Complexul balnear Racovita, din statiunea Slanic Moldova, va fi scos la vânzare pentru un milion de euro, pret fara TVA. Vânzatorul este actualul proprietar al complexului, societatea Practic, din Bucuresti, companie care are ca obiect de activitate închirierea si subînchirierea spatiilor imobiliare.

Vânzarea si pretul solicitat vor fi analizate de actionarii societatii in a doua decada a lunii septembrie, in Adunarea Generala a Ationarilor, dar un prospect al acestei operatiuni a fost deja facut public. Din prospect aflam ca sunt scoase la vânzare Pavilionul central al complexului Racovita, impreuna cu terenul aferent (4.698 mp.), inhalatorul si terenul aferent (2.210 mp), cantina restaurant, popicaria si centrala termica.

Hotelul complexului Racovita are 52 de camere duble si 12 apartamente, iar restaurantul 120 de locuri.
Complexul balnear Racovita si-a schimbat proprietarul ultima oara in anul 2007, dupa ce a fost vândut de SNP Petrom. Renovat si modernizat de Petrom, Complexul a fost vândut, alaturi de alte 16 proprietati imobiliare, societatii Practic pentru peste 30 de milioane de dolari. Complexul si-a inchis portile la 1 septembrie 2006, iar cei 22 de salariati au fost disponibilizati. Inca de atunci, moderna sa baza de tratament nu mai exista, aparatura medicala fiind dislocata.

PUBLICITATE

Complexul Racovita este un obiectiv de importanta istorica pentru statiune. Numele lui vine de la cel al domnitorului Constantin Cehan Racovita (1749 – 1753, 1756 – 1757 domn al Moldovei, 1753 – 1756, 1763 – 1764 domn al Tarii Românesti), cel care a emis un hrisov in care, la 1 ianuarie 1757, era pomenit pentru prima oara intr-un document oficial pastrat numele Vaii Slanicului.

Conform hrisovului, întreaga vale „si cu tot dealul de unde se scoate sare” faceau parte din mosia singurului domn din epoca fanariota, nascut dintr-o familie curat româneasca, la Racova (Vaslui). Peste timp, aici serdarul Mihalachi Spiridon, camarasul ocnelor de la Tîrgu Ocna, fiind la vânatoare, a descoperit primul izvor de apa minerala tamaduitoare.

Astfel, cu timpul a aparut statiunea balneara Slanic, unde in perioada 1887 – 1912 are loc un proces de sistematizare si a fost construit si hotelul Racovita, cladire monumentala care îmbina în mod fericit stilul baroc cu elemente de veche arhitectura româneasca. In hotel, in primul Razboi Mondial a fost cantonat Comandamentul trupelor germane. La sfârsitul razboiului Slanicul era aproape distrus, dar si in 1932 hotelul Racovita era înca o ruina.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ