28 martie 2024
ActualitateUn telefon care ii va salva: 116.111. "Unde incepe cersetoria, se sfârseste...

Un telefon care ii va salva: 116.111. “Unde incepe cersetoria, se sfârseste copilaria!”

Asociatia “Telefonul Copilului” a finalizat proiectul “Unde incepe cersetoria, se sfârseste copilaria”, derulat in parteneriat cu Agentia Nationala impotriva Traficului de Persoane si Institutul pentru Cercetarea si Prevenirea Criminalitatii din cadrul IGPR.

Demersul a urmarit identificarea principalelor cauze ale cersetoriei si cresterea gradului de constientizare cu privire la efectele negative asociate unei astfel de practici. Alaturi de 110 reprezentanti ai institutiilor si comunitatilor locale, au raspuns la chestionare si 600 de elevi cu vârste intre 8 si 12 ani. Cei intervievati cred ca principala cauza pentru care unii copii cersesc este saracia (85,4 la suta), urmata de influenta negativa a familiei acestora, care fie ca nu-i supravegheaza (52,1 la suta), fie ca ii invata sau ii obliga sa cerseasca.

Au mai fost indicate drept cauze lipsa de implicare a scolii (14,6 la suta) sau a autoritatilor locale (18,8 la suta). Peste jumatate dintre cei chestionati cred ca banii ajung la parinti, iar 38,7 la suta, la persoane straine care ii controleaza pe minori. Elevii chestionati au admis ca unui copil care cerseste i se poate intâmpla sa fie traficat in afara tarii si exploatat (62,8 la suta), sa fie amenintat si lovit (57,9 la suta), sa fie indepartat de familia lui (57,3 la suta), sa abandoneze scoala (56,3 la suta) sau sa fie mutilat fizic (35,8 la suta).



In judetul Bacau, de la inceputul anului au aparut 22 de cazuri noi, doua din mediul rural si 20 din mediul urban. Dintre acestea, 11 sunt din Bacau, doua din Buhusi, iar sapte din alte judete. Copiii gasiti la cersit aveau intre 3 si 15 ani. In 2013, “principalele actiuni derulate in scopul prevenirii actelor de cersetorie in rândul minorilor vizeaza interventii periodice in mediul stradal, unde se ofera servicii de evaluare si consiliere a copilului si a familiei”, arata Alina Iftode, DGASPC Bacau. Minorii sunt orientati fie catre serviciile rezidentiale, fie catre Adapostul de zi si noapte “Morcoveata”, care ocroteste, in prezent, 51 de copii ai strazii.

Ca masuri pentru contracararea cersetoriei, autoritatile propun: 25,3 la suta – sprijin acordat familiilor sarace, 22,1 la suta – sanctionarea parintilor, 21,1 la suta – imbunatatirea legislatiei, 12,6 la suta – scoaterea copiilor din mediul familial violent, 11,6 la suta – sporirea masurilor privind accesul copilului la educatie, 7,4 alte masuri.

Copiii care vor sa semnaleze situatii in care viata lor sau a altora este pusa în pericol aula dispozitie numarul unic 112, telefonul copilului 116.111, linia telefonica 0800 800 678 oferita de ANITP si 983, numarul pentru situatii de urgenta al DGASPC.

“Un diagnostic alarmant este lipsa de informare in rândul celor mici: mai putin de jumatate dintre copiii chestionati au vorbit cu cineva despre minorii cersetori si riscurile la care acestia se expun” – spune
Catalina Florea, director Asociatia “Telefonul Copilului”.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri