19 aprilie 2024
CulturăZiua Eroilor Romaniei

Ziua Eroilor Romaniei

În fiecare an, de ziua Înaltarii Domnului, noi, românii, aducem prinos de recunostinta tuturor eroilor neamului românesc, cazuti pe câmpurile de batalie, pentru apararea pamântului stramosesc, pentru înfaptuirea marilor noastre idealuri de libertate, unitate si independenta.

Luptele pe care am fost nevoiti sa le purtam spre a fi statornici aici, luptele ce ne strabat istoria si care nu sunt pretuite de marile puteri, ne-au dat învatatura, înainte de toate pentru inima si suflet, a respectului fata de înaintasi, transmisa de la o generatie la alta, îmbogatita mereu în cuprinsul si adâncimea ei cu vrednicia si numele atâtor jertfiti pe altarul patriei.
Cultul mortilor a determinat firesc – ZIUA EROILOR PATRIEI – si ce zi putea fi aleasa pentru a ne cinsti eroii, decât Înaltarea Domnului – zi în care nadajduim, ca sufletele eroilor sa fi gasit rasplata vesnica în Împaratia Cerurilor.

Este ziua care trebuie sa aminteasca de jertfa si eroismul tuturor generatiilor care au înteles ca exista o datorie sfânta care nu se poate plati decât cu credinta si inteligenta, cu puterea bratului si jertfa sângelui.



Nu este sat, comuna sau oras care sa nu fi avut pe cineva (bunic, sot, tata, fiu), jertfit pe altarul patriei. Putine sunt localitatile judetului Bacau care sa nu fi daltuit în piatra monumentelor, în lemnul troitelor, numele celor plecati în vesnicie cu datoria împlinita.

Pâna la primul razboi mondial, românii îsi pomeneau eroii în prima sâmbata a mortilor din an. Dupa război, ziarul „Neamul Românesc” propunea „sa se aseze o sarbatoare nationala”, pentru ca „toti sa-si aduca prinosul de admiratie si recunostinta pentru eroii cei multi ai natiunii”.
Si astfel, în anul 1920, prin Decretul – Lege nr. 1963 s-a legiferat comemorarea eroilor României în ziua Inaltarii Domnului – proclamata sarbatoarea nationala, care „va aminti urmasilor desavârsirea înfaptuirii idealului national … ROMÂNIA MARE”.

Legea asupra regimului mormintelor de razboi, promulgata la 31 mai 1927, stipula la art. 8: „comemorarea eroilor cazuti la razboi se va face in fiecare an de ziua Înaltarii Domnului, care este decretata ca sarbatoare nationala. Aceasta zi va fi sarbatorita de autoritatile românesti în mod cu totul demn, prin organizari de Te-deumuri, procesiuni si serbari cu înalt caracter national, la care vor participa institutiile de stat si particulare fara deosebire de religie sau origine etnica”.
In perioada interbelica, grija pentru cinstirea memoriei eroilor cazuti în război si pentru locurile care adapostesc ramasitele lor pamântesti a fost data în sarcina „Societatii Mormintelor Eroilor cazuti în Razboi”, transformata în anul 1927 în „Societatea Cultul Eroilor”, iar în anul 1940 în Asezamântul National „Regina Maria” pentru Cultul Eroilor care a functionat pâna în anul 1948, când a fost desfiintat prin Decretul 48 din 29 mai.

Dupa 1948, comemorarea eroilor a fost oficiata fara reglementari legale, la buna apreciere a autoritatilor si a unor oameni de buna credinta. Abia prin Decretul de stat nr. 117 din 23 octombrie 1975 s-au stabilit responsabilitati autoritatilor locale si zilele pentru comemorare a eroilor.
Dupa evenimentele din decembrie 1989, s-a revenit conform traditiei, ca ZIUA EROILOR sa fie sarbatorita la praznicul Înaltarii Domnului, întarita prin hotarârea nr. 3490 din 14.04.1990 a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. În prezent, grija pentru cinstirea eroilor si a locurilor unde ei odihnesc se afla in sarcina Asociatiei Nationale Cultul Eroilor „Regina Maria”, reînfiintata in anul 1991 care cu sprijinul cultelor religioase, armatei, scolii si autoritatilor locale, au reînviat sentimentul patriotic al dragostei de tara în rândul tuturor categoriilor de cetateni.

In memoria tuturor eroilor si martirilor ce odihnesc în pamântul tarii sau peste hotare, de ZIUA LOR – A EROILOR ROMÂNIEI – noi, cei de azi le suntem datori nu numai cu evocarea si pomenirea faptelor lor eroice, ci si cu angajamentul intim – al urmasului de peste secole sau decenii – ca prin tot ce facem si vom face pentru ŢARA SI NEAM – suntem si la nevoie vom fi la înaltimea marelui sacrificiu.
De Ziua Eroilor ne obliga constiinta sa fim prezenti, daca simtim româneste, la mormintele si monumentele lor – indiferent ce functii, sarcini sau obligatii am avea. Nimic nu este mai sfânt decât fapta, vorbele nu au valoare.

ZIUA EROILOR este si ziua Asociatiei Nationale Cultul Eroilor „Regina Maria”. Cu aceasta ocazie multumim tuturor membrilor si simpatizantilor care s-au înscris în aceasta asociatie si care prin acest modest si simbolic gest demonstreaza ca nu au uitat înaintasii eroi.

Col. (r) Paul Valerian TIMOFTE

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri