Candidatul PSD la funcția de primar al Bacăului face o radiografie a bătăliei electorale la final de campanie, într-un interviu acordat Deșteptării. Deputatul Cosmin Necula afirmă că băcăuanii sunt pregătiți să voteze pe 5 iunie SCHIMBAREA și, astfel, să dea dreptul Bacăului la viitor după 12 ani de corupție PNL. Necula spune că Bacău a mers pe un drum greșit sub conducerea liberalilor și că orașul poate fi readus pe drumul cel bun doar printr-un efort conjugat al comunității.

Cum ați caracteriza desfășurarea campaniei electorale? A fost o campanie atipică, fără afișajul strident de altădată, fără blocuri tapetate cu fețele candidaților…

Pentru mine a fost o campanie intensă, dusă până în ultima clipă. Am pornit la drum cu gândul de a spune lucrurilor pe nume, de a-mi prezenta proiectele pentru dezvoltarea Bacăului, urmărind să mă întâlnesc cu cât mai mulți băcăuani. Așa cum am făcut-o timp de peste 3 ani, ca deputat de Bacău, am luat orașul la picior, cartier cu cartier, asigurându-i pe cetățeni că vor avea în mine un primar apropiat de oameni și de problemele lor. Nu voi sta închis într-un turn de fildeș, după preluarea mandatului de primar. Băcăuanii au nevoie de cineva care să le asculte păsurile și să propună soluții concrete pentru oraș

Vorbiți în programul dumneavoastră de guvernare locală de domeniul „Transparență”. E o solicitare venită din partea societății civile și este evident că cerința apare în contextul unei lipse de transparență a administrației locale…

Solicitarea străzii, a societății civile e una de bun simț, în definitiv. O cerință legitimă, dacă avem în vedere că administrațiile în general și decidenții politici de la conducerea administrației locale din Bacău, în special, tind să oculteze adevărul, realitatea așa cum este ea. Am plecat la drum în această campanie mânat de convingerea că trebuie să spun adevărul, atât în ceea ce mă privește, cât și despre adversarii mei. Sunt un om deschis, un om al bunelor intenții, nu am un trecut „pestriț” în spate, de care să-mi fie rușine în vreun fel. Credința mea este că transparența trebuie să guverneze actul administrativ. Vă dau un exemplu: de aproape 10 ani avem un șantier la Spitalul Municipal. Primăria a împrumutat zeci de milioane de euro pentru acea lucrare, dar nu știm nici până în prezent care e stadiul lucrării, care e starea aparaturii și echipamentelor medicale. Asta, în condițiile în care unii dintre contracandidați au clamat transparența pe toate drumurile. O administrație profund mafiotizată, așa cum a fost cea din ultimii 12 ani a PNL Bacău, nu poate invoca transparența. Erau doar cuvinte goale, de fapt, care să dea bine în urechile electoratului.

Ați adus în discuție Spitalul Municipal, un proiect major ce trenează de ani buni. Care vor fi prioritățile dumneavoastră din postura de viitor primar?

După ce voi ajunge primar, voi comanda – în aceeași logică a transparenței – un audit instituțional pe cele mai importante proiecte derulate, la zi, în municipiul Bacău. Va trebui să știm în mod clar, limpede, de la ce date ale problemei plecăm la drum în noua administrație. Evident, Spitalul Municipal este unul dintre obiectivele importante pe care le am în vedere. Planul meu este ca, după expertizarea șantierului, să scoatem la licitație restul de lucrări rămas și, după finalizarea construcției, să facem un parteneriat de anvergură cu Spitalul Județean de Urgență. Calitatea serviciilor medicale oferite în Bacău va crește, iar parteneriatul cu SJU va conduce la acoperirea majorității specialităților medicale.

Am în plan, de asemenea, reabilitarea termică a 100 de blocuri, prin accesarea fondurilor europene, subiect la care actuala administrație are restanțe mari și grave. Au fost doar promisiuni, fără acoperire, iar acum Bacăul este un oraș mult rămas în urmă la capitolul reabilitării termice a blocurilor. Facturile pe timp de iarnă vor scădea, banii vor rămâne în buzunarele băcăuanilor. În plus, vom reuși să restartăm domeniul construcțiilor, blocat în ultimii ani de corupția existență în conducerea Primăriei Bacău și de practicarea comisioanelor la contractele publice de lucrări.
Am în plan reabilitarea termică a 100 de blocuri, prin accesarea fondurilor europene. Până acum au fost doar promisiuni, fără acoperire, iar Bacăul este un oraș mult rămas în urmă la capitolul reabilitării termice a blocurilor. Facturile pe timp de iarnă vor scădea, banii vor rămâne în buzunarele băcăuanilor.

DSC_0338

Îmi propun să creăm 1000 de noi locuri de parcare în următorii 4 ani și să modernizăm cele 68 de străzi pe care administrația PNL le-a uitat cu desăvârșire. Există, în cartierele mărginașe, mii de băcăuani care plătesc taxe de oraș, dar trăiesc ca la țară. Fără asfalt, fără iluminat public, fără siguranță. Acestor oameni trebuie să le oferim condiții civilizate, demne de un oraș. În contextul siguranței pe stradă, am în vedere rezolvarea problemei câinilor fără stăpân printr-o soluție rezonabilă, decentă: constituirea serviciului metropolitan de ecarisaj. El va deservi municipiul Bacău și comunele limitrofe. Câinii vor fi adunați de pe străzi și din comune și vor fi cazați într-un adăpost care va oferi toate cele necesare. Sunt doar câteva dintre obiectivele pe care le voi urmări ca viitor primar.
Cum vedeți dezvoltarea orașului pe termen mediu? Bacăul are toate aparențele unui oraș mort. În ultimii 10 – 12 ani, 50.000 de băcăuani au părăsit orașul, marja oportunităților pentru a realiza ceva pare tot mai îngustă…

Dacă vorbim de dezvoltarea orașului trebuie să admitem că ea nu se poate realiza în actuala configurație a Bacăului, între hotarele de azi. Orașul a mers într-o direcție greșită. N-o spun eu, o spun 2 din 3 băcăuani. Cei care au condus orașul, administrația PNL in corpore, trebuie să răspundă pentru cei 50.000 de băcăuani care au părăsit municipiul. Ce fel de politică de dezvoltare a făcut PNL, atâta timp cât astăzi avem un oraș depopulat? Băcăuanii nu au plecat de bine. Au plecat spre zări mai bune decât ce aveau acasă. De aceea, am în plan să reașezăm pe baze solide proiectul „Bacăul Mare – Zona Metropolitană”, lăsat de izbeliște de administrația liberală. Din punctul meu de vedere, economic, social și politic, Bacăul trebuie să se extindă către comunele limitrofe și, împreună cu acestea, să revendice statutul de pol de dezvoltare în Regiunea Nord-Est. Pentru a materializa acest proiect îmi voi asuma să fiu partenerul tuturor primarilor din Zona Metropolitană, să construim o relație corectă cu aceștia și să urnim căruța din loc cum se spune.

Două proiecte strategice vor jalona „Bacăul Mare”, din punctul meu de vedere: aeroportul internațional și șoseaua de centură. Sunt două repere de infrastructură vitale, fără de care nu putem gândi dezvoltarea Bacăului pe termen mediu și lung. Mă angajez ca, împreună cu viitoarea conducere a Consiliului Județean, să le duc la bun sfârșit. Aeroportul trebuie dezvoltat și alături de partenerii din cadrul CJ vom investi în acest obiectiv. Șoseaua de centură este în lucru și, dacă firma turcă își va dovedi adevăratul potențial, lucrările se vor încheia în termen.

Ce părere aveți despre campaniile principalilor dumneavoastră contracandidați? Cum îi vedeți poziționați în cursa electorală?

De principalii mei contracandidați – Stavarache, Luchian și Manolache – mă deosebește un lucru pe care-l găsesc esențial: INTEGRITATEA. Eu am înțeles că trebuie să vin în fața băcăuanilor cu oameni cinstiți și competenți, neviciați de moravurile și obiceiurile din politică. Așa am gândit și construit lista de candidați pentru Consiliul Local. Așa mi-am construit și propria carieră politică. Dacă vă uitați la celelalte partide, veți observa traseiști, oameni reșapați, politicieni învechiți, unii de un sfert de secol în Consiliul Local fără să fi făcut ceva pentru băcăuani. În general, oameni care s-au complăcut în aranjamente de culise, la mica înțelegere, pe un colț de masă. Sub diverse sigle și etichete, ei candidează din nou într-un act de sfidare pe față a băcăuanilor.

adsa

Lui Stavarache, DNA îi pune în sarcină 5 luări de mită. În alt dosar, faimosul „Apartamentul”, a primit 3 ani cu suspendare la instanța de fond. E limpede că acest om nu mai are niciun viitor, are zilele numărate din perspectiva carierei politice. De ce-i jignește pe băcăuani cu candidatura sa? Luchian, locotenentul lui Stavarache, a realizat în condiții mai mult decât suspecte un bloc în centrul orașului în primul an ca viceprimar (2009). Aceasta este marea lui realizare ca viceprimar – un bloc, blocul său – construit cu firma care a renovat Teatrul de Vară. Nu a explicat nici până azi ce se ascunde în spatele acestei manopere, pentru că aranjamentul e evident pentru toată lumea. Manolache a fost prins de Antifraudă cu evaziune fiscală de peste 50.000 de euro. Conform declarației de avere, are venituri lunare de 900 lei și conduce un Audi A8. Poate crede, cineva, că poți întreține o limuzină de lux când ai venituri de doar 900 lei pe lună?

Cei trei m-au atacat la disperare în această campanie. Au inventat articole, au trucat filmulețe și fotografii, au postat informații false de pe conturi false în rețelele de socializare. Cu complicitatea unor funcționari din Primărie, au pus în circulație datele mele cu caracter personal în încercarea de a reîncălzi ciorba unui presupus subiect, vechi de 10 ani, cu fosta locuință ANL în care am stat, perfect legal, în chirie până în 2010. O sumedenie de minciuni și mizerii care mie îmi arată disperarea lor: ei sunt înțeleși, au o alianță ca între penali. De aceea nu s-au atacat în campanie, nu s-au criticat, ba dimpotrivă, și-au făcut servicii electorale unii altora. Le este frică pentru că, odată ajuns în Primărie, voi da la iveală escrocheriile făcute de ei și gașca lor în ultimii 12 ani! Să fie siguri că, de ce le este frică nu vor scăpa!

Ce mesaj aveți către băcăuani acum, pe final de campanie?

Eu îi chem pe băcăuani să fie alături de mine și de echipa mea pentru că, așa cum am spus în toată campania, doar împreună putem readuce Bacăul pe drumul cel bun. Pe 5 iunie alegerea este clară. Băcăuanii au de votat între politicieni integri, nepătați și exponenții celor 12 ani de corupție instituționalizată PNL, Stavarache și Luchian. Aceasta este alegerea de făcut. Prin votul lor, băcăuanii îi pot trimite în istorie pe cei trei – Stavarache, Luchian și Manolache – și pot restarta orașul punând la Primărie o echipă onestă și pregătită. Cei trei „crai” politici și-au atins limita de incompetență și eu cred că în 12 ani au avut timp suficient să dovedească ce era de dovedit, ce pot și ce nu pot. Cei trei au nevoie de timp pentru a da răspunsuri în fața Justiției, în dosarele și problemele pe care le au. Îi invit pe băcăuani să le acorde acest răgaz și să voteze Cosmin Necula & PSD la Primărie și Consiliul Local!

Pe 5 iunie alegerea este clară. Băcăuanii au de votat între politicieni integri, nepătați și exponenții celor 12 ani de corupție instituționalizată PNL, Romeo Stavarache și Dragoș Luchian. Aceasta este alegerea de făcut.

PUBLICAT LA COMANDA PSD, CUI 21160002