29 martie 2024
OpiniiEditorialViolet amar

Violet amar

Este a sasea oara când atrag atentia din acest colt de pagina: Festivalul “Toamna Bacoviana” devine, cu fiecare an care trece, tot mai slab, anost, prafuit, palida, da, palida copie a primei editii a “Festivalului Bacovia”, din 1971.

Au trecut de atunci 45 de ani. Cine isi mai aminteste? Exista arhive, exista presa din acei ani, mai traiesc destule persoane si personalitati care au lucrat la acea editie, au scris despre ce s-a intâmplat la acea mare sarbatoare a poetului George Bacovia. Profesorul Liviu Chiscop, prezent la una dintre manifestarile “Toamnei…” , spunea unui auditoriu preocupat mai mult de propriile creatii, de gâdilat orgolii si functii, de semnat autografe si state de plata:

“In 1971 a avut loc cea mai mare manifestare din România dedicata unui poet. Este vorba de poetul nostru George Bacovia.” Zeci de scriitori din toata tara, academicieni, critic literari de prestigiu, personalitati ale culturii si politicii românesti, oficialitati locale, redactori ai principalelor reviste cu profil literar, artisti ai scenei nationale si bacauane, mii de localnici s-au inchinat la statuia Poetului, dezvelita cu acea ocazie, au vorbit despre viata si opera marelui creator de limba si poezie, au intrat descoperiti, ca intr-o biserica, in Casa Memoriala, inaugurata si ea tot atunci. Orasul a fost imbracat in violet, spectacole de muzica, poezie si lumini au marcat acele zile extraordinare.

Repet, “Toamna Bacoviana” din aceasta…toamna a fost o parodie, un ghiveci, o peltea nereusita, facuta la repezeala de o batrâna ramolita. Daca am obosit, daca nu ne pricepem, daca nu-l iubim pe Bacovia, daca nu-l respectam pe Bacovia, ne putem declara invalizi si predam stafeta altora, care pot, care il iubesc pe Bacovia, care il respecta pe Bacovia. Bacaul nu merita o asemenea rusine. Bacaul, din pacate sau din fericire, nu-l are decât pe George Bacovia.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri