29 martie 2024
EvenimentVom avea specialisti in "Ingrijiri paliative"

Vom avea specialisti in “Ingrijiri paliative”

Un proiect de o noutate absoluta a fost demarat de Asociatia “Lumina”, in parteneriat cu Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC): “Ingrijiri paliative – masuri integrate pentru incluziune sociala”. Conferinta de lansare a avut loc marti, in prezenta a numerosi invitati: medici, psihologi, asistenti sociali, reprezentanti ai institutiilor publice si organizatiilor care furnizeaza servicii sociale.

“Pentru ca ingrijirea paliativa pentru copii si tineri lipseste in România, in judetul Bacau noi suntem singurii care asiguram astfel de servicii, ne-am gândit sa depunem acest proiect”, a declarat Mihaela Dumitrache, directorul Asociatiei “Lumina”. In tara noastra nu exista nici macar un spital de stat specializat in ingrijiri paliative pediatrice.

Copiii care sufera de boli incurabile sau limitatoare de viata “au dureri date de boala, iar mai mult de 70 la suta dintre ei trec prin dureri severe”. Lipsesc serviciile, lipsesc informatiile, lipsesc metodele de asistare, iar toate acestea “duc la un deznodamânt in care copiii si tinerii cu boli incurabile mor in conditii improprii, in durere, fara ameliorarea simptomelor si fara sa fi avut acces la servicii de ingrijiri paliative.”



Tinta: Trei sute de profesionisti

Mihaela Dumitrache a explicat invitatilor ca ingrijirile paliative vizeaza persoana in intregul ei, apoi a descris etapele proiectului. Obiectivul acestuia este cresterea gradului de acces la ingrijiri paliative a copiilor si tinerilor vulnerabili la excluziune din Bacau, Roman si Vaslui.

In prima etapa, 300 de profesionisti din domeniul serviciilor sociale (psihologi, kinetoterapeuti, asistenti sociali, referenti etc.) vor urma un program integrat de formare care va cuprinde vizite de lucru, experienta directa cu bolnavii incurabili, training. Va urma apoi o perioada de mentorat: fiecare participant va primi un mentor care il va sprijini in aplicarea metodologiei de asistare a bolnavului.

Proiectul mai cuprinde o conferinta nationala, evenimentul “Ziua Portilor Deschise”, actiuni de lobby si o campanie de informare in care vor fi implicati 500 de studenti. “Din echipa de implementare fac parte oameni pasionati, daruiti, care stiu ce inseamna acest proiect”, a mai declarat Mihaela Dumitrache. Sorin Birladeanu, director adjunct al DGASPC, a explicat motivatia acestui parteneriat:

“Inca de la inceput am considerat ca este important sa ne implicam si noi pentru ca este un proiect de o noutate absoluta.” In primul rând se adreseaza “unui segment trecut in paranteza”, “un segment la care nu s-au gasit raspunsuri sau au fost raspunsuri partiale”, specialistii fiind prea putini, apoi e vorba despre faptul ca se va derula in trei judete si va atrage sute de studenti. Proiectul are o valoare de 758.909 lei: 683.018 lei atrasi din fonduri europene si 75.891 de lei, contributia Asociatiei “Lumina”.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri