Asociația Elevilor din Bacău acuză Ministerul Educației că lasă școlarii fără transportul gratuit pe traseele județene și interjudețene

    Asociațiile de elevi din România trag încă un semnal de alarmă cu privire la decizia Guvernului de a emite o Ordonanță de Urgență care elimină gratuitatea la transport din Legea educației.

    “Guvernul României, la inițiativa Ministerului Educației și cu complicitatea Ministerului Transporturilor și Dezvoltării, vrea să condamne elevii din România la abandon școlar printr-o ordonanță care elimină gratuitatea la transportul județean și interjudețean rutier (cu autocarul sau microbuzul), prevăzută în Legea educației naționale”, se arată într-un comunicat al Asociației Elevilor din Bacău.

    Legea nr.226/2020 de completare și modificare a Legii educației, adoptată în toamna anului trecut prevede gratuitatea la toate tipurile de transport pentru elevii, pe tot parcursul anului calendaristic.



    “Totuși, atunci când vorbim de transportul județean, categorie de transport care a avut mereu probleme, afectând în mod direct elevii și rata abandonului școlar, obligațiile atât autorităților locale, cât și a celor centrale, au fost ignorate cu o lipsa de asumare evidentă. La nivel județean nu au fost încheiate contracte așa cum prevede Legea serviciilor transport public local 92/2007 și în conformitate cu Regulamentul european 1370/2007, acest lucru afectând zeci de mii de elevi navetiști care și-au achiziționat din buzunarul propriu abonamente de călătorie, deși ar fi trebuit să beneficieze de ele în mod gratuit”, mai precizează sursa citată.

    La nivel central, autoritățile nu au prevăzut banii necesari în bugetul de stat.

    “În aceste momente, Guvernul României prin ministerele implicate în transportul elevilor arată intenția clară de a lăsa elevii deoparte și de a îi condamna pe cei din mediile dezavantaje la abandon școlar, prin emiterea unei ordonanțe care să modifice prevederile legale care acordă gratuitatea”, se mai arată în comunicat.

    “În ultimul timp, guvernanții nu par să ţină cont de echitate și egalitate de șanse, în ciuda faptului că au speranța ca viitorii tineri să fie educaţi, să fie specialiști. Prin această modificare, peste 400.000 de elevi navetiști vor fi supuși unei discriminări în plan socio-economic. Dacă aceasta decizie va fi definitivă, nici nu cred că mai este moral să se vorbească despre absenteism și abandon școlar ca erori în educaţie, când principala vină va fi în mâinile decidenților.”
    Ioana Nunu, președinte Asociația Elevilor din Bacău

    Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"