19 aprilie 2024
ActualitateUn miliard de euro pentru Moldova. Primarii sunt favorizati de UE!

Un miliard de euro pentru Moldova. Primarii sunt favorizati de UE!

Perioada de finantare 2014-2020 gaseste judetul Bacau cu o multime de proiecte in derulare, unele in faza de executie, altele in licitare. Desi etapa 2007-2013 s-a incheiat, anul acesta se vor mai semna contracte de finantare, iar in 2015 se vor mai face plati. “Incercam sa ajungem la acel nivel, «de farmacie», in care sa fructificam fiecare euro alocat Regiunii N-E.

Avem o rezerva consistenta pe toate axele finantate prin POR, iar proiectele sunt mature si sanatoase” a declarat Constantin Apostol, directorul ADR N-E. Ceea ce urmeaza e diferit de perioada 2007-2013.

“Pachetul financiar este echilibrat, insa, din pacate, partea de coeziune nu este asa cum ne asteptam sa fie, adica ceva mai substantiala, a marturisit directorul ADR N-E. România are o mare problema cu toate tipurile de infrastructura – de drumuri, de sanatate, invatamânt, sociala si economica – si de aceea speram ca partea de coeziune sa fie ceva mai substantiala.”



Miza va fi dezvoltarea oraselor

Ordonatorii de credite nu stiu, inca, unde vor fi eligibili si ce investitii pot demara. “Asteptam cu interes sa vedem alocarea pe axe de dezvoltare, zonele finantabile si in care suntem eligibili. Asa cum e firesc, POR se va adresa primariilor de municipii resedinta de judet, de municipii si orase. Sigur, si consiliile judetene vor putea accesa fonduri”, a declarat Dragos Benea, presedintele CJ Bacau.

In 2014-2020, deviza UE va fi “Competitivitate”, partea de “Coeziune” urmând sa fie asigurata de fiecare stat membru. Nu va disparea complet politica de coeziune (care inseamna solidaritate financiara si diminuarea diferentelor dintre zone si populatii), numai ca banii vor fi mai putini. Constantin Apostol spera ca “bugetul României va fi pregatit in oglinda”, completând ceea ce va lipsi din pachetul european. Noul POR va avea 10 axe, din care aproape jumatate vor fi pe “regenerare urbana”.

Vor exista fonduri si pentru mediul rural, pe infrastructura si utilitati. Noutatea e ca gestionarea lor va trece de la Ministerul Agriculturii la Ministerul Administratiei pentru a fi accesate in cadrul unor planuri integrate. Asta ca sa nu se repete povestea cu disputata Masura 322, pe care “au fost facute drumuri care vin de nicaieri si duc spre nicaieri sau retele de apa si canalizare la care nu s-a racordat niciun beneficiar”, a mai precizat Apostol.

“Regiunii noastre, care este cea mai mare ca suprafata si populatie, i se va aloca prin POR 17,3 la suta, la care se adauga contributia statului român, ceea ce inseamna intre 900 de milioane si un miliard de euro. Este o crestere de circa 45 la suta fata de perioada precedenta.”
Constantin Apostol, director general ADR N-E

“Probabil, vom accesa fonduri pe infrastructura rutiera, pentru reabilitarea drumurilor judetene, si pe sanatate publica, pentru modernizarea spitalelor. Cea mai mare eligibilitatea o vor avea, insa, primariile.”
Dragos Benea, presedinte CJ Bacau

Pe final de program, CJ Bacau va finaliza modernizarea Ambulatoriului SJU si va demara reabilitarea Observatorului Astronomic. Primaria Bacau va termina modernizarea Caii Moinesti, str. Miorita, Energiei, Unirii, Milcov, reabilitarea blocurilor, extinderea spatiilor verzi si va incepe str. Stefan cel Mare.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri