Comunitatea evreiasca este mai putin cunoscuta la nivelul locuitorilor Bacaului. Si mai putini, in special cei de varsta adolescentei, stiu ca in imediata vecinatate a Parcului bazin olimpic se afla vechiul cimitir evreiesc. Ascuns de ochii lumii, este, pentru comunitatea evreiasca, un loc de capatai.

Nu se stie numarul exact de evrei care isi dorm somnul de veci in fostul cimitir evreiesc, cert este ca cea mai veche piatra funerara dateaza inainte de anii 1700. Ultimele inmormantari s-au facut in acea locatie pana in anul 1917, cand a fost deschis actualul cimitir de pe strada Al. Tolstoi, nr.16. “Existenta evreilor in Bacau inainte de 1700 este atestata de o piatra tombala din acest fost cimitir. A apartinut lui Aaron, fiul lui Iosef, decedat in 1700. Aceasta piatra este depusa acum la Muzeul de Istorie a Evreilor din Romania, in Bucuresti”, ne-a explicat Vigdar Hari, presedintele Comunitatii Evreilor din Bacau.

Isi cauta stramosii

Fostul cimitir este acum doar un loc de pelerinaj pentru evreii plecati din Bacau care sunt in cautarea rudelor ingropate aici. Accesul in interior nu se poate face fara acordul liderilor Comunitatii Evreilor. Locul arata insa de parca ar fi parasit. Vegetatia a acoperit mare parte din pietrele funerare. Cu toate acestea, nu se pune problema vanzarii locului, aceasta pentru ca “la noi locul este pe veci. Chiar daca un mormant are mai mult de o mie de ani, dezgroparea nu e permisa. Pentru a ingriji acel spatiu am avea nevoie de milioane”, a mai spus Vigdar Hari. De altfel, odata ajunsi in Bacau sau oricare alta locatie unde exista comunitati de evrei, acestia cer sa vada sinagoga si cimitirul. Isi recunosc cu greu rudele pentru ca inscrisurile de pe mormant sunt intr-o ebraica veche, pe care putini o mai cunosc. Pe pietrele funerare sunt inscrise numele decedatului, numele tatalui, data nasterii si eventual cateva ganduri ale familiei. In perioada moderna, inscrisurile de pe pietrele funerare sunt atat in ebraica, cat si in romana sau doar in limba romana. Chiar daca nu mai este folosit, fostul cimitir ramane o pagina de istorie a comunitatii evreiesti care ar merita impartasita cu semenii.

„Nu putem vorbi despre fostul cimitir ca obiectiv turistic, ci doar un loc de vizitat pentru membrii comunitatii evreiesti. Am intermediat astfel de vizite atat in Bacau, cat si in Iasi, pentru persoane plecate in Israel care revin si vor sa isi caute rudele.”
Dumitru Nanescu, vicepresedintele patronatului din turism

In decursul anilor, comunitatea evreiasca a avut in Bacau 27 de sinagogi, 2 spitale, 2 bai rituale, 2 scoli evreiesti, iar in timpul prigoanei rasiste 1 liceu. Totodata, in judetul Bacau exista 13 cimitire evreiesti.
Andreea Gavrila


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

  1. absolut incredibil cum nu se poate face nimic cu un cimitir amenajat in inima bacaului, care poate fi atractie turistica, sau macar amenajat corespunzator. acum e focar de depozitat gunoaie, si haite de caini, cuibar de serpi. dar in schimb se gasesc milioane si milioane pentru Theaterstock.
    inca un exemplu mizerabil de administratie a patrimoniului cultural alaturi de casa alecsandri, bacovia sau cate si mai cate. pana la urma am uita de toata cultura numai sa avem drumurile bune, dar si alea sunt la pamant. un oras mort, la fel ca acest cimitir evreiesc, uitat de lume.

LĂSAȚI UN MESAJ