29 martie 2024
EconomieViitorii inspectori antifrauda fac echipa cu procurorii impotriva marii evaziuni

Viitorii inspectori antifrauda fac echipa cu procurorii impotriva marii evaziuni

Planul de reorganizare a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) prevede ca atributiile Autoritatii Nationale a Vamilor si ale Garzii Financiare vor fi preluate de nou infiintata Directie Generala antifrauda fiscala.

Problematica, inclusiv intregul proces ce se va derula pâna la 1 noiembrie, de când va incepe sa functioneze efectiv institutia nou creata, a fost expusa, ieri, in cadrul unei sedinte desfasurata la sala mare a Institutiei Prefectului, de Romeo Fratila, sef al Garzii Financiare Bacau.

Astfel, Directia Generala antifrauda va avea sediul regional la Suceava, alegere motivata de faptul ca localitatea se afla intr-o zona cu risc mare de evaziune fiscala si, totodata, este aproape de frontiera cu Ucraina. Numirea personalului antifrauda se face pe baza de concurs.



“Viitorii comisari antifrauda vor trece printr-un examen structurat in patru parti: selectarea dosarelor, testarea scrisa tip grila, urmata de un interviu prin care se vor verifica abilitatile impuse de functie, iar, la final, va avea loc evaluarea psihologica complexa si de integritate, realizata de psihologi atestati pe specialitatea psihologie aplicata in domeniul securitatii nationale din cadrul Ministerului Afacerilor Interne” – spune Romeo Fratila, comisar sef al Garzii Financiare Bacau.

De altfel, si inainte de reorganizare, o data la cinci ani, comisarii Garzii Financiare si inspectorii fiscali erau evaluati de psihologi ai Ministerului de Interne. “Diferenta este ca, inainte, testul psihologic era eliminatoriu, in vreme ce acum, testul acesta va fi sustinut abia la finalul examenelor”, a precizat Romeo Fratila.

Mai retinem ca o parte dintre inspectorii antifrauda vor fi detasati la Parchetele de pe lânga Curtea de Apel din Bacau, Suceava si Iasi. Altfel spus, inspectori antifrauda vor colabora, de acum inainte, direct cu procurorul, impreuna, urmând sa intocmeasca expertize tehnico-stiintifice ce vor avea valoare de proba in dosarul eventualei anchete.

Se mizeaza, printre altele, pe faptul ca prejudiciile vor avea estimari mai apropiate de realitate, si, in plus, anchetele vor avea finalitate, prin recuperarea efectiva a banilor la bugete. In prezent, reglementarile pentru infiintarea Directiei Antifrauda sunt in dezbatere publica. Cert este ca vor fi infiintate circa 2.000 de posturi, fata de 1.200 câte exista in prezent, in scipte, la nivelul Garzii Financiare.

Florentin RADU

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri