Foto: stirileprotv.ro

Iurie Procopenco, unul din cei sase moldoveni acuzati de uciderea omului de afaceri Valeriu Damian, a fost audiat in instanta. Procopenco a fost extradat, in luna mai, din Belarus, fiind urmarit international din octombrie 2014.

Iurie Procopenco, Ramazan Murtazaliev – fost luptator profesionist, Sergiu Cebotari, Petru Calamanov, Alexei Vîjîila si Andrei Trofim sunt acuzati de omor deosebit de grav, tâlharie calificata si violare de domiciliu. Ultimul a fost condamnat deja de prima instanta, impreuna cu mai multi instigatori, iar din lotul moldovenilor doar Procopenco a fost gasit si extradat. Pe numele sau, Tribunalul Bacau a emis mandat de arestare preventiva in urma cu circa doi ani, iar saptamâna aceasta s-a judecat primul termen pe fond.

Declaratia data in fata instantei nu a oferit nicio surpriza. La fel ca ceilalti inculpati, Procopenco a negat faptele si nu-si explica de ce Vijiila a facut autodenunt in care apare si numele sau. El sustine ca in 2011, când a tranzitat România, a vrut doar sa cumpere o masina.

PUBLICITATE

“Am convenit cu Vijiila Alexei, in timp ce eram in Republica Moldova, sa plecam in Bulgaria pentru a cumpara o masina. Am plecat din Chisinau cu avionul pâna la Sofia, dar vamesii bulgari, la controlul de la vama, ne-au retinut si am fost nevoiti sa dormim o noapte intr-o incapere din aeroport. A doua zi, am fost trimisi inapoi in Chisinau. Autoritatile vamale din Bulgaria ne-au banuit ca avem de gând sa mergem mai departe, in Cipru si in alte tari, atâta vreme cât nu am putut spune unde anume vrem sa ne ducem.

Noi trebuia sa cumparam o masina de la o persoana fizica si aveam la noi fiecare câte 10.000 de euro. Am fost sfatuiti sa plecam cu masina a doua oara. Vijiila a venit din Chisinau cu masina lui si m-a luat de acasa. El era la volan. Nu-mi amintesc când am intrat in România si pe la ce punct vamal. Ma simteam foarte rau, aveam febra, eram racit. Am dormit in masina lui Vijiila pâna am ajuns la bulgari. Nu am reusit sa cumparam masina si nu stiu prin ce punct de frontiera ne-am intors in Republica Moldova.

Nu am intrat in casa lui Damian si nu am omorât pe nimeni. Cum sa intru eu sa omor pe cineva pentru 700 de dolari si un aparat foto?!”, a declarat Procopenco.

Legat de autodenuntul lui Vijiila, Procopenco banuieste ca a fost facut din teama, pentru ca denuntatorul sa scape de autoritatile ruse.

“Vijiila era cautat de autoritatile din Federatia Rusa pentru un jaf armat comis pe teritoriul Rusiei. Era timorat, ii era frica sa nu ajunga pe mâna lor. De aceea a scris ce au cerut moldovenii. Nu am fost acolo, dar asa am auzit de la un avocat din Ucraina”, a mai spus Procopenco.

Pe ceilalti inculpati sustine ca nu-i cunoaste foarte bine, pe doi dintre ei i-a vazut la o sala de sport (de lupte) din Chisinau, iar cu Vijiila este consatean. Doar intâmplarea face ca toti moldovenii cercetati in dosarul Damian au mai fost arestati si intr-un dosar de tâlharie, in Ucraina, explica Procopenco: “Am fost condamnat si apoi achitat, in 2013. Nu stiu nimic despre ei (inculpatii, n.r.). Doar am fost arestati impreuna. Am fost mai multi luati, la gramada. Vreo 40 de persoane in total.” Pentru a-si dovedi nevinovatia, Procopenco a cerut o confruntare cu Vijiila, eventual in sistem de teleconferinta.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ