29 martie 2024
EconomieUnda Greenpeace atinge si Bacaul. Cultivatorii bacauani, luati la bob marunt de...

Unda Greenpeace atinge si Bacaul. Cultivatorii bacauani, luati la bob marunt de Directia Agricola

– Greenpeace România a dezvaluit ca, in tara, exista culturi de soia modificata genetic, interzise in UE – in acest an, si la noi, in judet, se va verifica provenienta stocurilor de samânta utilizata la înfiintarea culturilor – fermierii care au culturi ilegale risca amenzi de pâna la 50.000 de lei

In perioada imediat urmatoare, cultivatorii de soia vor fi verificati de angajatii Directiei pentru Agricultura Judeteana (DAJ) Bacau. Masura se aplica in scopul identificarii terenurilor impurificate cu organisme modificate genetic – OMG-uri. „Verificarea tuturor parcelelor cultivate cu soia se va face ca urmare a unor sesizari privind existenta, in anumite zone, a unor culturi de soia impurificate cu organisme modificate genetic (OMG) – lucru interzis in spatiul agricol comunitar. Sesizarile nu provin din judetul Bacau”, a precizat Cristinel Nita, directorul Directiei Agricole Bacau.

Iuresul a plecat, se pare, de la organizatia ecologica Greenpeace care, in urma unor teste genetice efectuate, anul trecut, in teren, a identificat, in mai multe zone din tara, astfel de culturi interzise in spatiul comunitar. De altfel, rezultatul testelor a fost atestat si de un laborator acreditat din Viena, Austria. Se pare ca Greenpeace a contactat si autoritatile cu atributii de verificare in domeniu (inclusiv, comisariatele Judetene ale Garzii Nationale de Mediu sau unitatile fitosanitare). Cert este ca, acum, va fi verificata provenienta stocurilor de samânta utilizata la înfiintarea culturilor, pentru a nu fi impurificate cu OMG-uri.



De opt ori mai putine terenuri cu soia decât in urma cu 10 ani

Suprafetele cultivate anual cu soia au scazut considerabil dupa 2006, ca urmare a interzicerii cultivarii soiei modificata genetic. De exemplu, in judetul Bacau, anul trecut, s-au infiintat doar 182 hectare cu aceasta planta, fata de 1.600 de hectare, in urma cu zece ani. Renuntarea a fost determinata si de cheltuielile mai ridicate pe care le implica soia, dar si de productiile mici. Specialistii opineaza ca diferenta de productie dintre soia modificata genetic si cea nemodificata genetic este de 10 pâna la 25%.

In plus, la nivelul costurilor, se ajunge la o diferenta de 160 dolari/ha. La soia nemodificata se fac 3 tratamente cu erbicide, iar la cea modificata, se fac maxim 2 treceri. Salvarea vine acum de la stat care, in 2015, va acorda un sprijin cuplat la soia de 325 de euro/ha, urmând ca acesta sa creasca cu câte 10 euro în fiecare an, pâna în 2020. Se apreciaza ca in acest fel sa va ajunge la mentinerea unui anumit nivel al productiei si reducerea dependentei României de importurile de proteina vegetala.

Amenzi uirase pentru însamântarea de soia modificată genetic

Fermierii trebuie sa stie ca singura planta modificata genetic aprobata pentru cultivare în scop comercial, în Uniunea Europeana, este porumbul. Prin urmare, in cazul identificarii de culturi ilegale de soia, se va dispune distrugerea supravegheata a suprafetelor cultivate cu aceasta planta. In plus, potrivit Ordinului Ministrului Agriculturii nr.61/2012, agricultorii care cultiva soia modificata genetic risca amenzi cuprinse între 3.000 si 6.000 de lei – persoanele fizice – sau între 25.000 si 50.000 de lei – persoanele juridice.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri