19 aprilie 2024
Actualitate„Vreau sa las ceva in urma mea in comuna”

„Vreau sa las ceva in urma mea in comuna”

Ioan Ababei, primarul comunei Târgu Trotus, ajuns in functie dupa ce fostul edil a incetat din viata, este decis sa nu mai candideze si sa lase loc tinerilor.

Comuna Târgu Trotus este o localitate de case aratoase si cu oameni gospodari. A fost atestata ca oras medieval cu o vechime de peste sase veacuri. In zona s-au descoperit vetre ale locuirii si cu multele artefacte dezgropate s-a facut si un mic muzeu, in incinta scolii. Comuna e la o aruncatura de bat de Onesti, de Târgu Ocna sau Slanic Moldova. Zona, parca prea tihnita, cu 5.760 de suflete in trei localitati: Viisoara, Tuta si Târgu Trotus. Traiesc aici catolici si ortodocsi in proportii semnificative, in deplina armonie, si nu cum se intâmpla acum multa vreme, când conflictele pe teme religioase erau frecvente. Acum, conflicte mai au doar tinerii imberbi care, pe la discoteci, isi disputa gratiile câte unei mândre, blonda, bruneta ori roscata.

Comuna, la fel ca orice alta asezare din judet, este un sac de probleme mai mari ori mai mici. Intr-un fel sau altul, toate aceste probleme isi cauta rezolvarea la primarie, dar nici in interiorul institutiei lucrurile nu au fost deloc linistite in ultimii ani. Fostul primar, Ioan Anton, suferea de o afectiune cronica ce l-a determinat sa se retraga la inceputul anului 2014. In februarie 2015, a incetat din viata. Consiliul Local i-a atribuit functia de edil sef lui Ioan Ababei, oficial numit acum viceprimar cu atributiuni de primar, de la data de 1 mai 2015. Un om cu mare experienta in administratia locala, unde a activat ca viceprimar timp de 12 ani, pe care, la cei 65 de ani, este gata sa o impartaseasca urmasilor sai intr-ale primariei. “Am ajuns primar printr-o conjunctura nefericita, dar impreuna cu toti colegii vrem sa lasam ceva in urma noastra, nu doar sa se spuna ca am trecut si noi prin primarie. Nu voi mai candida la alegerile din 2016, vreau sa punem tineretul in functiune. Iar daca se va crede ca mai este nevoie de mine, eventual in functia de consilier local, sunt gata sa ofer tot ce am acumulat in acesti multi ani de administratie locala”, spune primarul Ababei.



Omul, cea mai dificila problema

De profesie este operator chimist, “fiindca asa se purta pe Valea Trotusului”, dupa cum spune primarul. Timp de 25 de ani a lucrat la Combinatul de Cauciuc Sintetic de la Onesti, Apoi a lucrat in comert timp de sapte ani si dupa aceea a inceput treburile pentru comunitatea locala, unde isi are radacinile familia sa. A ajuns in al 13-lea an de administratie si are o certitudine: “omul trebuie sa plece din primarie zâmbind sau macar cu speranta ca problema cu care a venit ar putea avea o rezolvare. Lucrul cu omul e dificil, toata lumea crede ca are dreptate. Probabil ca si vârsta, experienta de viata, ne ofera capacitatea de ne apropia de oameni, prin anumite tactici, de a-i impaca pe cei care se cearta, de a le rezolva problemele, atât de diverse si numeroase. Daca iti umfli pieptul si te lauzi ca esti primar si ca asa ca tine nu mai este nimeni, nu mai faci nimic, niciodata. Mai degraba trebuie sa pleci capul, fiindca cel care te acuza ca nu il ajuti va pleca si el capul, mai târziu, când isi va da seama ca a gresit. Accept orice sfat, sa imi spuna in fata: «ai gresit acolo sau acolo», dar nu rautatile unora care actioneaza doar politic, impotriva intereselor cetatenilor”, spune primarul Ababei.

Proiectele

Aici, primarul a facut referire la ciudata situatie din Consiliul Local din Târgu Trotus, unde adeptii taberelor politice se impart exact: sapte la sapte. La unele proiecte nu e necesara doar majoritatea simpla, ci abia un vot in proportie de doua treimi poate adopta proiecte importante cum ar fi bugetul comunei. Asa se face ca in multe situatii se merge pe induplecarea consilierilor cu mesajul “banii sunt necesari pentru comuna, nu pentru uz personal”. “Unii vor doar sa puna piedici, fiindca in continuare se merge pe mesaje negativiste si nu pe promovarea de idei constructive, in folosul comunitatii”, precizeaza primarul.
Cert este ca in prezent se lucreaza la continuarea unor proiecte importante sau la unele noi. “Cu ajutorul Grupului de Actiune Locala Valea Trotusului am achizitionat un buldoexcavator, in valoare de 93.000 de lei, care zilele acestea intra la lucru. In derulare se afla si asfaltarea unor drumuri adiacente DN 12A. Pâna cel târziu la primavara incepem si construirea grupului sanitar de la Scoala Târgu Trotus. Tot prin intermediul GAL se executa si un teren de sport in satul Tuta. Am facut si demersuri pentru electrificarea unor zone in care tinerii si-au construit locuinte noi. De asemenea, schimbam conducta de apa potabila din satul Tuta, care era veche. Comuna noastra are apa potabila in toate cele trei sate componente. Canalizarea este realizata in proportie de 35%, dar lucrarile s-au oprit momentan, fiindca nu mai sunt bani. Urmeaza in cel mai scurt timp sa facem bransarile pentru populatie”, asigura primarul. Oamenii sunt insa destul de reticenti si parca ar fugi de binefacerile civilizatiei, chiar daca acestea costa. De altfel, la fel se intâmpla in toate localitatile din judet unde s-a tras apa si canalizare. “La inceput, omul este reticent in fata unor noutati. Incet-incet trebuie sa ne obisnuim cu ideea ca este necesar. Comuna va beneficia in curând de servicii de salubritate moderne. Se va face colectare selectiva, pentru care s-au stabilit puncte de amplasament al containerelor. Am inceput o actiune comuna cu CRAB pentru predarea sistemului de apa potabila din comuna. Daca da Dumnezeu sa ne mai lipim de niste bani, vrem sa facem si pietonalul stradal”, mai spune primarul.

Primarul si politica

Ioan Ababei a fost membru al Uniunii Tineretului Comunist, mai târziu a fost cooptat in biroul de conducere UTC din unitatea la care isi satisfacea stagiul militar, iar mai apoi a fost secretar UTC al colectivelor de la doua instalatii de la Combinatul de Cauciuc. Nu i-a placut fiindca trebuia sa ii trezeasca pe cei care fusesera in schimbul trei doar ca sa participe la sedintele UTC. De aceea a renuntat dupa un an. A devenit si membru PCR, fiindca altfel nu se putea accede pe scara gradelor profesionale. Dupa revolutie a fost sindicalist vreo doi ani. Din 1992 a intrat in formatiunea politica ce ulterior si-a tot transformat numele pâna a ajuns actualul PSD. Asadar, cel putin dupa revolutie, se poate spune ca a fost constant politic. “Am fost rugat sa ma duc in alta parte, dar nu m-am dus”, precizeaza primarul.

Familia

Primarul are familie numeroasa. Sotia a lucrat in invatamânt si amândoi au iesit la pensie in 2010. Doamna Ababei este dintr-o familie de oameni de rând, care au stiut ce sa faca sa strânga un ban si sa isi puna copiii la punct. Cum era vechiul obicei, de a avea pamânt ca sa ii fie data o bucata fiecaruia dintre copii, la fel a procedat si socrul primarului. “Am trei baieti, doi casatoriti, unul aproape casatorit, eu sunt casatorit de 43 de ani. Tata m-a invatat sa nu fumez si sa nu beau prea mult. M-a chemat odata la el si m-a intrebat: «M-ai vazut tu pe mine fumând vreodata?». «Nu te-am vazut, tata». Si nici nu am fumat. «Baut m-ai vazut vreodata?» «Nu prea», raspunse fiul. «Ei, atunci nici eu pe tine sa nu te vad ca prea bei». Si asa a ramas.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri