Curtea de Apel a desfiintat partial sentinta penala a Tribunalului, din iunie 2015, data in dosarul asasinarii omului de afaceri, Valeriu Damian, gasit mort în dimineata zilei de 11 august 2011, în vila sa din satul Luncani. Instanta a schimbat incadrarea juridica a faptelor si a micsorat semnificativ pedepsele. Lovitura mare a venit pentru Victor Dragos Nita care a fost achitat, la prima instanta, dar condamnat, in apel, la 12 ani închisoare.

Curtea de Apel a schimbat încadrarea juridica a faptelor pentru care Mihaita Mincioaga, nepotul victimei, a fost trimis în judecata, din infractiunile de instigare la savârsirea infractiunii de omor deosebit de grav, instigare la comiterea infractiunii de tâlharie si instigare la savârsirea infractiunii de violare de domiciliu, în infractiunea de tâlharie urmata de moartea victimei sub forma instigarii.

Mihaita Mincioaga, acuzat ca ar fi pus la cale uciderea unchiului sau pentru a scapa de o datorie si condamnat, in prima instanta, la 18 ani de inchisoare, a beneficiat, in apel, de o reducere a pedepsei, respectiv 14 ani. Din aceasta pedeapsa va fi scazuta durata retinerii si arestarii preventive din perioada 15.05.2013-17.01.2014.

Si pentru Nicusor Ghinadi s-a diminuat pedeapsa de la 15 ani la 14 ani, pentru aceeasi infractiune. Pentru complicitate la aceste fapte, cei doi frati moldoveni, Tudor si Grigore Druta, condamnati initial la 17 ani inchisoare, vor sta dupa gratii 15 ani, daca vor fi gasiti.

Din august 2015, cei doi au disparut. Tot cu doi ani s-a redus pedeapsa si pentru Andrei Trofim, singurul autor din acest dosar, care va executa 15 ani inchisoare, pentru omor si tâlharie calificata. Mihail Anitei, cel care i-a indus in eroare pe anchetatori, trimis in judecata pentru infractiunile de favorizare a infractorului si inselaciune, a scapat si de câte luni de arest, dar si de o parte din infractiuni.

Instanta de apel a schimbat încadrarea juridica a faptelor, din infractiunile de favorizarea infractorului si de înselaciune în infractiunile de înselaciune si marturie mincinoasa. Doar pentru ultima a fost condamnat la 1 an si 6 luni închisoare. Pentru participatie improprie la omor deosebit de grav, a fost achitat, iar pentru inselaciune, a incetat procesul penal.

12 ani inchisoare pentru inculpatul achitat initial

Lovitura colosala a venit pentru Victor Dragos Nita care, la prima instanta, a fost achitat pentru instigare la infractiunile de violare de domiciliu, tâlharie si omor deosebit de grav. Acesta a fost condamnat definitiv la 12 ani închisoare, pentru tâlharie urmata de moartea victimei sub forma complicitatii. Au fost mentinute despagubirile admise, de prima instanta, pentru familia lui Damian ce trebuie platite de inculpati – daune morale de 2 milioane lei celor doua fiice si sotiei omului de afaceri ucis. In acelasi timp, inculpatii trebuie sa suporte cheltuielile judiciare catre stat in suma de 25.000 lei fiecare.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ