29 martie 2024
ReportajVIDEO & FOTO: La Ghimes, singurul steag românesc era in Gara

VIDEO & FOTO: La Ghimes, singurul steag românesc era in Gara

De mai multi ani s-a instituit traditia ca, de Rusaliile catolice, mii de pelerini din Ungaria, impreuna cu etnici maghiari din România sa se adune la Ghimes pentru a participa la slujba de la biserica din localitate.

Neoficial, insa, ani de zile momentul a fost folosit de organizatiile extremiste din Ungaria si din România pentru a promova ideea de autonomie pe criterii etnice si pentru a denunta Tratatul de la Trianon, prin care s-a oficializat destramarea Austro-Ungariei.

Anul acesta, insa, din miile de pelerini care veneau la Ghimes au lipsit mai bine de jumatate. Desi aglomerata de multimile venite cu autocarele si cu autoturismele si chiar cu un tren special din Ungaria, localitatea nu mai era sufocata de oameni.



Nici atitudinea pelerinilor nu a mai fost aceeasi; nu s-au mai auzit nici solicitarile din anii trecuti ca politistii sa le vorbeasca in maghiara si nici participantii nu mai infruntau deschis fortele de ordine.

De altfel, la fata locului au fost adusi politisti vorbitori de maghiara de la Covasna. Fortele de ordine i-au primit pe pelerini cu zâmbetul pe buze, dar cu o atitudine destul de ferma pentru a nu lasa loc vreunei neintelegeri.

“Ungurii trebuie sa ramâna uniti”

Se apreciaza ca la Ghimes au ajuns circa 7.000 de pelerini. Multi au sosit cu trenul “Expresul de Sumuleu”, o garnitura venita din Ungaria insotita de un alt tren, “Rapidul secuiesc”. Locomotiva acestuia din urma a ramas, insa, la Sumuleu, iar vagoanele sale au fost alipite Expresului care a ajuns duminica, in jurul orei 11.00, in Gara Ghimes.

Aici, trenul a fost intâmpinat cu drapele maghiare si ale Tinutului Secuiesc, cu palinca si cu tineri imbracati in costume ceangaiesti. Un barbat a luat cuvântul din partea locuitorilor si le-a spus, in maghiara, ca ungurii trebuie sa se ajute intre ei si sa reziste. Multumind pentru donatii, el le-a transmis vizitatorilor maghiari ca au fost obtinute toate aprobarile pentru renovarea ruinelor Cetatii Rakoczi.

In mod ironic, din acest loc se vede foarte bine mormântul lui Emil Rebreanu, fratele romancierului Liviu Rebreanu, executat de trupele maghiare pentru ca a incercat sa dezerteze ca sa se alature trupelor române. Inspirat din acest episod, Liviu Rebreanu avea sa scrie “Padurea Spânzuratilor”.

Ceaiuri secuiesti

Sub atenta supraveghere a fortelor de ordine, prezente atât in uniforma, cât si in civil, pelerinii au mers pe drum, cale de câtiva kilometri pâna la râul Trotus, care a format, pâna la 1918, granita Austro-Ungariei cu România.

O parte au urcat la biserica, unde s-a tinut o slujba dar si un spectacol de cântece traditionale, altii au urcat la ruinele cetatii Rakoczi, fost punct vamal. Lânga podul peste Trotus a fost organizat un iarmaroc, cu produse traditionale.

Aici, doritorii puteau mânca langosi, kurtos-kolacs, dar si mici sau porumb fiert.

Se puteau gasi si diverse ceaiuri, frumos ambalate, care toate erau secuiesti: ceai miraculos secuiesc, ceaiul muntilor secui, ceai apus de soare secuiesc, ceai secuiesc de macese sau de menta ori ceai secuiesc condimentat. Se puteau cumpara si steaguri maghiare ori ale Tinutului Secuiesc, hamuri pentru cai, sape, tablete cu alfabetul secuiesc si asa mai departe.

Steagul din Gara si o explicatie

Ghimesul a fost inecat intr-o mare de drapele maghiare si secuiesti. Singurul steag romanesc din localitate era arborat in Gara, alaturi de cel al Uniunii Europene. Pe la orele prânzului, prin mijlocul multimii a trecut o masina cu numere de Bacau cu un steag mare românesc, stârnind indignarea pelerinilor.

Putin mai târziu, pe o strada laturalnica, un tânar care se indrepta cu un drapel rosu-galben-albastru catre locul in care se aflau adunati pelerinii maghiari a fost flancat de un civil binevoitor care l-a intrebat de sanatate si care l-a convins sa lase steagul intr-o curte.

[wonderplugin_gallery id=”265″]

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri