23 aprilie 2024
EvenimentUrsii din Comanesti au aparut si in L’Express

Ursii din Comanesti au aparut si in L’Express

Jocul ursului, obiceiul arhaic practicat in preajma Anului Nou in zona Comanesti, continua sa faca furori in presa occidentala, dupa deja cunoscutele serii de imagini publicate de Diana Zeyneb Alhindawi, fotograful din Brooklyn (New York) pe jumatate românca, la sfârsitul anului trecut. De aceasta data, revista franceza L’Express vine cu un articol de la fata locului, adica de la traditionalul Festival de datini si obiceiuri de Anul Nou, din Comanesti, si ii citeaza pe reporterii de la AFP (Agentia France Presse) care au descris imagini ce pentru ei, pentru occidentali, pot fi de-a dreptul halucinante, dar si pline de un farmec aparte.

Reporterii au stat de vorba cu ursarii, de la care au aflat ca traditia este tinuta cu sfintenie de tinerii care vin in ceata si intre care au fost vazute chiar si femei si copii. Ei au urmarit cetele care au marsaluit prin oras, unde acestea au dansat, au cântat si „au mârâit” pentru a alunga spiritele rele ale anului trecut.

ursi



„Aceasta traditie are radacini precrestine – scrie revista. Blanurile valoroase, intre care una poate cântari pâna la 50 kg si include picioare, gheare si craniul ursului, decorate cu ciucuri rosii, sunt transmise din generatie în generatie. În România, o tara in care mai mult de jumatate din populatia europeana de urs brun este la ea acasa, acest animal simbolizeaza putere si curaj”.

L’Express aminteste, insa, si de alte datini si obiceiuri de la noi, de diferite ritualuri care includ de multe ori costume si masti care evoca animale, cum ar fi ursii, caii sau caprele, si pe care românii le numesc, generic, colinde. Si aminteste ca, recunoscând valoarea lor, UNESCO a înregistrat în 2013 „colindele” pe lista patrimoniului cultural imaterial. Reportajul din L’Express nu este singurul care reda frumusetea datinilor de sarbatori. Un amplu reportaj apare in New York Times, semnat de James Estrin, în care este prezentat „Dansul Ursului“, vazut prin ochii Dianei Zeyneb Alhindawi, pe jumatate românca, pe jumatate irakiana, plecata din Moinesti de la vârsta de 8 ani.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri