28 martie 2024
InterviuVânatorii de himere: „Viata pe poante e grea, dar frumoasa”

Vânatorii de himere: „Viata pe poante e grea, dar frumoasa”

Interviu cu Lorena Elena Ciurariu, profesoara de balet la C.N. Arta „George Apostu”

-Având in vedere ca esti foarte tânara, de cât timp esti profesoara de balet?
-La Colegiul National de Arta „George Apostu” sunt profesoara de un an. Inainte insa, am mai predat, si inca mai predau si in alte locuri. Imediat dupa ce am terminat liceul, in 2010, am inceput sa predau balet la clubul Oblio, iar de trei ani predau si la Academia de Dans Adamas.

-Baletul a fost o pasiune de când erai mica?
-Pot sa spun ca da. Initial am inceput cu gimnastica pe care am practicat-o de la 4 la 8 ani. Apoi am fost la o agentie de modele, unde, intr-o zi a venit doamna Simona Baicu sa faca o selectie pentru ca avea nevoie de copii sa faca o clasa pentru Colegiul de Arta. Pentru clasa a V-a. M-a vazut micuta, slabuta si a spus ca sa incercam. Am dat probe de elasticitate, de sustinere si de echilibru. Acum pot sa spun ca am avut noroc pentru ca aveam toate aceste calitati si am fost acceptata. Astfel, am inceput baletul din clasa a V-a si am absolvit in 2010, la Colegiul de Arta, specialitatea coregrafie. Mi-a placut baletul de prima data, mai ales ca am avut o motivatie puternica, aceea ca aveam calitati. Daca nu aveam calitati, poate nu era de ajuns doar sa vreau.



-Cine te-a sustinut in aceasta decizie, pentru ca presupun ca la vârsta aceea nu stiai prea multe despre balet?
-Asa este. Nu stiam mai nimic despre balet. M-au sustinut parintii mei intr-o oarecare masura. Trebuie sa spun ca nu au fost de acord de la inceput pentru ca era foarte costisitor si vedeau cum ma chinui. Nu era deloc usor atunci. Si in ziua de azi am rani sau sechele de la munca pe care am depus-o atunci. In ziua de azi e mult mai lejer.

-Care este cea mai mare realizare a ta pe linie de balet?
-Cred ca faptul ca am reusit imediat dupa ce am iesit de pe bancile scolii sa profesez si sa invat si pe altii. Si imi place ceea ce fac, si sunt mândra de mine si tocmai de aceea sunt hotarâta sa-mi continui studiile pe aceasta linie, in sensul ca, de la toamna am sa merg la Facultatea de Coregrafie din Bucuresti.

-Baletul este dans?
-Nu. Baletul este o arta, pentru ca asa cum probabil ati vazut in spectacolele de balet, impune si interpretare, ca la teatru.

-Ai fost balerina. Ai participat la spectacole si concursuri?
-Da. Am participat de micuta. In clasa a VI-a am participat la prima mea olimpiada si am luat primul meu premiu I. Am participat la olimpiadele de balet si concursuri prin toata tara si niciodata nu am venit fara premii. Bine, nu luam de fiecare data premiul I, dar nu a fost eveniment la care sa particip si sa nu fiu premiata. De fiecare data a fost o experienta noua, sa vezi alti oameni, sa vezi alt mediu, sa cunosti alti profesori, alt stil de viata, alte moduri de a preda. Peste tot era altfel decât la Bacau.

-Care este din punctul tau de vedere cel mai important premiu pentru tine in balet?
-Cel mai important premiu pentru mine nu este cuantificat in diplome si medalii. Pe mine baletul m-a schimbat ca om. Prin balet am o anumita postura, mi-am format un corp si un stil de viata.

-Care sunt realizarile tale ca profesoara de balet?
-Eu sunt multumita ca, cel putin in ultimul an de când predau in Colegiul de Arta, am reusit sa fac un duo de dans contemporan foarte frumos care a fost prezentat la Bucuresti si care a fost foarte apreciat de cunoscatorii de balet si dans contemporan. Asta m-a facut sa ma simt mândra de mine, pentru ca una e sa faci un simplu dans pentru copii de câtiva anisori, din câteva figuri, si alta este atunci când incerci sa compui un dans contemporan in adevaratul sens al cuvântului.

-Asta inseamna ca faci si compozitie?
-Sigur. Nu avem voie sa „plagiem”. Trebuie sa fie compozitie proprie. Coloana sonora nu avem cum sa o facem noi, dar dansul…Asta e valabil in situatiile de dans contemporan, dans de caracter…In conditiile de balet clasic, exista anumite figuri, anumite miscari impuse. Ca poti tu ca profesor sa mai schimbi câte ceva, este altceva, dar trebuie sa respecti miscarile impuse pentru ca asa se face jurizarea.

-Predai numai balet sau si alte genuri de dans?
-Pe lânga faptul ca predau balet, mai predau si coregrafie in conditiile in care la liceu se impune sa fie repertoriu individual, adica dans solo, repertoriu ansamblu, dansuri populare, dans contemporan si dans de caracter. Fac câte un pic din fiecare, iar la gradinita Oblio predau si dans modern.

-Asta inseamna ca viata ta este doar balet si dans…
-Asa cum spuneam ceva mai devreme, pentru mine este un stil de viata. Pe lânga toate acestea am si o diploma de asistent medical generalist, dar aceasta meserie nu am practicat-o nici macar o singura zi. Deocamdata, baletul este viata mea, dar nu se stie niciodata ce surprize iti ofera viata.

-Revenind la balet, la clasic, la contemporan, care este preferatul tau?
-Sincer, acum, pentru ca au trecut anii si am prins experienta, mi-ar placea contemporanul. Cu toate ca-mi place si baletul dar contemporanul e un pic mai sus decât dansul clasic pentru ca te poti exprima altfel, poti exprima starea ta si sunt miscari la libera alegere. Iar din punct de vedere muzical, paleta este mult mai larga pentru dansul contemporan.

-Recomanzi ca oamenii sa faca balet, si daca da, de ce?
-Sigur ca recomand acest lucru pentru ca ma vad pe mine, cum m-a format ca om. In primul rând il recomand copiilor care au placerea si dorinta de a face ceva si de a dansa. Decât sa faci altceva, prin care pierzi timpul pentru nimic, mai bine sa faci balet pentru ca te ajuta la postura, cresti armonios, te organizezi mai bine, vei avea un stil de viata mai ordonat, mai echilibrat, mai curat, mai educat. Mie asa mi s-a intâmplat. Pentru adulti e putin mai greu sa te apuci de balet. Ar trebui sa ai anumite calitati fizice, dar nu e imposibil. Important este sa-ti placa si sa vrei. Chiar daca viata pe poante e grea, este foarte frumoasa.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri