29 martie 2024
CulturăUn imparat la Bacau

Un imparat la Bacau

Duminica, 16 decembrie 1877. Intrega suflare a targului Bacau se afla la gara. Alaturi de primarul Ghorghe Hociung se gasesc toate notabilitatile orasului: avocatii Leon Sakellary, Iancu Ganea, Alexandru Braescu, Mihail Climescu, Neculai Mortun … Isi face apoi aparitia pe peron intregul sobor de preoti, avandu-i in frunte pe protopopul Gheorghe Soforcescu sip e preotii de la bisericile “Sf. Neculae”, “Precista”, “Sfintii Imparati”, “Buna Vestire” … Pana si paraclisierii tinusera sa fie prezenti. In fata tuturor se agita necontenit seful garii, consultandu-si mereu ceasul de buzunar. Si iata, pe unica linie ferata isi face aparitia, pufnind intr-o baie de aburi, o locomotive tractand cateva vagoane. Ca pri farmec, zumzetul si agitatia de pe peron inceteaza. In linistea instaurata brusc se aud catreva glasuri pline de emotie: “Vine imparatul!”

Alexandru al II-lea Pavlovici, imparatul Rusiei, sosea in gara Bacaului, cladire ce fusese inaugurata la 1 septembrie 1872. Era primul imparat care calca in urbea de pe Bistrita, “acum venind triumfatoriu dupa capitularea Plevnei, ce mai de pe urma bataie in tara Turciei, impreuna cu ai nostri romani biruitori ca au castigat independenta…, trecand aicea la Rusia…”

Bucuria bacauanilor de a-l vedea pe imparatul Alexandru al II-lea era imensa. Iata ce consemna cronicarul Costache Radu: “… in timpul razboiului Ruso-Turc (1876 – 1878), mai toata armata ruseasca a trecut pe la Bacau, iar cavaleria si cazacii prin oras. Orasenii ii primeau cu bucurie, ii cartiruiau fara a se opune, caci, de aceasta data, soldatul rus nu era acel de la 1848 si 1854, care pe unde trecea parjolea. Intrand in lupta si armata romana, chemata in ajutor de de Marele Duce Nicolae, comandantul ostilor rusesti de peste Dunare, bacauanii mai in fiecare zi se gandeau la mijloacele de a face mai usor traiul soldatului roman intrat in foc”.



Dar ce a facut imparatul rus la Bacau? “… La Gara urbei Bacau s-a dat jos din vagoanele imperiale, care erau de o rara frumusete a le privi. Era cu Gorceacov, marele cancelar al sau, si cu Statul sau Major”. Dupa ce a dat mana cu reprezentantii urbei Bacaului, imparatul a salutat multimea , apoi s-a urcat in tren, indreptandu-se spre Rusia. Fireste, in Bacau, luni de zile, pe strazi, in restaurante, in fiecare casa nu s-a vorbit decat despre vizita lui Alexandru al II-lea, fiecare adaugand povestii cate ceva de la el. A fost unicul imparat care a calcat pe caldaram bacauan. (Ap. Eugen Sendrea, Istoria necunoscuta a Bacaului, vol. III, Editura Vicovia, 2013).

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri