Primarul Romeo Stavarache si oamenii de afaceri bacauani Liviu Goian si Liviu Cenusa au fost retinuti joi dimineata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Bacau.

La scurt timp de la emiterea ordonantelor s-a remis de catre DNA si un comunicat de presa in care se arata ca au dispus punerea în miscare a actiunii penale fata de primarul Stavarache pentru cinci infractiuni de luare de mita, fata de Goian pentru trei infractiuni de complicitate la luare de mita si fata de Cenusa pentru doua infractiuni de complicitate la luare de mita.

Procurorii spun ca exista date si probe din care rezulta suspiciunea ca, în perioada 2008 – 2011, primarul Stavarache, direct sau prin intermediul celorlalti doi, a pretins si primit, de la patru oameni de afaceri, mai multe sume de bani. „La începutul anului 2008 a pretins de la administratorul unor societati comerciale sa îi fie remis un procent de 50% din valoarea decontata de Primaria Bacau, aferenta fiecarui stâlp de iluminat public la care firma administrata de acesta efectua lucrari în baza contractului încheiat cu aceasta institutie, valoare ce era de 38 de euro/stâlp.

PUBLICITATE

În baza acestei solicitari, în perioada martie 2008 – octombrie 2011, inculpatul Stavarache Romeo a primit, prin intermediul mai multor societati comerciale si asociatii sportive, suma totala de 810.670 lei”, se arata in comunicatul remis de DNA. Aceiasi anchetatori mai spun ca „in luna ianuarie 2009, inculpatul Stavarache Romeo a pretins de la un alt om de afaceri suma de 150.000 de lei, pentru ca societatii comerciale administrate de acesta sa îi fie atribuit un contract privind executarea de lucrari tehnico-edilitare. Banii au fost primiti în doua transe, prin intermediul unei asociatii sportive”, mai spun procurorii.

Cercetarile sunt extinse si fata de alte persoane

Acuzatiile nu se opresc aici.

“In luna aprilie 2009, inculpatul Stavarache Romeo a pretins de la acelasi om de afaceri, un procent de 10% din valoarea unui contract de antrepriza generala, încheiat între aceasta societate si Agentia Nationala pentru Locuinte Bucuresti, având ca obiect constructia unui bloc cu 45 de locuinte în Bacau, lucrare în valoare de 2.688.769,90 euro, inclusiv TVA. În baza acestei solicitari, în perioada aprilie 2008 – septembrie 2011, Stavarache Romeo a primit de la omul de afaceri, prin intermediul mai multor societati comerciale si asociatii sportive, suma totala de 1.259.789,03 lei”, mai spun procurorii.

A patra infractiune de coruptie care i se retine edilului bacauan se refera la faptul ca in martie 2010 i-ar fi solicitat administratorului unei alte societati sa încheie contracte de publicitate cu o anumita firma, pentru ca primaria sa îsi execute în mod corespunzator obligatiile ce decurgeau din contractul de gestiune al serviciului public de salubrizare a municipiului Bacau încheiat cu respectiva societate.

„În baza acestei solicitari, au fost încheiate doua contracte, în lunile martie 2010 si aprilie 2011, în baza carora omul de afaceri a platit sumele de 40.000 lei, respectiv 30.000 lei. În perioada martie – aprilie 2009, împreuna cu o alta persoana, i-a solicitat unui om de afaceri suma de 100.000 lei cu titlu de sponsorizare a unei asociatii sportive, în schimbul eliberarii unui certificat de urbanism, bani care au fost primiti în data de 24.04.2009”, se mai arata in comunicatul procurorilor.

Apostol si Casuneanu acuzati si ei

Potrivit unor surse judiciare, in acest dosar se fac cercetari si fata de Constantin Apostol, seful Agentiei de Dezvoltare Regionala Nord-Est, si fata de cunoscutul om de afaceri bacauan, Costel Casuneanu.

Potrivit unui document depus la dosar, Apostol este acuzat de doua infractiuni de complicitate la luare de mita, savârsite la inceputul lui 2009, când ar fi primit de la doi oameni de afaceri, prin intermediul Asociatiei Top Sport, suma totala de 250.000 de lei, bani ce ar fi reprezentat mita sau sponsorizare, pentru atribuirea unui contract de lucrari publice sau pentru eliberarea unui certificat de urbanism.

Potrivit aceluiasi document, Casuneanu este acuzat de infractiunea de dare de mita, suma ce ar fi fost virata fiind de 100.000 de lei prin respectiva asociatie de sport. In vizorul procurorilor sunt si alti angajati din primarie. Cei trei denuntatori sunt oameni de afaceri din Bacau, insa in câteva situatii s-au sesizat din oficiu si procurorii DNA. Contactat telefonic, omul de afaceri Costel Casuneanu nu a raspuns.

Update: In jurul orei 16.00, duba de la Arestul Politiei Bacau i-a adus la instanta pe cei trei retinuti, respectiv Romeo Stavarache, Liviu Goian si Liviu Cenusa. Sedinta a inceput la ora 18.00 si a fost una foarte lunga.

DSC_0320

ULTIMA ORA: In jurul orei 22.30 instanta a respins cererea de arestare preventiva si a dispus controlul judiciar pentru toti, cerând eliberarea de indata a acestora. Duba cu suspectii a plecat imediat catre Arestul Politiei si dupa intocmirea formalitatilor primarul si cei doi afaceristi au plecat acasa prin sediul Inspectoratului Judetean de Politie Bacau. Procurorii de la DNA pot face insa contestatie la aceasta solutie.

CE SPUNE LEGEA:
Art. 215 Noul Cod de Procedura Penala
Ce presupune controlul judiciar:
(1) Pe timpul cât se afla sub control judiciar, inculpatul trebuie sa respecte urmatoarele obligatii:
– sa se prezinte la organele de urmarire penala sau la judecator ori de câte ori este chemat
– sa informeze organul judiciar care a dispus masura cu privire la schimbarea locuintei
– sa se prezinte la organul de politie desemnat cu supravegherea sa conform programului intocmit sau ori de câte ori este chemat.

(2) Organul judiciar care a dispus masura poate impune inculpatului ca, pe timpul controlului judiciar, sa respecte una sau mai multe dintre urmatoarele obligatii:
– sa nu depaseasca o anumita limita teritoriala, fixata de organul judiciar, decât cu încuviintarea prealabila a acestuia;
– sa nu se deplaseze în locuri anume stabilite de organul judiciar sau sa se deplaseze doar în locurile stabilite de acesta;
– sa poarte permanent un sistem electronic de supraveghere;
– sa nu revina în locuinta familiei, sa nu se apropie de persoana vatamata sau de membrii familiei acesteia, de alti participanti la comiterea infractiunii, de martori ori experti sau de alte persoane anume desemnate de organul judiciar si sa nu comunice cu acestea direct sau indirect, pe nicio cale;
– sa nu exercite profesia, meseria sau sa nu desfasoare activitatea în exercitarea careia a savârsit fapta;
– sa comunice periodic informatii relevante despre mijloacele sale de existenta;
– sa se supuna unor masuri de control, îngrijire sau tratament medical, în special în scopul dezintoxicarii;
– sa nu participe la manifestari sportive sau culturale ori la alte adunari publice;
– sa nu conduca vehicule anume stabilite de organul judiciar;
– sa nu detina, sa nu foloseasca si sa nu poarte arme;
– sa nu emita cecuri.

“S-a respins cererea parchetului si s-a dispus controlul judiciar. Este solutia pe care, sincer, o asteptam cu totii”,
avocat Calin Oncescu, aparatorul din instanta al primarului Stavarache

“Instanta Curtii de Apel Bacau a decis respingerea propunerii de arestare si luarea fata de inculpati a masurii controlului judiciar. Este o solutie lasata la indemâna de Codul de Procedura Penala. Termenul de contestatie este de 48 de ore, ramâne de vazut care va fi decizia Ministerului Public”,
avocat Cristian Cojocaru, aparatorul celor doi afaceristi

“A trebuit sa vad acest document al procurorilor ca sa imi dau seama despre ce este vorba. Nu sunt inca lamurit cu privire la cele scrise acolo si va trebui sa ma prezint la procurori sa vad negru pe alb toate documentele. Pâna ajung sa discut cu ei nici nu imi permit sa fac vreo alta declaratie.”
Constantin Apostol, directorul general al Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Nord Est.

Ce spune legea:
“In cazul in care judecatorul decide, la solicitarea procurorului de caz, arestarea preventiva pentru 29 de zile, prefectul, prin dispozitie de prefect, dispune suspendarea din functie a primarului pe durata arestului. Daca apare o condamnare cu executare, primarul isi pierde mandatul si se organizeaza alegeri anticipate. In cazul in care nu este retinut, isi exercita atributiile de primar in conformitate cu prevederile legale.”
Dorian Constantin Pocovnicu, prefectul judetului Bacau

“Din punct de vedere al organizatiei judetene, noi, cei care am convocat un birou permanent ad-hoc, consideram ca prezumptia de nevinovatie trebuie sa functioneze in cazul oricarei persoane care este supusa unei anchete penale sau administrative. PNL a sustinut intotdeauna cu tarie independenta justitiei si asigurarea conditiilor ca justitia sa-si faca treaba fara presiuni, de orice natura ar fi acestea. M-ar bucura daca in cazul domnului Romeo Stavarache ar fi vorba de o neintelegere sau de o conjunctura nefericita, iar dânsul ar reusi sa-si dovedeasca nevinovatia.”
Lucian Ciubotaru, deputat de Bacau si vicepresedinte al organizatiei judetene PNL

“E dificil sa discutam in aceste momente despre ce va urma, când toata lumea e infierbântata, când asteptam totusi o decizie din partea organelor abilitate care deruleaza ancheta. Sa lasam lucrurile sa se mai linisteasca si, la rece, vom judeca daca trebuie luate masuri pe linie politica sau administrativa”.
Dragos Luchian, senator PNL, fost viceprimar de Bacau

Cine sunt Liviu Goian si Liviu Cenusa?

Liviu Goian si Liviu Cenusa, persoanele anchetate alaturi de Romeo Stavarache, au strânse legaturi cu mass media bacauana. Astfel, directorul postului de televiziune 1TV este Claudiu Goian, fiul lui Liviu Goian, in timp ce Liviu Cenusa este administratorul firmei care editeaza “Ziarul de Bacau”.

goian

Liviu Goian este in prezent presedintele divizionarei B de fotbal Sport Club Bacau, finantata de Consiliul Local Bacau. De asemenea, sub administrarea sa, firma Segama a obtinut mai multe contracte de lucrari in Bacau. El a mai fost anchetat in 2007, dupa ce doi angajati ai firmei sale au murit sub un mal de pamânt in timp ce lucrau la santierul actualului centru comercial Hello Shopping Park. El nu a fost gasit vinovat in acel caz. Liviu Goian este membru PNL, totodata, este fratele celebrului fotbalist al Nationalei României, Dorin Goian.

cenusa liviu
Sucevean la origini ca si Liviu Goian, dar si bun prieten inca din copilarie al acestuia este Liviu Cenusa, varul primarului Romeo Stavarache. In 2007, el a devenit actionar al firmei care edita “Ziarul de Bacau”, alaturi de alte doua persoane importante din Bacau, care s-au retras din afacere dupa numai câteva luni. Astfel, a ramas unic actionar si, de atunci, publicatia a fost alaturata imaginii Primariei. De-a lungul anilor, Liviu Cenusa a trecut numele ziarului prin trei firme, dupa ce rând pe rând cele anterioare au intrat in insolventa. Ultima dintre ele, cea actuala, are sediul in Centrul de Afaceri si Expozitional “Mircea Cancicov”, administrat de Consiliul Local.

Trimis in judecata pentru tentativa la abuz in serviciu

La inceputul lunii aprilie 2014, DNA Bacau l-a trimis in judecata pe primarul Romeo Stavarche pentru infractiunea de tentativa la abuz in serviciu. Acesta este acuzat ca a semnat repartitia unui apartament din fondul locativ tocmai sefului Serviciului Administrare fond locativ fara sa se intocmeasca lista de prioritati, in urma analizarii dosarelor depuse de bacauani pentru a primi o casa cu chirie.

Cursul sesizarilor

– 6.12.2011 – procurorii DNA s-au autosesizat ca s-a concesionat ilegal sistemul de iluminat public
– 12.12.2011 – denunt facut de directorul unei firme din Bacau
– 21.12.2011 – denunt facut de actionarul majoritar al unei societati din Bacau
-12.12.2013 – denunt facut de un alt om de afaceri ca i se tergiverseaza semnarea unui contract si este fortat sa sponsorizeze o echipa de sport
-12.03.2014 – DNA Bacau s-a sesizat din oficiu
-13.06.2014 – denunt facut de un alt om de afaceri care in final a incheiat contracte de publicitate cu institutii media.
La nivelul DNA Bacau s-au intocmit de-a lungul acestor ani mai multe dosare penale care pe parcurs au fost conexate, initial fiind efectuate cercetari pentru infractiunile de trafic de influenta si cumparare de influenta care s-au transformat apoi in luare de mita si complicitate la luare de mita.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

18 COMENTARII

 1. era de asteptat solutia aceasta avand in vedere legaturile pe care le are cu judecatorii, facilitandu-le in timp anumite …. daca o sa faceti o ancheta o sa descoperiti mai multe increngaturi, nu pot sa spun aici mai mult ….

 2. Stavarache a pus pumnul in gura presei bacauane. Ma mir cum a avut Deşteptarea “cojones” ca sa publice un astfel de articol…Nu mai exista OPOZİTİE in Bacau. chiar şi pe timpul PSD-ului erau mai multe voci puternice in opozitie….Aaaaa,scuze, am uitat ca Stavarache a pupat unde a scuipat: a intrat in alianta USL…

 3. Sa speram ca in recurs se va da o decizie de arestare de 30 zile. Este inacceptabil sa primesti mita 2,3 milioane lei si sa fii pus doar subn control judiciar. Totusi, ma intreb cum mai are tupeu acest excroc sa mai intre pe usa primariei ?? Cum mai are curaj sa vina in fata oamenilor ?? Toti spun ca exista prezumtia de nevinovatie !! Dar exista si cea de vinovatie !!! Poate este bine sa facem front comun si sa cerem plecare acestui excroc de la primarie, si desfiintarea grupului infractional organizat de la primarie. !! Sa il terorizam cu mesaje de indepartare a hotului din fruntea primariei !!

  • “Totusi, ma intreb cum mai are tupeu acest excroc sa mai intre pe usa primariei ?? Cum mai are curaj sa vina in fata oamenilor ?? ” Simplu : cu acelasi gen de tupeu cu care T. Basescu intra pe poarta palatului Cotroceni si vine in fata tarii cu justificari care frizeaza ridicolul ! Si uniii chiar il cred si ii acorda credit !

   • pai daca iar ne raportam la Basescu, deja e o obsesie nationala! …hai sa furam toti , sa acceptam borfasii, pentru ca Presedintele este un borfas. gresit. mentalitate de Antena3, adica de batuti in cap si degradanti pana la cea mai joasa speta.

 4. mitica,fara frica,lasa vrajeala cu comparatia cu domnul presedinte Basescu.Vei avea o mare surpriza cu nen-tu tonta in noiembrie.Zat,bai sacal rosu in cerul gurii.

 5. Numai arestari, coruptie si multe sute de mii de euro mita. Primarul arestat, fratele presedintelui arestat, ma simt coplesit si ingrozit de ticalosia celor care ne conduc. Romanilor, nu mai mergem la vot, numai mincinosi si hoti pe toate listele.

 6. Au început falşii justiţiari tip Zorro sa comenteze aici impotriva primaruIui;adica cei carora nu li s-au dat contracte “pe ochi frumosi”, cei carora nu le-au mai mers smecheriile ca pe bandă rulantă, profitorii si hienele care au supt de la vaca numita “Bacau” iar Stavarache le-a luat biberonul de la gura, politicienii hrapareţi şi hulpavi…orasul nostru n-a avut niciodata un asa primar corect si inimos….

 7. in primul moment cand va exista prima proba concreta despre stavarache, el intra in puscarie. conducerea DNA Bacau e pusa de PSD si asteapta orice miscare gresita. Daca a fost eliberat inseamna ca nu au probe concrete. e usor sa arunci cu noroi in el dar sa asteptam o decizie finala. Oricum prin scandalurile astea repetate, scopul este sa il scoata din politica, ceea ce da roade pana acum!

 8. cum mai are tupeu acest bandit dovedit sa intre in primaria Bacau . FAC APEL LA BACAUANII DE BUNA CREDINTA CA LUNI DIMINEATA LA ORA 8 SA VINA IN FATA PRIMARIEI SI SA INTERZICA ACCESUL LUI STAVARACHE IN CLADIRE. IN ACEASTA PERIOADA VA INCERCA SA ASCUNDA ACTE SA INFLUENTEZE MARTORI SI SA ASCUNDA ALTE ESCROCHERII FACUTE DE CIND ESTE PRIMAR. DESI PROBELE SINT EVIDENTE SI OBTINUTE DE CELE MAI IMPORTANTE INSTITUTII ALE STATULUI—–DNA—-SRI—-DGA—-TOTUSI MAGISTRATII BACAUANI L-AU ELIBERAT IGNORIND PROBELE SI MUNCA ACESTORA.CE INSEAMNA ELIBERARE SUB CONTROL JUDICIAR CIND PLEACA DIN AREST PE USA DIN SPATE CU COMPLICITATEA LUI OPRISAN (asa zisul comandant al politiei judetene) IMPREUMA CU COMPLICII GOIAN SI CENUSA, IN ACEEASI MASINA. DA INTERVIURI LA TELEVIZIUNI IAR A DOUA ZI ESTE IN PRIMARIE SI SE PREZINTA CA UN MARE IUBITOR DE BACAUANI . ASADAR BACAUANI MOBILIZATI -VA SI ALUNGATI ACEST INDIVID SI GASCA LUI DIN PRIMARIE. NU UITATI ,VA ASTEPTAM LUNI!!!!

 9. Da trebuie mobilizare generala pentru demiterea lui stava.
  Dar ar trebui si pt alti hoti si smecheri din politica si asa zisi oameni de afaceri care au furat la greu sume imense de bani din visteria statului, bani pe care noi ii ruoem de la gura copiilor si ii platim constiincios la ghiseele primariilor.
  Nu le este rusien si nici frica de Dumnezeu, ca astia sunt diavoli nu crestini.
  Vin la biserica in campaniile electorale sa ceseasca voturi, sa intimideze oamenii, sa le castige increderea.Fals.

LĂSAȚI UN MESAJ