In urma concursului judetean de eseuri adresat tuturor elevilor bacauani, cu tema „Nu va gânditi numai la ceea ce poate face tara pentru voi, gânditi-va si la ceea ce puteti face voi pentru tara voastra in Uniunea Europeana!”, organizat la initiativa europarlamentarul bacauan Minodora Cliveti, in parteneriat cu Inspectoratul Scolar Judetean Bacau, primii zece clasati au câstigat o excursie la Bruxelles, la Parlamentul European. Dintre câstigatori, trei sunt eleve ale Colegiului National „Ferdinand I”: Alexandra Marcoci, Anca-Ionela Peptine si Mihaela-Gabriela Viscreanu.

Concursul a insemnat o reala sansa de afirmare cât si de identificare a unor incompatibilitati resimtite de tineri in ceea ce priveste problemele generale care ii impiedica sa gaseasca solutii si sa progreseze intr-o realitate satisfacatoare. Si Consiliul Europei – organizatie internationala, interguvernamentala si regionala, le-a deschis portile prin trei absolvente ale Liceului „George Bacovia”, actualmente CN „Ferdinand I” Bacau, care lucreaza la departamentul de traduceri: Mihaela Poraicu, Cristina Mitocariu si Irina Pachitanu.Acolo au aflat care este munca depusa in cadrul acestui departament, dificultatile si riscurile pe care le intâmpina fiecare, cât si definitia „practica” a acestei institutii.

„Excursia a inceput printr-o vizita scurta a orasului Bruxelles. A doua zi am plecat spre Bruges, un oras medieval minunat, reprezentativ pentru Belgia, considerat una dintre bijuteriile coroanei, in ceea ce priveste traditiile locale si mediul cultural. Ne-am delectat privirile cu imaginile magazinelor pline de dulciuri de cea mai fina calitate, dar si cu arhitectura generala a stilului in cauza. La Parlamentul European – organul reprezentativ al celor 450 de milioane de cetateni ai Uniunii Europene, am fost tratati ca niste adevarati oaspeti de seama, fiindu-ne prezentate rolurile principale ale acestei institutii, precum si modurile in care deciziile luate in cadrul acesteia afecteaza fiecare individ in parte.”
Marcoci Alexandra, cls. a XII-a E

“Excursia la Bruxelles a insemnat pentru mine o experienta inedita si foarte educativa, totodata. De fiecare data când iei contact cu o civilizatie noua, incerci sa afli cât mai mult din lucrurile care o definesc. Am apreciat frumusetea orasului, strazile curate, cladirile istorice si, cel mai mult, amabilitatea oamenilor, deschiderea lor fata de turisti. Vizitarea institutiilor europene m-a ajutat sa-mi formez o parere de ansamblu asupra modului in care se iau decizii la nivelul Uniunii Europene si cum ne influenteaza acestea. Asteptam cu nerabdare acest moment, pentru ca cea mai buna cunoastere a mecanismului european nu o poti avea decât de la sursa.”
Anca-Ionela Peptine, cls. a XII-B

„Vizita la Consiliul Europei ne-a ajutat sa intelegem mecanismul intern al acestei institutii, sa aflam cât mai multe despre rolul Consiliului, unde am fost placut surprinsa de faptul ca trei dintre persoanele care lucreaza acolo ca traducator au fost absolvente ale liceului nostru. La Parlamentul European am acumulat informatii referitoare la «viata» acestei institutii si am dezbatut diferite probleme actuale. Scurta, dar cuprinzatoarea vizita la Bruxelles, a fost ocazia in care am acumulat multe cunostinte si ne-am dezvoltat relationarea si comunicarea in limbile engleza, germana sau franceza. A fost o experienta minunata si unica.”
Mihaela Gabriela Viscreanu, cls a XII-C

Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"
PUBLICITATE