Zi comemorativa a Fericitului Ieremia la Onesti

1

Numerosi credinciosi romano – catolici, persoane consacrate acestei confesiuni (maici) si calugari capucini s-au reunit la Onesti la comemorarea mortii Fericitului Ieremia (5 martie 1625), ale carui ramasite trupesti, aduse din Italia, au fost asezate intr-un sanctuar construit in municipiul de pe Trotus.

La acest eveniment a fost prezent PS Aurel Perca, Episcop auxiliar al Diecezei Romano – Catolice de Iasi, care impreuna cu un sobor de peste 30 de preoti, a savârsit o liturghie solemna. In spiritul temei solemne propuse de Sfântul Parinte Papa Francisc pentru acest an – „Milostivirea” si facând referire la exemplul concret dat de Fericitul Ieremia, intr-un cuvânt de intelepciune, PS Aurel Perca a adresat celor prezenti indemnul „sa ne insusim lectia de a iubi cu mila, cu indurare, cu daruirea de sine si cu jertfa pe care situatiile o cer. Ne rugam ca Fericitul Ieremia sa fie mijlocitor, celor care vin cu multa credinta in intâmpinarea sa si pentru cei care zac in diverse suferinte”. PS Aurel Perca a subliniat faptul ca „timp de 40 de ani Fericitul Ieremia s-a daruit slujirii aproapelui”.

Mentionam ca Sfânta Liturghie Solemna a inceput cu o procesiune in cadrul Sanctuarului Diecezan la cripta unde se afla osemintele Fericitului Ieremia. Parohia Romano – Catolica „Schimbarea la Fata a lui Isus” din Târgu Ocna, ce a fost reprezentata de preotul paroh Anton Encuti si un grup de credinciosi, a oferit uleiul ce va alimenta timp de un an candela care arde neincetat la racla Fericitului Ieremia. O atmosfera ce a facut ca toate clipele de rugaciune sa fie mai placute a creat Corul Sanctuarului Diecezan „Fericitul Ieremia”, care a fost condus de tânarul dirijor Iustin Calin, la orga aflându-se calugarul capucin Iulian Ghiurca.

Ca un lucru demn de remarcat la acest eveniment religios se inscrie prezenta a unui mare numar de pelerini, veniti atât de la parohiile romano – catolice apropiate Onestiului si din Decanatul de Trotus dar si de la mai mare departare – din Faraoani, Valea Mare, Galbeni, Barticesti, Roman si din alte localitati.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ