18 aprilie 2024
ActualitateZece ani de inchisoare pentru liderul unei grupari specializata in evaziune si...

Zece ani de inchisoare pentru liderul unei grupari specializata in evaziune si spalare de bani

O pedeapsa aspra a primit un individ, din judetul Bacau, pe care procurorii si politistii de la combaterea criminalitatii organizate l-au retinut in iunie 2009, pentru infractiuni economice.

Considerat liderul gruparii formata din mai multe persoane, acesta a fost condamnat recent la 10 ani de inchisoare pentru mai multe fapte de evaziune fiscala si spalare de bani, ambele in forma continuata.

Alti opt membri au primit pedepse cuprinse intre 2 si 3 ani. Instanta care a dat sentinta finala, respectiv Curtea de Apel Bacau, a dispus si mentinerea sechestrului asigurator instituit în cursul urmaririi penale asupra unor utilaje, vile, autoturisme, autoutilitare si parti sociale ale unor societati comerciale controlate de cel care a condus afacerile ilegale.



Din cercetarile anchetatorilor a rezultat ca în perioada 2002-2006, barbatul condamnat la zece ani de puscarie, care are dubla cetatenie, româna si moldoveneasca, a constituit grupul infractional organizat, la care au aderat cele opt persoane si impreuna au controlat mai multe firme si au format un circuit comercial si financiar simulat, în domeniul importurilor de utilaje industriale, în scopul eludarii taxelor datorate statului.

Prejudiciul adus bugetului de stat trece de 1,8 milioane de euro. La momentul destructurarii gruparii, anchetatorii vorbeau de folosirea de firme tip „fantoma” din România si de tip „off-shore” din strainatate. Practic acestia ar fi preluat societati comerciale din Onesti si Tg. Ocna, pe care le-au folosit ca „firme fantoma”, prin declararea fictiva a sediului si folosirea de identitati false, pentru achizitionarea de marfuri, urmata de revânzarea acestora la preturi mult mai mari catre societatile proprii.

Marfurile industriale erau aduse de la diversi parteneri externi, printre care mai multe firme de tip off-shore, din SUA si Gibraltar, si apoi revândute chiar si de zeci de ori mai mari. Banii câstigati din aceste afaceri necurate ar fi fost scosi din tara prin firme din SUA, Marea Britanie, Ucraina, Rusia, Germania sau Italia, sub forma de avansuri in baza unor contracte simulate.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri