Caravana proiectului “Filme pentru liceeni” revine pentru profesorii și liceenii din Moinești. Catalogul filmelor bune se deschide la ”Mustang” și ” Trăiește din plin”: alte două filme demne de consemnat în topul preferințelor tinerei generații!

Evenimentele din acest an vor avea loc în sala de festivități din cadrul Primăriei Municipiului Moinești. Participanții vor viziona ”Mustang”, un film nominalizat la premiile Oscar și filmul în premieră ”Trăiește din plin” . La finalul proiecțiilor, liceenii vor lua parte la dezbateri despre tematicile sociale și cinematografice aferente fiecărui film. Discuțiile se vor extinde la sala de clasă, pe baza unui Ghid Educativ cu planuri de lecție aplicate pentru profesori și elevi. Astfel, profesorii vor recurge la o metodă alternativă și interactivă de predare a unor subiecte relevante pentru societatea autohtonă.

”În Moinești mă voi reîntoarce mereu cu același drag. Am întâlnit profesori și elevi absolut minunați, iar doamna Adriana Căzănel, director al Liceului Teoretic “Spiru Haret” este o persoană extrem de dedicată elevilor. Se implică în foarte multe activități nonformale din sfera teatrului și cinema-ului. Tocmai asta omogenizează atât de bine colaborarea, pasiunea comună pentru cinema și pentru ceea ce poate să ofere filmul educației. ” Anca Truța, coordonator evenimente Filme pentru Liceeni
Filmul ”Mustang” va fi difuzat în ziua de 27 ianuarie și prezintă povestea a cinci surori de nedespărțit: Lale, Nur, Ece, Selma și Sonay. Undeva într-un sat din nordul Turciei, pe la începutul verii cele cinci surori se întorc acasă de la școală, jucându-se, cu inocență, cu niște băieți. Presupusa indecență a jocurilor lor stârnește un scandal cu consecințe neprevăzute. Încetul cu încetul, casa familiei celor cinci se transformă într-o închisoare, orele de la școală sunt înlocuite de ore de menaj și încep să fie aranjate căsătorii. Însuflețite de aceeași dorință de libertate, cele cinci surori eludează restricțiile care le sunt impuse.

PUBLICITATE

Printre subiectele abordate în discuție se numără egalitatea și stereotipurile de gen, iar profesorii vor aprofunda la clasă lecția de educație prin film despre reprezentarea imaginii femeii în cinema și rolul acordat femeilor în domeniul filmului.

A doua zi de proiecții, 28 ianuarie, aduce în atenția elevilor și profesorilor filmul ”Trăiește din plin/La vie en grand”. Adama, un adolescent de 14 ani locuiește cu mama lui într-un apartament mic de două camere din suburbiile pariziene. Nu este un elev strălucit, deși are potențial mare. Împreună cu Mamadou, care este mai tânăr decât el, Adama încearcă să schimbe traiectoria vieților lor de până acum. După proiecție, dezbaterea va viza inegalitatea socială, traficul de droguri, importanța educației și a profesorilor și rolul alegerilor pe care le facem în viața noastră. Lecția de cinema o să îi ducă pe elevi pe ”planeta cinema” și vor vedea cum de-a lungul timpului, filmul a fost o punte de legătură între diferite culturi.

În 2015, pe parcursul a 2 luni, proiectul a adus împreună peste 6.673 de liceeni și 393 de profesori din 13 orașe din țară, printre care și Moinești, care au vizionat și dezbătut despre cele două filme europene Keeper și Keep Rollin` .

Cu siguranță, Filme pentru liceeni este un proiect de la care nimeni nu absentează.
Sub sloganul „Filmele bune se cunosc din școală”, scopul proiectului „Filme pentru liceeni” este de a crește gradul de cultură cinematografică și de a promova educația prin film în școlile din România. Asociația Culturală Macondo împreună cu partenerul său elvețian, Asociația Lanterna Magică, vor pune la dispoziția participanților un plan de lecții pentru predarea de noțiuni cinematografice și sociale la sala de clasă, după vizionarea filmului.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ