29 martie 2024
ActualitateUrgente pediatrice: Dispneea (dificultate in respiratie)

Urgente pediatrice: Dispneea (dificultate in respiratie)

Ce este respiratia? Respiratia e un proces fiziologic (normal) al corpului, prin care se fac schimburile de gaze (oxigen, dioxid de carbon) intre organism si mediul inconjurator. Respiratia are doua faze: inspir – intrarea aerului cu oxigen in plamâni si expir – eliminarea aerului folosit de organism, cu dioxid de carbon in mediul inconjurator. Responsabil de acest proces este aparatul respirator, care incepe cu nasul, se continua cu câteva segmente si se termina cu plamânul. Deoarece oamenii nu pot trai fara sa respire este vital sa pastram integritatea aparatului respirator si, mai ales, sa recunoastem o respiratie dificila, la copil.
Care sunt cele mai frecvente cauze de respiratie dificila la copil? Cele mai frecvente cauze vizeaza infectiile respiratorii, care, in functie de segmentul unde s-au localizat, dau cunoscutele boli: rinofaringita, adenoidita, laringita, traheobronsita, bronsiolita, astmul bronsic, pneumonia, bronhopneumonia; deshidratarea cauzata de febra, varsaturi, diaree, diabet; aspirarea unui corp strain in calea aerului (mâncare, pastile, nasturi, bani, jucarii mici); convulsia, boli de inima.
Cum poate parintele copilului sa aprecieze gravitatea unei respiratii dificile? In cele ce urmeaza va dau câteva „chei” care sper sa va ajute. E bine sa stiti ca un copil cu cât e mai mic, cu atât respira mai neregulat, deoarece centrul care raspunde de respiratie la nivelul creierului nu-i suficient dezvoltat; daca copilul are pielea normal colorata (rozie), e vioi, primeste alimentatia, nu sunt motive de panica; daca copilul are pielea cu tenta vinetie in jurul gurii si la nivelul unghiilor, adresati-va medicului, chiar daca e inca vesel. Oprirea respiratiei in jur de 20 de secunde, urmata de colorarea violacee a pielii (cianoza) si rarirea batailor inimii (bradicardie) se numeste apnee si este specifica prematurilor (copiii nascuti inainte de termen cu 6-8 saptamâni); indiferent de vârsta copilului, criza de apnee necesita prezentarea la serviciul de urgenta. Obstructia nazala (nas „infundat”) insoteste frecvent orice raceala, iar in prima luna de viata nasul se infunda frecvent, fara a fi racit copilul. E bine sa stiti ca sub vârsta de 2-3 luni sugarul nu poate respira pe gura deci obstructia nazala va fi insotita de agitatie, refuzul alimentatiei, tulburari de somn, iar daca apare culoarea violacee in jurul gurii va prezentati direct la medic. Atentie! Nasul comunica cu urechea, ceea ce face ca obstructia nazala indelungata sa cauzeze otita (afectarea urechii). Daca copilul dvs. se trezeste noaptea, tuseste latrator, „horcaie”, e ragusit si trage cu greutate aer in plamâni (dispnee la inspir), inseamna ca cel mai probabil are laringita, care reprezinta o urgenta, deoarece conduce la sufocare. Daca copilul dvs. tuseste chinuitor si scoate un suierat la iesirea aerului din plamâni (dispnee la expir) sunteti in fata unei bronsiolite sau astm bronsic, in functie de vârsta si recurenta, ambele situatii fiind urgente, care necesita prezentarea la medic.
Cu ce poti ajuta, pâna ajunge copilul la medic? In primul rând, sa va pastrati calmul, sa tineti copilul ridicat in sezut, sprijinit, puteti face aerosoli (laringita, bronsiolita, astm bronsic), puteti da paracetamol, in caz de febra, calciu; cereti ajutor pentru a ajunge cât mai repede la medic sau serviciu de urgenta. Nu folositi la sugarul sub 6 luni picaturi pentru nas, fara recomandarea medicului, pentru ca unele picaturi au efecte negative asupra inimii copilului.
Putem preveni anumite situatii? Da, putem preveni aspirarea corpilor straini in caile respiratorii, care pot duce la sufocare intr-un timp foarte scurt, cu urmari dramatice. Nu dati copiilor sa manânce in timp ce se joaca, alearga, se uita la desene animate, pentru ca in timp ce râd pot aspira mâncare in plamâni. Nu lasati la indemâna copiilor sub 3- 4 ani obiecte mici (nasturi, banuti, pastile, margele), deoarece vor fi tentati sa le inghita si, din greseala, sa le aspire. Evitati alimentele care pot fi aspirate in plamân de copii sub 5 ani: bomboane, alune, boabe de porumb, fructe cu sâmburi, bobite de struguri, guma de mestecat. Daca totusi s-a intâmplat si sunteti de fata, nu bateti copilul cu mâna pe spate pentru ca veti ajuta la alunecarea corpului strain inspre plamân; daca copilul este sub 5 ani, asezati-l pe genunchiul dvs. cu burtica in jos, capul va fi mai jos decât corpul, apoi bateti-l pe spate; e posibil ca prin tuse sa elimine ce a aspirat; daca copilul este mare, asezati-l cu spatele la dvs., cuprindeti cu ambele mâini burtica copilului (nu coastele) si presati puternic de mai multe ori, pentru ca, odata cu aerul expirat, sa fie eliminat, eventual, si corpul strain. Nu uita! Orice modificare in respiratia copilului, insotita de suierat (la inspir sau expir), agitatie, colorarea in violaceu a tegumentelor, alterarea starii generale, toate necesita asistenta medicala de urgenta!
dr. Ana Olinic, medic primar pediatru

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri