Un fost inspector cere 110.000 de euro de la ISJ Bacau

14

– fostul inspector scolar cere in instanta drepturi de autor de 100.000 euro si daune morale de 50.000 lei, pentru prejudiciul creat ca urmare a destituirii din functia de manager de proiect

Prof. Angela Sterpu a deschis actiune in instanta impotriva Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Bacau si cere obligarea institutiei la plata sumei de 100.000 euro, reprezentând drepturi de autor pentru proiectele „Bacau – Ravenna: Confluente interculturale si artistice (Comenius Regio)” si proiectul tip GRUNDTVIG „Langages du vegetal en Europe”.

Sterpu cere si daune morale de 50.000 lei, pentru prejudiciul moral pe care spune ca l-a suferit dupa ce ar fi fost destituita abuziv din functia de manager de proiect. „Subsemnata sunt profesor titular la Colegiul National «Vasile Alecsandri» din Bacau. In perioada 2000 – 2012, am ocupat functia de inspector scolar pentru Programe Europene la Inspectoratul Scolar Judetean Bacau.

In calitate de expert in programe europene in domeniul educatiei, in perioada 2000 – 2012, am monitorizat si evaluat toate programele europene din judetul Bacau, cât si beneficiarii – cadre didactice – ale burselor europene de formare continua din judetul Bacau.

Având in vedere ca ISJ era eligibil pentru anumite proiecte europene, am elaborat si am depus mai multe proiecte in numele inspectoratului, care au fost aprobate si derulate conform contractelor de finantare cu Agentia Nationala pentru Programe Comunitare si Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale, agentie care gestioneaza granturile alocate proiectelor de cooperare europeana in domeniul educatiei si formarii profesionale”, arata Angela Sterpu in actiunea depusa in instanta.

Aceasta sustine ca elaborarea acestor proiecte nu era o obligatie prevazuta in fisa postului. Mai mult, proiectul de tip Comenius Regio ar fi fost conceput exclusiv de catre fostul inspector, in afara obligatiilor de serviciu, fiind unic autor al acestuia. La al doilea proiect, Sterpu spune ca a fost co-autor.

Fostul inspector critica si modul abuziv in care conducerea inspectoratului i-a cerut, in 2012, sa puna la dispozitie proiectul Comenius si a anuntat-o ca nu mai este nici macar membru in echipa de proiect, odata cu inlocuirea ei din functia de manager de proiect.

„In proiectul Comenius Regio, am prevazut salarii pentru managerul de proiect si pentru membrii echipei, insa m-am confruntat cu refuzul ISJ de a mi se achita sumele datorate. Abia in ultima zi de proiect, 31 iulie 2013, mi s-a facut o plata partiala, reprezentând un sfert din sumele datorate”, explica Angela Sterpu.

„Nu poate fi apreciat ca act de creatie intelectuala…”

Inspectoratul Scolar a depus la dosar ordinul de plata din 31 iulie 2013 ce face dovada achitarii integrale de catre ISJ a drepturilor salariale, in cuantum de 4.485 lei, cuvenite prof. Angela Sterpu pentru activitatea desfasurata ca manager in proiectul Comenius.

„Aceasta suma, calculata chiar de dumneaei, reprezinta totalitatea drepturilor banesti la care avea dreptul si nu doar un sfert, asa cum in mod eronat sustine in actiune”, explica ISJ.

Pe de alta parte, conducerea institutiei arata ca toate activitatile legate de derularea programelor comunitare in domeniul educatiei au fost realizate de Angela Sterpu in calitate de angajat al ISJ Bacau si nu in calitate de persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati de redactare de proiecte sau persoana juridica (asociatie sau fundatie) care desfasoara astfel de activitati.

„Pentru activitatea de inspector scolar la Compartimentul Programe Europene, dumneaei a beneficiat de drepturile salariale lunare aferente, iar in cadrul proiectelor, in calitate de manager de proiect, a beneficiat de drepturile banesti stabilite pentru aceasta functie, salarii cuprinse in costurile de finantare prin acordarea unui grant de catre Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale”, precizeaza ISJ. De altfel, proiectul Comenius Regio, mai spune inspectoratul, nu a fost conceput ca un proiect autonom, ci in cadrul Programului European Sectorial Comenius, cu o schema si obiective prestabilite.

„Dna prof. Sterpu Angela a fost desemnata manager de proiect si, conform atributiilor de serviciu, dumneaei a urmat schema si obiectivele prevazute in Programul Sectorial Comenius (a redactat programul activitatilor …).

Nu poate fi apreciat ca act de creatie intelectuala, cu atributul esential al originalitatii, textul necesar derularii proiectului, redactat de dna prof. Sterpu Angela, atâta timp cât acesta este conceput in baza unui program preexistent ce contine o schema ce trebuia aplicata in mod obligatoriu”, sunt criticile ISJ. In aparare, institutia aduce si legislatia europeana, implicit contractele de finantare europeana, care nu confera drept de autor persoanelor care redacteaza proiecte de acest gen.

In ceea ce priveste destituirea din functia de manager de proiect, pentru care Angela Sterpu cere daune morale de 50.000 lei, ISJ explica tot prin text de lege: „Dna prof. Sterpu Angela, in anul scolar 2011-2012, a fost numita inspector scolar in cadrul ISJ, prin detasare. Conform metodologiei privind miscarea personalului didactic, detasarea pe o functie didactica de indrumare si control (in speta de inspector scolar) se face doar pe durata unui an scolar. In conditiile in care incetase calitatea de angajat al ISJ, era firesc sa inceteze orice alte functii pe care le-a ocupat in cadrul ISJ, inclusiv cea de manager de proiect”, arata ISJ.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

14 COMENTARII

 1. Din pacate, doamna profesoara Angela Sterpu omite sa spuna cateva lucruri: aceste proiecte se fac in parteneriat cu institutii europene, ca nu este exclusiv meritul dumneaei, ci si al celorlati parteneri si ca atunci cand a fost schimbata din functie proiectul Grundtvig nici nu incepuse. Sa ceri e una , sa primesti e alta! Pe deasupra sa-ti insusesti si meritele altora, e lipsit de orice decenta si nu face cinste unui cadru didactic!

 2. Ce bine se castiga din astfel de proiecte!!! De aia participa la ele doar „alesii”! De fapt unii muncesc gratis(fraierii) iar altii(de ex. managerii) primesc paralele!

 3. Angela,
  Stiu tot ce ai fâcut si cîtâ energie ai pus. Ai nevoie de un coup de main, sînt la dispozitia ta.
  Prof. univ. Mâzâreanu petre. Paris Scriu pe adresa din Cartier. Mîine.

 4. Domnule Avocat Cristi Cojocaru>>>
  De ce nu=i dai dumneata banii, daca crezi ca-i merita?????
  De unde atata NESIMTIRE,,daca in timpul celor 8 ore de serviciu,acestea erau satcinile pe care trebuia sa le execute,mai are TUPEUL ,SA CEARA ATATIA BANI????!!!!
  A mancat banii de pomana si s-a plimbat pe banii Inspectoratului>>>>>

 5. Stie cineva cumva de catre cine a fost inlocuita Doamna Angela ca Manager in Proiectul respectiv? Am o banuiala ca este chiar Doamna Inspector General Sotcan. Aceata are in declaratia de avere venituri de peste 30000 RON doar in 2013 daca nu ma insel din functia de Manager de nuj ce proiect. Poate e o coincidenta si e vorba de alte proiecte 😉

  @Vocea Boborului Cica a plecat Corpul de Control. De demisie nu am auzit insa am auzit ca Inspectoratul nu mai are Jurist. Cica a fost ”detasat” ca si secretara la nuj ce Scoala de catre Doamna Sotcan. Miroase a abuz pentru ca nu inteleg cum poti ”detasa” un Jusrist pe un post de secretara. Mai mult nu inteleg cum mai functioneaza inspectoratul dupa aceasta miscare a Doamnei Sotcan? nu ai jurist—>nu ai viza juridica pe nimic—>consiliul de administratie nu poate fi convocat fara compartiment juridic—>ai detasat Juristul nu poti angaja altul—>Avocat nu au voie sa isi ia pentru ca Inspectoratul are in organigrama de functionare compartiment Juridic!!!!

  Merita verificat 🙂 eu unul ma uit cu atentie ce se petrece acolo

 6. Domnilor, in ce lume traiti?
  Cadrele didactice merg la cursuri si inspectorii incaseaza banii. Un asemenea proiect a fost Bacovia unde inspectorii au luat miliarde fiecare.

LĂSAȚI UN MESAJ