29 martie 2024
ActualitateZiua mondiala de lupta impotriva hepatitei

Ziua mondiala de lupta impotriva hepatitei

Luni, 28 iulie, este Ziua Mondiala de lupta impotriva hepatitei. Organizatia Mondiala a Sanatatii a stabilit o zi pentru marcarea acestei afectiuni, tocmai pentru a creste gradul de constientizare a populatiei în privinta hepatitelor virale.

Tema de anul acesta este „Hepatita: Ia aminte!” si se doreste a fi si un apel pentru programe de prevenire mai bune si actiuni guvernamentale. Hepatita este o inflamatie a ficatului ce apare ca urmare a unei infectii virale A, B, C, D, E sau G, dar si din cauza abuzului de alcool sau medicamente. La nivel mondial se considera ca hepatita B este cea mai grava si una dintre bolile majore care afecteaza astazi omenirea.

Urmatorul pe lista este virusul hepatic C care se transmite prin sânge si nu exista vaccin impotriva sa, in fiecare an circa 1 milion de oameni mor din cauza acestora. Nici in România situatia nu este tocmai buna, iar judetul Bacau are destule cazuri de hepatita. In fiecare an sunt depistate cazuri noi ce se adauga la cele deja existente in evidentele medicilor.



La inceputul lui 2014, in evidentele medicilor bacauani erau peste 14.000 de pacienti cu hepatite cronice si ciroze si pentru ca este o afectiune in cele mai multe cazuri fara simptome, se considera ca numarul celor infectati este mult mai mare. Pentru a descoperi la timp boala, anul trecut, Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din România a derulat in Bacau o campanie de testare gratuita fata de virusul hepatic B, iar Directia de Sanatate Publica (DSP) Bacau a derulat campanii de informare si prevenire.

„În judetul Bacau, in anul 2013, s-au inregistrat 205 cazuri de hepatita acuta A, 7 cazuri de hepatita acuta B, 13 cazuri de hepatita acuta C si 2 cazuri de hepatita cronica. Pentru marcarea acestei zile, institutia noastra deruleaza o campanie de distribuire de materiale informative catre populatie cu privire la aceasta afectiune”.
-cons. sup. Anda Dumitrescu – purtator de cuvânt la DSP Bacau.

Masuri de protectie fata de hepatita:

– vaccinarea împotriva hepatitelor A si B, prin Programul national de imunizare
– spalatul pe mâini dupa folosirea toaletei, înainte de masa si ori de câte ori este nevoie
– folositi doar seringi si ace de unica folosinta
– sterilizarea corecta a instrumentarului medical, stomatologic
– igiena si dezinfectare adecvata în spitale, laboratoare, maternitati si cabinete stomatologice
Multi pacienti au ajuns,insa, sa duca aceasta boala pe picioare tocmai pentru ca medicii sau unitatea medicala in care s-au tratat pentru diferite afectiuni nu i-au respectat iar ei s-au infectat.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri