20 aprilie 2024
ReportajUn medic STOMATOLOG ALBANEZ trateaza DINTI in judetul BACAU

Un medic STOMATOLOG ALBANEZ trateaza DINTI in judetul BACAU

Curajul unui tanar medic

O tanara doctorita albaneza face naveta din Bacau la Beresti-Tazlau pentru a acorda asistenta stomatologica locuitorilor comunei. A investit in cabinet peste 10.000 de euro. In primul an a fost multumita de venituri, in al doilea semnalele nu sunt tocmai optimiste. Dupa 11 ani in Romania, Aurela Doru crede ca romanii sunt mai moi decat albanezii, dar si mai reci.

Locuitorii din Beresti-Tazlau sunt printre putinii din mediul rural care nu au nevoie sa mearga la oras pentru tratamente sau lucrari stomatologice. In februarie 2010, un tanar medic stomatolog a inchiriat spatiu in cladirea veche a primariei si a deschis un cabinet. L-a amenajat si dotat dupa toate normele sanitare. Investitia s-a ridicat cam la 10.000 de euro, dar dr. Aurela Doru nu se gandeste inca la amortizarea ei. Isi face pur si simplu meseria pentru care a venit din Albania sa invete la Cluj. Vorbeste o limba romana curata, cu usor accent ardelenesc. Tocmai de aceea s-a nascut intrebarea „De unde sunteti?”. S-a nascut in orasul Durres, dar a locuit la Tirana. Stomatologia este o meserie de familie. „Parintii si fratii mei sunt medici stomatologi. Nu am plecat din Albania fiindca in Romania ar fi fost mai bine. Nu mi-a lipsit nimic in familie, dar cand mi-am facut dosarul pentru facultate a aparut si optiunea Cluj. Chiar daca familia mea nu a avut probleme financiare, in perioada 2000-2008 mi s-a parut ca in Romania a fost o ameliorare fata de Albania. Acum este recesiune in ambele tari.” Ar fi putut sa se intoarca in Albania, unde afacerea familiei i-ar fi oferit confort. A avut insa curajul si ambitia de a o lua de la zero in Romania.

Oamenii vin la medic doar cand nu au incotro



Aurela Doru si sotul ei, un arhitect roman, locuiesc in Bacau. Cand a deschis cabinetul din Beresti-Tazlau, doctorita intentiona sa lucreze aici zilnic. A constatat insa ca numarul de pacienti nu justifica un asemenea program. Oamenii nu au bani pentru a-si ingriji dantura asa cum ar trebui. In general vin la medic atunci cand nu mai au incotro. Copiii ii trec pragul si mai rar. „Eu sunt specialist ortodont. De cand am deschis cabinetul am facut vreo doua aparate, atat. Intentionez sa merg prin scoli si sa incep o actiune de preventie.” A incheiat contract cu Casa de Asigurari de Sanatate, insa fondurile lunare ajung doar pentru cativa pacienti. Veniturile cabinetului depind, asadar, de puterea financiara a locuitorilor comunei. „In 2010 a mers binisor. Acum e mai slabut. Oamenii isi fac cele mai ieftine lucrari. Eu nu pot sa dictez pe banii lor. Majoritatea au material plastic si metal in gura.”

Albania este inca tara ei

Aurela Doru (al carei prenume este mereu „corectat” in Romania) ne-a marturisit cu sinceritate ca Albania este, inca, tara ei. Au trecut 11 ani de cand a plecat de acasa, dar s-a intors foarte des printre ai ei. Anul trecut a petrecut Pastele in familie, dar anul acesta nu stie daca va reusi sa revada oamenii si locurile dragi. Romanii i se par mai moi, mai maleabili, dar totodata mai reci decat albanezii. Satenii din Beresti-Tazlau au primit-o de la inceput bine, chiar daca este tanara. Felul sau deschis de a fi si fermitatea din gesturi, priviri si vorbe le-au inspirat incredere. Preferatii tinerei doctorite raman copiii, iar visul sau de specialist ortodont este sa lucreze numai cu cei mici.
Doina Mincu

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri