24 aprilie 2024
ActualitateZeci de mii de familii, fara alocatie de sustinere

Zeci de mii de familii, fara alocatie de sustinere

Noua legislatie le da mari batai de cap primariilor

Doar 17 primarii din 93 au depus situatia cu familiile care au dreptul la alocatie de sustinere. Aproape 30.000 de familii nu vor primi in aceasta luna alocatia pe ianuarie. Primariile se plâng ca formularistica este foarte complicata.

Zeci de mii de familii cu venituri reduse din judet nu vor beneficia in aceasta luna, pentru ianuarie, de alocatia de sustinere care li se cuvine. Banii la care sunt indreptatite nu se stie când vor ajunge la ele. Si aceasta deoarece primariile localitatilor in care isi au domiciliul nu au depus la timp situatia privind alocatia de sustinere (sprijin), reglementata prin Legea 277/2010 si normele de aplicare a ei, publicate in ianuarie 2011. Potrivit datelor furnizate de catre conducerea Agentiei Judetene de Prestatii Sociale (AJPS), dintre cele 93 de primarii existente, doar 17 au transmis acestei institutii lista cu beneficiarii si necesarul de bani. Multe dintre ele au dat un raspuns de-a dreptul surprinzator la solicitarea AJPS de a-i trimite situatia cu familiile care au dreptul la alocatia de sprijin. “Curios este ca 43 de primarii ne-au comunicat, in scris, ca nu au beneficiari, ne-a declarat Gheorghe Apostu, directorul AJPS. Acest lucru este greu de crezut, din moment ce in luna decembrie primariile respective au avut, fiecare, sute, unele chiar peste 1.000, de beneficiari de alocatie monoparentala ori complementara. Locul acestora a fost luat de alocatia de sustinere. Prin urmare, nu se poate ca intr-o comuna sa nu fie familii cu un nivel scazut de venituri si cu copii. Printre cele 43 de primarii care ne-au transmis ca nu au in ianuarie niciun beneficiar sunt orasele Comanesti si Darmanesti si comuna Berzunti. Or, in decembrie au avut 479 de familii beneficiare la Comanesti, 1.148 la Darmanesti si 405 la Berzunti. Nu este credibil ca apoi toate acestea, la o luna, sa nu mai indeplineasca conditiile prevazute de lege pentru acordarea alocatiei de sustinere.” Celelalte 33 de primarii nici macar nu au raspuns adreselor trimise de catre AJPS. Conducerea acestei institutii considera ca marea majoritate a primariilor “nu sunt pregatite pentru a aborda problematica activitatii de protectie sociala a populatiei”, dar crede ca, in cele din urma, la insistenta familiilor care au nevoie de sprijin financiar vor urgenta finalizarea dosarelor de alocatie.



“Avem balamucul de pe lume!”

De partea cealalta, primariile au o alta explicatie a situatiei. “Se lucreaza la dosare, dar este un volum foarte mare de munca, deoarece noua formularistica este extrem de complicata, ne-a spus Genica Chiturlea, secretarul Primariei Darmanesti. Sunt foarte multe rubrici de completat, oamenii nu se pricep. In plus, normele de aplicare a legii au aparut foarte târziu. Nu putem spune când vom finaliza, dar vom transmite saptamâna viitoare (aceasta – n.n.) situatia partiala.” Argumente similare aduce si conducerea Primariei Comanesti. “Formularistica s-a complicat si este mult de lucru, ne-a declarat Viorel Miron, primarul orasului. Pâna la aceasta data au fost depuse 20 de dosare, dar mai sunt foarte multe cereri in lucru. De aceea nu am transmis o situatie.” Reprezentantul Primariei Berzunti sustine, insa, ca in ianuarie nu a solicitat nicio familie alocatie de sustinere. “I-am instiintat ca s-a schimbat legislatia si ca trebuie sa depuna o noua cerere, dar nu a venit nimeni, afirma Nicoleta Turluianu, referent social. In schimb, in februarie s-au inregistrat 56 de cereri si inca mai vin multi sa solicite alocatia. Acum avem balamucul de pe lume!” Pâna in luna decembrie 2010, inclusiv, din judetul Bacau au beneficiat de alocatie complementara sau monoparentala 32.453 familii. Din ianuarie 2011, aceste doua tipuri de prestatii sociale au disparut si locul lor a fost luat de alocatia de sustinere. Deocamdata, pentru luna ianuarie 2011 vor primi alocatie de sustinere numai 1.262 familii, care locuiesc in una din cele 17 localitati ale caror primarii au transmis situatia. Celelalte aproximativ 30.000 vor trebui sa mai astepte. Conform noilor reglementari, familiile nevoiase cu unul sau mai multi copii au dreptul la o alocatie de sustinere intr-un cuantum diferentiat in functie de venitul pe fiecare membru si de cât este de numeroasa. Atât in cazul familiilor cu sot, sotie si copii, cât si al celor monoparentale, aceasta prestatie sociala se stabileste in raport de doua transe de venit, una de pâna la 200 lei si cealalta, de 201 lei-370 lei. In cazul primei transe de venit pe fiecare membru de familie se acorda o alocatie de 30 lei (sot, sotie, cu un copil), 60 lei (doi copii), 90 lei (trei copii) sau 120 lei (patru sau mai multi copii), respectiv (monoparentala) de 50 lei, 100 lei, 150 lei ori 200 lei. Corespunzator celei de-a doua transe de venit, alocatia este de 25 lei, 50 lei, 75 lei sau 100 lei, respectiv de 45 lei, 90 lei, 135 lei ori 180 lei. Aceasta prestatie sociala se achita pe lânga alocatia de stat care este de 42 lei sau 84 lei, in cazul copilului cu handicap.
Elena Tintaru

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri