20 aprilie 2024
Prima PaginăAbandonul scolar, mereu o problema

Abandonul scolar, mereu o problema

Ne pleaca elevii din scoli. In fiecare an, sute de elevi abandoneaza scoala din motive diverse. Statisticile de la Inspectoratul Scolar Judetean Bacau vorbesc de la sine. In judetul nostru, abandonul scolar fluctueaza, dar se mentine la cote ridicate. Numai in ultimul an scolar trecut au renuntat sa-si mai continue studiile 561 de elevi.

Abandonul scolar este greu de eradicat. An de an, sute de copii renunta la scoala, din diferite motive. Unele tin de mediul familal, de dificultatile materiale, de modelul educational oferit de parinti sau de fratii mai mari care sunt poate mai influenti, dezorganizarea familiei care atrage dupa sine dificultati materiale, implicarea in activitati aflate la limita legii, intrarea pe piata muncii. Alte motive isi au sursa chiar in cadrul familiei – increderea scazuta in educatie, migratia, problemele intâmpinate de copiii care parasesc sistemul de invatamânt românesc si apoi se intorc. In plus, generalizarea învatamântului de 10 clase a facut ca unii elevi bacauani sa nu poata termina scoala, iar altii nici macar sa o mai înceapa.

Statistici oscilante



Astfel, daca în anul scolar 2007-2008 au renuntat la scoala 664 elevi, in anul scolar 2008-2009 alti 708 elevi abandonau scoala, in 2009-2010 s-au inregistrat 435 de astfel de cazuri, iar in 2010-2011 – 931. In ultimul an 2011-2012, in statisticile Inspectoratului Scolar Judetean figureaza 516 de elevi care au renuntat la scoala. “Pe invatamântul primar din 28.291 de elevi, 98 au abandonat scoala in anul scolar trecut, pe invatamântul gimnaziat au fost 145 de cazuri de abandon din 28.722 de elevi, iar la liceu 298 de elevi care au abandonat scoala din 26.165 de elevi, cele mai multe pe clasa a IX-a, respectiv 122 de elevi”, a declarat prof. Claudia Merticaru, inspector scolar ISJ Bacau. Si la nivel profesional s-au inregistrat 20 de cazuri de abandon, pe un total de 280 de elevi. In paralel, la invatamântul liceal s-au centralizat la nivelul Inspectoratului Scolar si 51 de exmatriculari, din cauza numarului mare de absente nemotivate. Cele mai multe, respectiv 36, au fost pe clasele a XI-a.

Monitorizare

Inspectoratul Scolar Judetean monitorizeaza atent toate cazurile de abandon scolar inregistrate in unitatile de invatamânt bacauane. Directorii de scoli trebuie sa intocmeasca un raport complet despre aceste situatii, sa identifice elevii care renunta la scoala si sa afle, pe cât posibil, si care sunt cauzele care au dus la acest lucru. “In scolile care au inregistrat un risc mai mare de abandon scolar, pe parcursul anului se vor derula diferite proiecte de prevenire a acestui fenomen. La nivel judetean exista un astfel de proiect, intitulat «Alege scoala», coordonat de profesor Rodica Doicescu, de la Centrul Judetean de Asistenta Psihopedagogica. Ca noutate pe care o aduce acest program este constituirea unui grup suport format din diriginti, consilieri scolari, mediatori scolari, parinti, reprezentanti ai Politiei, ai autoritatilor locale, tocmai pentru a fi determinate aceste cauze si a se gasi solutiile de rezolvare a cazurilor de risc de abandon depistate”, a mai precizat inspectorul scolar. Prognoza privind impactul crizei economice estimeaza o crestere a populatiei afectata de saracie, lucru care va conduce inevitabil la cresterea fenomenului de abandon scolar. Un fenomen greu de eradicat.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri