29 martie 2024
ActualitateZeci de copii abuzati si maltratati

Zeci de copii abuzati si maltratati

Familia rurala a ajuns un loc al durerii

Veniturile mici, obiceiul de a ineca “amarul” in alcool si, mai ales, lipsa unor principii si a unor solutii incorporate intr-un plan de viata transforma familia din mediul rural intr-un loc al suferintei. Foame, frig, vorbe grele, bataie. Ignoranta. Saracie si violenta. Asta le ofera copiilor acei parinti care dezerteaza din rolul pe care si l-au asumat, cândva, de bunavoie. Analiza cazurilor de neglijenta sau abuz inregistrate, in 2012, la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Bacau scoate in evidenta faptul ca minorii din mediul rural care au fost neglijati, abuzati sau exploatati sunt de PATRU ORI mai multi decât cei care traiesc la oras si au fost supusi acelorasi tratamente. Cei mai numerosi dintre minorii care au ajuns in atentia institutiei sunt copiii neglijati si care, fiind lasati flamânzi, in incaperi neincalzite, bolnavi si murdari, se aflau in pericol. Diferenta intre sat si oras este de 125 de cazuri: sunt 160 din mediul rural si doar 35 din mediul urban. Directorul DGASPC a dispus plasamentul in regim de urgenta pentru 40 dintre acestia, iar pentru opt s-a emis ordonanta presedintiala. Pentru unul dintre cazuri s-a initiat si urmarirea penala a agresorului. Alti 147 de copii neglijati au ramas in familie, beneficiind de serviciile DGASPC: consiliere psihologica, asistenta juridica, sprijin material.

Copiii neglijati au vârste mici



Mai putine sunt cazurile de exploatare prin munca, asta nu pentru ca la tara copiii nu ar munci peste puterile lor, ci pentru ca adultilor din comunitate li se pare normala situatia, pin urmare nu sesizeaza autoritatile. E vorba de noua minori, care au ajuns in atentia asistentilor sociali si care au fost scosi din familia care ii exploata. Mai frecvente au fost, in schimb, in anul care se incheie, sesizarile privind abuzarea copiilor, dintre care doar una nu s-a confirmat: 16 au fost abuzati sexual, 54, abuzati fizic, iar emotional, alti 20. Si la aceasta categorie, frapeaza diferenta dintre cele doua medii, rural si urban. Pâna si in privinta abuzului emotional, la tara, cazurile sunt de trei ori mai multe. Numarul total al copiilor care au ajuns, anul acesta, in atentia DGASPC Bacau a fost de 377. Indiferent de tip, cele mai multe abuzuri s-au produs in familie: 363 din 377. In alte locuri decât acasa (la o ferma, in parc, pe strada etc.), sase copii au fost exploatati, doi au fost abuzati fizic si trei sexual. Un singur copil a fost abuzat emotional intr-o institutie, mai exact, la scoala. Majoritatea sunt de vârsta mica: o suta dintre copiii abuzati sau neglijati au intre 3 si 6 ani, iar 65, sub trei ani.

Uitati in bordei, sub zapada!

Câteva dintre cazurile aparute, in 2012, in judetul Bacau au fost deosebit de grave, copiilor fiindu-le pusa in pericol sanatatea sau chiar viata. Concret, e vorba de minori batuti, plini de paduchi si bube sau abandonati in frig si fara hrana. In ultima dintre situatii s-au aflat doi copii din Margineni, care au fost parasiti, in luna februarie, intr-un bordei gata sa se prabuseasca sub povara zapezii. Politistii au aflat prin 112 ca mama i-a abandonat si s-au dus sa-i caute, insotiti de referent. Copiii au fost adusi la spital. “Potrivit discutiilor purtate cu asistentul social din cadrul Spitalului de Pediatrie, la internare, copiii erau foarte speriati, plini de paraziti, flamânzi si plângeau fara sa se opreasca, declara, atunci, Alina Iftode, purtator de cuvânt la DGASPC. De altfel, pe tot parcursul evaluarii medicale si sociale, care presupune si deparazitare, imbaiere, imbracare, copiii au fost insotiti de bunicul matern pentru a se linisti.” La externare, minorii au fost preluati de DGASPC, in regim de urgenta.

Sobolani in loc de jucarii

La sfârsitul unii iunie, reprezentantii Gruparii Mobile de Jandarmi anuntau DGASPC Bacau, la 983, ca un copil in vârsta de un an si doua luni trebuie preluat deoarece traieste printre sobolani, intr-un imobil parasit din zona Orizont. Asistentii sociali au constatat ca nici copilul, nici parintii nu puteau ramâne acolo deoarece cladirea era degradata, invadata de sobolani, plina de gunoaie si fecale. Fetita de 14 luni era grav neglijata si se afla in pericol. “Numitii F. M. si P. A., parintii fetitei , au declarat ca locuiesc acolo de aproximativ doua saptamâni, iar singura sursa de venit pe care o au este reprezentata de alocatia fetitei”, explica Alina Iftode, DGASPC. Intreaga familie avea nevoie de sprijin: ”Mama si fetita au fost orientate catre Centrul Maternal, iar tatal a fost consiliat cu privire la drepturile si obligatiile ce-i revin, potrivit legislatiei in vigoare.” Tânara se afla si astazi in Centrul Maternal, iar peste putina vreme va mai aduce pe lume un copil.

Printre cârpe, se misca un cap!

In octombrie, asistentul social din Corbasca a aflat ca un copil de doi ani e tinut in albia porcilor. “Când am ajuns, am vazut-o pe fetita in curte, cu doi porci destul de mari si un câine mare, negru. Mi-a fost si frica, la inceput, sa intru”, afirma Maria Munteanu. Nu a gasit niciun adult in gospodarie si a intrat: “Era mizerie mare, dezordine, mormane de haine pe jos si printre cârpele acelea vad ca se misca un cap. Era fratiorul fetitei, un baietel de 10 ani, care dormea.” A anuntat DGASPC Bacau si s-a intors la Scarisoara, unde, de data aceasta, a gasit-o pe mama, care a promis ca va avea grija de fiica ei. Maria Munteanu a urmarit cazul si, dupa câteva zile, a gasit-o iar singura pe fetita: “Era inmarmurita de frig, murdara, flamânda, cu piciorusele inghetate! I-am dat sa manânce, ii era si foarte sete… Nu stiam ce sa facem! Nu puteam sa o lasam acolo, dar am fi vrut sa avem si acordul mamei. De trei ori ne-am dus, in ziua aceea, la Scarisoara si am luat-o, pâna la urma.” Fetita, subnutrita, cu rani, pe cap, in care foiau paduchii, a fost internata si tratata, apoi adusa la Centrul “Morcoveata”.

Batuta cu lemnul peste mâini

O fetita de sapte ani din Sascut a fost batuta peste mâini din cauza ca nu a reusit sa tina locul mamei, care si-a parasit familia. Dupa internarea minorei in sectia Pediatrie, referentul s-a dus dupa cei doi frati mai mici. Angajata Primariei Sascut a aflat ca fetita de sapte ani nu facuse curatenie in casa si ca, dorind sa se joace, si-a tuns fratii. Vecinii sustin ca mama este plecata in strainatate, dar nimeni nu stie in ce tara se afla si ce ocupatie are. Chiar daca referentul a informat DGASPC ca familia are conditii de locuit decente si oarece venituri, copiii au fost preluati de Centrul de Servicii pentru Interventii in Regim de Urgenta deoarece tatal lor este plecat toata ziua la munca, iar când, in fine, ajunge acasa, are un comportament agresiv.

Intre lege si suferinta copiilor

Sorin Brasoveanu, directorul general al DGASPC, considera ca implicarea autoritatilor locale lasa de dorit, iar uneori lipseste total. “A devenit o practica sa nu se intervina la timp si toata lumea sa astepte sa vina Protectia Copilului”, declara el, in septembrie, când DGASPC a preluat trei copii din Buda, ramasi singuri din cauza ca tatal le injunghiase mama si fusese arestat, iar bunica, speriata, intrase in coma diabetica. “Când ajungem acolo nu constatam altceva decât ca trebuie sa preluam copiii in regim de urgenta pentru ca munca de preventie nu s-a facut deloc. La ultima sesizare, ni s-a comunicat ca referentul social e in concediu, are musafiri si nu se poate deplasa pe teren. Motivatii cum ar fi «Nu avem benzina», «Nu avem masina» sunt la ordinea zilei. Daca se intâmpla sa fie nevoie de interventie in weekend sau dupa ora 16, e aproape inutil sa incerci macar sa te adresezi cuiva.” Conform legii, primariile raspund de cazurile sociale din comunitate. Doar când au fost incercate si epuizate toate caile, ar trebui sa intervina DGASPC. Din pacate, multi referenti nu stiu ce se intâmpla in comuna lor. Deblocarea angajarilor in institutiile care sunt ordonatori de credite, de la 1 ianuarie, aparitia unor legi secundare si corelarea standardelor de cost cu standardele de calitate, asteptata de patru ani, ar putea imbunatati, din 2013, asistenta sociala primara, cea care are rolul de a preveni aparitia cazurilor grave, in care singura solutie e preluarea minorilor de catre stat.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri