19 aprilie 2024
ActualitateUn nou esalon de asistenti medicali comunitari

Un nou esalon de asistenti medicali comunitari

Nu mai putin de 35 asistenti medicali comunitari au incheiat in prima decada a lunii iulie un curs de educatie medicala continua si isi vor putea practica meseria in una din localitatile judetului. Aceasta activitate face parte din multe altele incluse in proiectul “Incluziune sociala prin furnizarea de servicii integrate la nivelul comunitatii” in judetul Bacau, sustinut de UNICEF România si cofinantat prin Norway Grants.

Cursul, acreditat de catre Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din România, Filiala Bacau, a constat din opt module, pe temele cele mai importante ale asistentei medicale comunitare.

Participantii s-au perfectionat in nutritia si alaptarea sugarului, afectiunile acestuia si ale copiilor mici, standardele de dezvoltare ale acestora, prevenirea accidentelor domestice si de trafic rutier in rândul lor, resuscitarea cardio-respiratorie, sanatatea adolescentilor etc.



Cursul a fost organizat de catre Centrul pentru Politici si Servicii de Sanatate, cu lectori de la Institutul National pentru Sanatatea Mamei si Copilului, Universitatea de Medicina si Farmacie Bucuresti, Ministerul Sanatatii, Unitatea de Primire Urgente a Spitalului Clinic de Urgenta Tirgu Mures, precum si cu medici renumiti din Bacau.

Dupa terminarea cursului, evident ca se asteapta ca toti absolventii sa transpuna in practica tot ceea ce au invatat, in folosul comunitatii. Tocmai de aceea, prezent, alaturi de mai multi primari, la “Zilele Medicale” (editia a XI-a) ale Spitalului Municipal de Urgenta Moinesti, desfasurate in perioada 7-9 iulie 2016, Sorin Brasoveanu, presedintele Consiliului Judetean, a declarat:

“Dumneavoastra, primarii, aveti doar obligatia de a va crea postul de asistent medical comunitar in organigrama. El va fi platit de catre UNICEF pe o perioada scurta, de doi sau trei ani, apoi finantarea va fi asigurata de catre Ministerul Sanatatii. Ministerul a lansat astazi (8 iulie-n.n.) acest program prin care primariile trebuie sa indeplineasca trei conditii. Sa fie prins in organigrama acest post, acea persoana sa aiba studiile necesare de asistent medical comunitar si sa aiba, de preferinta, domiciliul in localitatea respectiva.

Acest proiect nou este o oportunitate pentru fiecare primarie.” Utilitatea si beneficiile pentru o localitate ale unui asistent medical comunitar sunt incontestabile. Despre acestea, presedintele Consiliului Judetean a vorbit si la inchiderea cursului: “Consider ca este mare nevoie de aceasta categorie de personal care sa intre in contact direct cu comunitatea, sa identifice si sa monitorizeze persoanele vârstnice bolnave si neajutorate, femeile insarcinate si copiii cu probleme de sanatate.

Activitatea de asistenta medicala comunitara ofera celor mai vulnerabili copii si familiilor acestora servicii medicale de baza in comunitate, integrate cu serviciile sociale si de prevenire a abandonului scolar”. Dar, desi activitatea unui asistent medical comunitar este foarte importanta, din cele 93 de primarii din judet au angajata o astfel de persoana numai 18. O situatie de neinteles deoarece finantarea postului se face de catre ministerul de resort.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri