29 martie 2024
OpiniiEditorialUna e Constitutia, alta, practica!

Una e Constitutia, alta, practica!

Când spui democratie te gândesti la o societate in care iti sunt respectate dreptul la libera exprimare, accesul la actul de justitie, dreptul de proprietate etc. Asa scrie in Constitutie, dar una e Constitutia, alta, practica. In realitate, desi avem multe, chiar prea multe legi ale proprietatii nu putem spune ca lucrurile merg bine in acest domeniu.

Doua cazuri concrete, pe care le-am cunoscut zilele trecute, arata care e atitudinea românilor fata de proprietate. Proprietatea altora. In primul e vorba despre trei bacauani care au avut casa si gradina in zona in care a fost construit Spitalul Judetean. O jumatate din teren se afla in curtea institutiei, cealalta intre gard si strada, fiind inregistrata in domeniul public al municipiului. Judetul le-a restituit terenurile din curtea spitalului, insa municipalitatea, nu. Primaria i-a refuzat pe motiv ca sunt “spatii verzi”.

La ultima intâlnire a consilierilor judeteni, proprietarii au propus sa le fie cumparat terenul. De ce? Nu au drum de acces si nu-l pot folosi. Este doar in acte al lor, platesc impozite substantiale, dar in fapt e parte din curtea spitalului. Unii alesi i-au luat la rost: pentru ce motiv au acceptat vechiul amplasament?

Pentru ca acolo a fost casa lor, caminul lor. In plus, nu stiau ca Primaria Bacau va refuza restituirea si nu vor avea cale de acces. Nu numai ca nu sunt despagubiti pentru durerea si umilinta la care au fost supusi de vechiul regim, dar sunt si certati. Felul in care abordam acest subiect arata ca suntem, cu mintea, tot in comunism. Un alt exemplu e ceea ce se intâmpla acum in estul judetului.

O societate de exploatare cauta gaze naturale si a apelat la o firma. Aceasta si-a adus utilajele, a intins fire, cica ar folosi si explozibil, dar nu a cerut acordul taranilor de a intra pe terenurile lor.

Oamenii reclama ca le-a fost distrus grâul semanat in toamna si spun ca nu au semnat nicio conventie cu intrusii. Eu nu stiu daca au fost distruse sau nu culturile, dar stiu ca nimeni nu ar trebuie sa intre pe un teren care nu-i apartine. Nu ai ce cauta in gradina mea! Punct.

Aceste cazuri si altele, in care locuinte au fost distruse de explozii sau incendii, iar companiile intârzie sa acopere daunele demonstreaza ca dreptul de proprietate exista doar când e vorba de puternicii zilei, politicieni, agentii, companii, nu si de micii proprietari. In cazul lor, ba nu se cunosc cauzele, ba legea nu e foarte clara, ba trebuie facuta o comisie…

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri