermecat de sintagmele si constructiile arhaice, ceremonioase cu rafinament si expresive prin subtilitati lexical-metaforice, acestea constituind o adevărata izbânda in plan stilistic si în scriitura cartii (…)

Limbajul la care apeleaza scriitorul Ion Lupu este un limbaj în straie de duminica. Scurtele secvente descriptive, adaptate pe anotimpuri, sunt expresive, potentând impresia ca citesti aproape un poem romantic despre o veche iubire, în care portretele sunt schitate cu insistenta pe reflexele sufletesti. Metaforele din limba veche sunt pline de farmec si naratorul le foloseste cu dezinvoltura”.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

4 COMENTARII

  1. Regretăm această pierdere. Un gând pios, o rugăciune de iertare către Tării pentru un suflet frumos, hărăzit cu mult talent și generozitate. Avem în biblioteca Liceului Teoretic ” Spiru Haret” Moinești cărțile dumnealui. Vom organiza o seară literară Ion Lupu.

  2. Trista si neasteptata veste in ajunul dublei sarbatori din 21 mai 2015.Mult prea repede ne-a parasit scriitorul pasionat de istoria neamului romanesc.Dnl.Ioan Lupu mai avea multe de spus,de scris dar nici nu banuia ca timpul” nu-l mai asteapta.”….. Locul lui va fi in galleria” eroilor neamului.”
    Dumnezeu sa il odihneasca in pace!

LĂSAȚI UN MESAJ