29 martie 2024
ActualitateVaccinarea copiilor romi, sarcina pentru toate institutiile

Vaccinarea copiilor romi, sarcina pentru toate institutiile

Doar 40 la suta dintre copiii romi sunt imunizati, arata un studiu al IPP (Institutul pentru Politici Publice) Bucuresti. „Cifra este alarmanta, iar riscurile pe masura”, avertizeaza Elena Tudose, director. Acesta este si motivul pentru care opt institutii publice si doua organizatii au semnat, joi, protocolul in baza caruia se va implementa un model de interventie timpurie gândit de IPP.

Sala mare a Consiliului Judetean (CJ) Bacau a gazduit, joi, un eveniment deosebit de important pentru sanatatea copiilor romi din Corbasca si Valea Seaca: lansarea protocolului de institutionalizare a modelului de interventie timpurie initiat de IPP prin proiectul „Nediscriminarea inseamna drepturi egale! Accesul echitabil al copiilor romi la servicii de sanatate – o conditie fundamentala intr-o societate nediscriminatorie”, finantat de UE. La conferinta de lansare au fost prezenti Elena Tudose, directorul IPP, Ionel Floroiu, vicepresedintele CJ Bacau, Dorian Pocovnicu, prefectul judetului, Ion Pravat, primarul din Valea Seaca, Nicusor Puscasu, viceprimarul din Corbasca, reprezentanti ai unor ONG-uri si institutii care participa la proiect. Sunt semnatare ale protocolului CJ Bacau, Prefectura, DSP, DGASPC, CJAS, ISJ, FSC, Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti si Moaselor, asociatiile de romi si cele doua primarii.

„Cifre de-a dreptul alarmante”



Ionel Floroiu, vicepresedinte CJ, si Dorian Pocovnicu, prefect, au apreciat scopul nobil al proiectului si importanta colaborarii dintre institutii. Mai rezervata, Elena Tudose, director IPP, si-a exprimat speranta ca proiectul nu va ramâne doar un model de buna practica. „Ratiunea acestui proiect era la fel de importanta si acum un an si jumatate, când l-am gândit, dar lucrurile s-au desfasurat de asa natura incât stringenta, urgenta subiectului a devenit din ce in ce mai evidenta”, a adaugat sefa IPP. E vorba despre faptul ca rata vaccinarii a ajuns la 40-45 la suta in populatia roma, cifrele fiind „de-a dreptul alarmante”.

Ea s-a mai referit si la etapele proiectului: analiza, formarea echipelor multidisciplinare, instruirea etc. „Nu doar Sanatatea ar trebui sa fie responsabila, ci si alte institutii care intra in contact cu parintii si copiii”, a precizat Elena Tudose. Nicusor Puscasu, viceprimar, a afirmat ca in comunitatea roma din Corbasca nu sunt probleme grave de sanatate. La Valea Seaca, in schimb, „sunt copii care nu au nici acte de identitate”, a spus Ion Pravat, primar. Proiectul presupune crearea unei retele multidisciplinare care sa se implice in promovarea educatiei pentru sanatate, constientizarea autoritatilor si constientizarea a 300 de parinti cu privire la prevenirea bolilor transmisibile prin vaccinare.

“Vrem sa ne asezam la aceeasi masa pentru a realiza un scop nobil. Dorim ca astazi sa semnam protocolul prin care, impreuna, vom implementa in comunele Corbasca si Valea Seaca un proiect care are drept scop combaterea discriminarii si imbunatatirea situatiei copiilor de etnie roma din cele doua comunitati”.
Ionel Floroiu, vicepresedinte CJ Bacau

“Iata ca, dupa 26 de ani de la schimbarea unui regim, am ajuns intr-un cadru de normalitate in care zece institutii se aseaza una lânga alta si pun umarul la implementarea unui proiect important pentru comunitatea roma din judetul Bacau. Mi-as fi dorit ca acest model de parteneriat sa fie implementat si in alte domenii.”
Dorian Pocovnicu, prefectul judetului Bacau

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri