23 aprilie 2024
EconomieVarza prohibita

Varza prohibita

* preturile s-au triplat din cauza cererii mari si a ofertei limitate

Varza, leguma cea de toate zilele a românului, a devenit un produs prohibit, in ultima vreme. Astfel, daca in urma cu aproximativ o luna, pretioasa leguma era cumparata de gospodine cu 1-1.20 kilogramul (la inceput de toamna, chiar si cu 60 de bani, in piata, ori 30 de bani, la poarta fermierului), acum, spre bucuria taranilor, abia o gasesti la pretul de 3,50 lei pe kilogram.

Peste tot vezi comercianti sau agricultori care incearca sa vânda infoiata cruciferae la preturi care, rareori, scad la 2,5 lei (varza cu foi mai dure, mai putin apreciata, in special la murat). Pretul mare la care a ajuns acest produs se datoreaza in special cererii care este mare la acest moment, in vreme ce oferta este destul de scazuta. La tarabele din Piata Sud, de exemplu, varza isi asteapta clientii, pe tarabe sau direct din masini.



„Acum doua luni, o dadeam cu 30 de bani, de acasa. O familie din oras, cu 4 persoane, iese din iarna cu 100 de kilograme de varza, adica 70 de lei. Or, pentru noi, taranii, care suntem tot 4 persoane in familie, cu 70 de lei, va spun, e de urlat, nu altceva. Dar cu 30 de bani…Si ma deranjeaza, normal, privirea clientilor care parca ti-ar da in cap daca ar putea, când vad pretul asta la taraba. In schimb, la supermarket, se duc, se plimba frumos, se mai uita la o femeie, mai arunca o guma-leguma in carucior si nu zic nimic de pret, ca e mare”, se plânge Nelu David, agricultor cunoscut din zona Dienet, Pâncesti.

Falimentul agricultorilor

Anul acesta, Nelu David a cultivat doar 40 de ari cu varza, dar nu este prea multumit de productie, fiind dijmuita de boli si daunatori. Apreciaza ca a obtinut cam 3-4 tone, in total, fata de cel putin 20 de tone, cât ar fi trebuit sa scoata in conditii normale. Vinde varza din soiul cel mai bun, cel de Buzau. Zice ca nu-l intereseaza neaparat câstigul, ar fi preferat sa vânda 20 de tone cu 1 leu kilogramul, decât 3 tone cu 3,5 lei kilogramul, „ca sa te priveasca urât oamenii si sa nu ai parte de bani”. „Oricum, e ultimul an când mai fac agricultura. Cum termin cu varza, imi ar câmpurile si plec in Anglia. Acolo, imi vând o mâna, un rinichi, dar nu mai fac gradinarit. Uitati-va la mine, când o sa ma mai vedeti la piata, sa ma fluierati. Nu se mai poate, din cauza sistemului astuia bandit, imputit”, acuza agricultorul.

Varza de Buzau, la concurenta cu importurile din Macedonia

Interesant este ca si la acest pret, clientii, nu intârzie sa apara. „E târziu, dar n-am avut bani, mama. Ce sa fac, trebuie sa iau si la pretul asta, n-am incotro. Imi trebuie vreo 25-30 de kilograme. Nu iau de la comercianti, ca sunt, nu stiu cum, foarte dificili, nu te intelegi deloc cu ei. Plus ca te iau in râs – la 3,5 lei, iti pun niste somoioage de varza…Iau de la domnu’ Nelu, ca tot de la el am cumparat si vinete si au fost foarte bune”, imi spune o pensionara care se caznea sa indese verzele mari si frumoase in sacosele din rafie. De regula, varza vânduta in cantitati mai mari, pentru murat, apartine producatorilor din zona Dienet. Insa, legume se mai gasesc si pe tarabele comerciantilor, varza fiind adusa, in general, de la import, cum ar fi Macedonia.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri