19 martie 2024
ActualitateO noua premiera la Spitalul Municipal de Urgenta Moinesti

O noua premiera la Spitalul Municipal de Urgenta Moinesti

– unitatea sanitara infiinteaza o alta specialitate: un Compartiment de recuperare respiratorie, unic in judet

Spitalul Municipal de Urgenta Moinesti surprinde din nou. Managerul acestuia, renumitul doctor Adrian Cotirlet, a primit aprobarea pentru infiintarea unei noi specialitati medicale: Compatimentul de recuperare respiratorie, unic in judet. Noua structura va avea 5 paturi si a fost creata urmare a adresabilitatii crescute, dar si a patologiei specifice inregistrate atât in Sectia de Pneumoftiziologie a unitatii spitalicesti, cât si in cea de Terapie Intensiva.

Pentru o buna functionare a acestui compartiment, chiar de astazi, 3 decembrie, in Spitalul Municipal de Urgenta Moinesti soseste conf univ. dr. Paraschiva Postolache, medicul sef al Sectiei Clinice Recuperare Medicala Respiratorie a Spitalului Clinic de Recuperare Iasi, care va sustine un curs de perfectionare pentru opt medici ce vor lucra si in aceasta specialitate. „Este vorba despre patru medici pneumologi, doi medici de la Terapie Intensiva si doi medici de Medicina Interna. In prezent avem angajati doi medici pneumologi.



Alti doi, vor fi salariati ai spitalului din luna ianuarie a anului viitor. Insa si acestia participa acum la cursul de perfectionare pe recuperare respiratorie”, a declarat managerul spitalului, dr. Adrian Cotirlet. Cursul va evidentia toate problemele din specialitatea Recuperarii medicale respiratorii. „Vor fi prezentate atât aspecte teoretice, cât si demonstratii practice. Alaturi de mine va fi Dan Simule, un român stabilit in Germania, care va prezenta metode de antrenament ale musculaturii respiratorii, dar si prof. univ. dr. Marian Poboroniuc, de la Universitatea Tehnica «Gh.Asachi» Iasi, care va prezenta electrostimularea neuromusculara la pacientii cu BPOC (boala pulmonara obstructiva cronica, n.r.) cu hipotrofie sau atrofie musculara”, a precizat conf. univ. dr. Paraschiva Postolache.

Reabilitarea pulmonara, a explicat conf. univ. dr. Paraschiva Postolache, reprezinta un standard de ingrijire pentru pacientii cu boli pulmonare cronice motivati sa participe la programul de reabilitare pentru a deveni mai activi fizic si mai independenti, fiind parte integranta a managementului clinic si a mentinerii starii de sanatate a acestor pacienti. Aceasta interventie terapeutica implica o abordare multidisciplinara a pacientilor cu functia respiratorie compromisa din cauza bolilor pulmonare obstructive (astm bronsic, bronsiectazii, bronsite cronice, emfizem, BPOC, fibroza chistica, sarcoidoza), restrictive (boli interstitiale, ale peretelui toracic, neuromusculare, sindrom postpoliomielita si anomalii ale cutiei toracice), mixte sau a cancerului pulmonar stabil.

Recuperarea pulmonara este parte integranta si a tratamentelor pre- si postoperatorii pentru transplant pulmonar, reducerea volumului pulmonar sau pentru orice interventie chirurgicala toracica ori abdominala etc. Programele de Recuperare Pulmonara au rolul de a imbunatati calitatea vietii prin cresterea gradului de independenta, de a reduce numarul exacerbarilor si a spitalizarilor datorate acutizarilor, precum si durata acestora, cu reducerea semnificativa a costurilor, de a ameliora semnificativ simptomele, in special, dispneea si complicatiile, de a reduce deconditionarea musculara si de a creste capacitatea de exercitiu, de a reduce anxietatea si depresia si de a imbunatati starea de bine emotionala.

„Odata cu infiintarea acestui nou compartiment, am modificat doar structura cu paturi a spitalului. Ramânem insa in continuare cu 414 paturi. Cele 5 paturi care vor fi pe recuperare respiratorie sunt luate din Sectia de Pneumoftiziologie. Infiintarea noului compartiment s-a realizat conform procedurilor legale, cu aprobarea Ministerului Sanatatii.”
dr. Adrian Cotirlet, managerul Spitalului Municipal de Urgenta Moinesti

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri