19 aprilie 2024
ActualitateVremea bate record dupa record la temperaturi si precipitatii

Vremea bate record dupa record la temperaturi si precipitatii

Fenomenele meteo extreme, cum ar fi caderea unor cantitati importante de precipitatii intr-un timp foarte scurt, sau schimbarea brusca a regimului termic de la o zi la alta, se vor intensifica in anii urmatori. Exemplul concludent de anul acesta este perioada mai-iunie, când intr-o luna si jumatate s-au inregistrat caderi importante de precipitatii intr-un timp foarte scurt, precum si schimbari bruste de temperatura de la o zi la alta.

Astfel de semnale au aparut inca de acum 20 de ani, insa ele au devenit din ce in ce mai frecvente in ultimii 10 ani, cu o intensificare anul acesta. “Daca temperaturile medii globale vor continua sa creasca, ne asteptam la o intensificare a acestor fenomene meteo de la an la an”, a declarat Ion Sandu, directorul general al Administratiei Nationale de Meteorologie.

Specialistii Serviciului de Prognoza Vremii de la Bacau intaresc, prin observatiile de specialitate, aceste opinii. “Acum treizeci de ani, când am inceput sa activez in domeniul meteo, era un fapt iesit din comun o prognoza care anunta precipitatii de 15-20 litri pe metrul patrat. Acum, prognozele cu referire la precipitatii de 50 de litri nu mai mira pe nimeni”, a declarat un specialist in meteorologie de la SPV Bacau.



Fara seceta, anul acesta

Prognozele pentru acest an arata ca in august se vor inregistra precipitatii scazute, insa nu se poate vorbi neaparat de aparitia fenomenului de seceta. “Totul depinde de modul de distributie a precipitatiilor in perioada urmatoare. Daca vor fi câteva zile fara ploaie, de pilda zece, iar apoi va ploua, nu ne vom confrunta cu seceta.

Daca, dimpotriva, vor fi perioade mari fara precipitatii, iar apoi va ploua foarte mult intr-un interval foarte scurt, atunci va aparea seceta. Principalul motiv este ca pamântul nu poate absorbi rapid apa cazuta intr-un interval foarte scurt de timp”, a mai spus directorul ANM.

Verile sunt tot mai fierbinti

Zilele acestea am trecut prin cele mai calduroase zile de anul acesta, cu temperaturi maxime in sud de pâna la 40 de grade. Pâna la atingerea recordurilor mai este insa destul. Temperatura maxima absoluta inregistrata in România a fost de 44,5°C si s-a înregistrat pe 10 august 1951 in localitatea Ion Sion, în Braila.

In vara lui 2007, pe 24 iulie, la Calafat s-au inregistrat 44 de grade Celsius. Locul al treilea este ocupat de vara anului 2000, când in ziua de 5 iulie, la Giurgiu s-au înregistrat 43,5 grade Celsius.
În ultimii ani, România se confrunta cu veri din ce in ce mai fierbinti, iar fenomenul se manifesta la nivel global. Vara anului trecut, de exemplu, este în topul celor mai calduroase anotimpuri din ultimii 62 de ani. Temperatura medie inregistrata vara trecuta a fost cu 0,3 grade Celsius mai ridicata decât cea din 2007 si cu 3,34 de grade mai mare decât temperatura medie a intervalului 1961 – 1990.

“Acum treizeci de ani era un fapt iesit din comun o prognoza care anunta precipitatii de 15-20 litri pe metrul patrat. Acum, prognozele cu referire la precipitatii de 50 de litri nu mai mira pe nimeni” – meteorolog de la Serviciul de Prognoza Vremii Bacau.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri